Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Θα επενδύσει κανείς στην Ελλάδα;


Ο Αμερικάνος υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου υποστήριξε «η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη με τη δημιουργία θέσεων εργασίας» έχοντας μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης από τις Γερμανικές θέσεις.


Η μεγάλη διαφορά έγκειται επίσης και ότι οι Γερμανοί δίνουν τα χρήματα ενώ οι Αμερικάνοι όχι. Είναι θετικό ότι η Αμερική έχει την ίδια λογική ανάκαμψης που θέλει να εφαρμόσει και η χώρα μόνο που όλα σταματάνε στη Γερμανική θέση περί σκληρής λιτότητας.

Οι εκτιμήσεις των Αμερικανών λένε για την Ελλάδα ότι χρειάζεται οικονομικό σοκ ενίσχυσης 20 δισ ευρώ. Ποιος θα βάλει αυτά τα χρήματα στην ελληνική αγορά είναι και το μεγάλο θέμα.

Μπορεί η Ελλάδα έστω σε συνεργασία με τις χώρες του νότου να αλλάζουν την πολιτική που επιβάλλουν οι χώρες του βορρά της Ευρώπης στο νότο;

Η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων είναι πλέον γεγονός και όσοι πιστεύουν ακόμη ότι υπάρχουν δυνατότητες για ισότιμη μεταχείριση και έξοδο από αυτή την κατάσταση σε σύντομο χρονικό διάστημα αυταπατώνται ή θέλουν να ενισχύσουν με αισιοδοξία τους κομματικούς τους, τους φίλους.

Το χρέος έχει αυξηθεί στο 160% του ΑΕΠ. Αυξημένο κατά 3,2% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2012. Και οι φόροι για εισοδήματα, σπίτια, αυτοκίνητα, καταθέσεις έχουν διαλύσει κάθε μεσαίο νοικοκυριό που στην ουσία στήριζε την οικονομία.

Είναι φανερό, όσοι εφευρίσκουν έσοδα για το κράτος με διάφορα είδη φόρων δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Είναι φανερό ότι δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα και πιστεύουν ότι υπάρχουν ακόμη εισοδήματα να φορολογήσουν .

Το θέμα είναι τι κάνουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι που υποτίθεται ότι αισθάνονται τα προβλήματα των πολιτών. Εκτός από την «κατανόησή τους» δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι έχουν επαφή με όσα ψηφίζουν.

Η φοροδοτική ικανότητα έχει εξαντληθεί προ πολλού και τα 10 δισ. που έχει προβλέψει ότι θα πάρει από τους Έλληνες το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι δυνατόν ούτε τα μισά να εισπραχθούν.

Η ανεργία και οι φόροι είναι τα αγαπημένα παιδιά της λιτότητας που μπορεί να νικηθεί μόνο από ένα έντονο επενδυτικό κλίμα με πολλά δίς και τέτοιο δεν υπάρχει στην Ελλάδα για το 2013 και δε διαφαίνεται στον ορίζοντα του 2014.

Δε χρειαζόμαστε άλλα λόγια συμπαράστασης στη χώρα μας, λεφτά χρειαζόμαστε για επενδύσεις και μάλιστα πολλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: