Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Δήθεν με τις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, την καταπάτηση κάθε εργασιακού δικαιώματος και την καταστρατήγηση του 5ημερου/40ωρου... η Ελλάδα θα γίνει ανταγωνιστική...ώστε να έρθουν επενδύσεις... Έρχονται ατομικές συμβάσεις χωρίς 5ημερο και μειώσεις μισθών κατά 20% στον ιδιωτικό τομέα με τη βούλα του υπουργείου εργασίας.

Έρχονται ατομικές συμβάσεις χωρίς 5ημερο και μειώσεις μισθών κατά 20% στον ιδιωτικό τομέα με τη βούλα του υπουργείου εργασίας

Δήθεν με τις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, την καταπάτηση κάθε εργασιακού δικαιώματος και την καταστρατήγηση του 5ημερου/40ωρου... η Ελλάδα θα γίνει ανταγωνιστική...ώστε να έρθουν επενδύσεις...

Στη Βουλγαρία και στην Αλβανία που οι μισθοί είναι οι μισοί απ'οτι τώρα στην Ελλάδα...και άρα, σύμφωνα με τη λογική των κυβερνώντων μας είναι εντελώς ανταγωνιστικοί δεν είδαμε να πηγαίνουν ξένοι επενδυτές για να κάνουν "οάσεις".
Μας δουλεύουν, με μόνο στόχο να μας ξεζουμίσουν και να ξεπουλήσουν οτιδήποτε δημόσιο υπάρχει.

Μας έχουν γ@μησει την αξιοπρέπειά μας, μας υποχρεώνουν να ζούμε κάτω από το όριο της φτώχειας... κι όμως δεν αντιδρούμε.
Μας κάνουν να συνηθίζουμε ως φυσική κατάσταση... την υποδούλωση και την εξαθλίωση.

Ξυπνήστε ρε, να μην ζήσουμε σαν δούλοι.
Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο του Α. Βασιλόπουλου για την Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Στον «αέρα» βρίσκονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα με τη «βούλα» του υπουργείου Εργασίας, έγγραφο του οποίου εισάγει μεσαιωνικές καταστάσεις, καταργώντας την πενθήμερη εργασία στις ατομικές συμβάσεις, για τις οποίες έχει παρέλθει η μετενέργεια.

Η αρχή γίνεται στα επισιτιστικά επαγγέλματα για 100.000 νεοπροσλαμβανόμενους με ατομικές συμβάσεις και σύμφωνα με οδηγίες (εγκύκλιο) της Διεύθυνσης Αμοιβής και Εργασίας του υπουργείου Εργασίας προς τους επισιτιστικούς καταστηματάρχες -η σύμβαση των οποίων έληξε στις 14-8-2012-, οι νεοπροσλαμβανόμενοι «στην ατομική σύμβαση μπορεί να συμφωνηθεί να εργάζονται με εξαήμερη εργασία». Δηλαδή, με απλά λόγια, τους λέει «εφαρμόστε ατομικές συμβάσεις με εξαήμερο και αμοιβή τα 586 ευρώ, όση είναι η μεικτή αμοιβή βάσης για τους νεοπροσλαμβανόμενους».
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, οι μισθοί περίπου 600.000 εργαζομένων, που έμειναν φέτος χωρίς κλαδική σύμβαση, θα υποστούν μειώσεις έως 20% από την απώλεια σειράς επιδομάτων, ενώ με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις οι μισθοί μπορούν να πέσουν ακόμα και στα 586 ευρώ.

Ειδικότερα με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο επισημαίνεται πως με βάση το νόμο 4046/2012 μετά τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας -και αν στο ενδιάμεσο δεν έχει υπογραφεί νέα σύμβαση- διατηρούνται ο βασικός μισθός και τέσσερα επιδόματα.

Η αρχή για την κατάργηση της πενθήμερης εργασίας γίνεται στους 100.000 εργαζομένους στον επισιτισμό.
Πρόκειται για τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας (εφόσον αυτά προβλέπονταν στις συμβάσεις που έληξαν ή καταγγέλθηκαν).

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, «παύει αμέσως να ισχύει κάθε άλλο προβλεπόμενο σε αυτές επίδομα». Μάλιστα με βάση τη νομοθεσία «η προσαρμογή των συμβάσεων γίνεται χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων».

Αυτό εκτιμάται πως κατά μέσον όρο οδηγεί σε μειώσεις της τάξης του 20%, καθώς χάνονται όλα τα υπόλοιπα επιδόματα (π.χ. του γάμου). Για τη διατήρηση αυτών των επιδομάτων είτε πρέπει να υπάρξει νέα κλαδική σύμβαση είτε να υπάρξει ειδική μέριμνα σε επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις.

Σημειώνεται πως μετά τη λήξη της μετενέργειας οι μισθοί μπορεί να πέσουν ακόμα και στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης, με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις. Μια τέτοια εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στις αποδοχές χιλιάδων εργαζομένων.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως οι μη μισθολογικοί όροι των συμβάσεων (π.χ. άδειες) δεν καταργούνται αυτόματα με τη λήξη της μετενέργειας της σύμβασης.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται το παράδειγμα της συλλογικής σύμβασης των επισιτιστικών καταστημάτων, η οποία καταγγέλθηκε στις 14 Μαΐου του 2012 και έληξε στις 14 Αυγούστου της περσινής χρονιάς. Για τους παλαιούς εργαζομένους ισχύουν όσα ήδη αναφέρθηκαν, ενώ για τους νεοπροσλαμβανόμενους στην ατομική σύμβαση μπορεί να συμφωνηθεί η εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία.

Διασώζεται το επίδομα γάμου.
Τη διατήρηση του επιδόματος γάμου προβλέπει η νέα εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, που υπέγραψαν τρεις εργοδοτικές οργανώσεις (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ) και η ΓΣΕΕ. Η σύμβαση -που δεν υπέγραψε ο ΣΕΒ- ισχύει μέχρι το τέλος του έτους και μπορεί να παραταθεί για ακόμα μία χρονιά.
Το επίδομα γάμου διασώζεται και στη νέα κλαδική σύμβαση των τραπεζών, που ισχύει από την 1η Ιουλίου. Η νέα σύμβαση προβλέπει μείωση 6% στο βασικό μισθό και απώλεια του επιδόματος ισολογισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: