Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Έργα και 25 ημέρες ...«Υγείας». Με τη λογική του, «αν δεν μπορείς να τους πείσεις, μπέρδεψέ τους»... οι πρώτες κινήσεις του νέου υπουργού.

Έργα και (20) ημέρες... «Υγείας»

To tweet του «όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει» ήταν αυτό που, όπως φαίνεται, οδήγησε τον Άδωνι Γεωργιάδη από τα βουλευτικά έδρανα στον υπουργικό θώκο. Και μάλιστα στη θέση του κορυφαίου διαχειριστή των θεμάτων της υγείας του ελληνικού λαού. Στις - λιγότερες από - 25 ημέρες της υπουργίας του, ο Άδωνις Γεωργιάδης κατόρθωσε να χυθεί μελάνι γι' αυτόν, περισσότερο ίσως από οποιονδήποτε άλλον υπουργό Υγείας.


Με κινήσεις εντυπωσιασμού παλαιάς κοπής, τύπου «αιφνιδιαστική βραδινή επίσκεψη σε νοσοκομεία», και με την ορμή που δίνει η άγνοια για την ουσία των βαθύτατων προβλημάτων που έχει επωμιστεί, ο Άδωνις Γεωργιάδης φαίνεται ότι επιλέγει να ακολουθήσει την επιτυχημένη μιντιακή συνταγή άλλων λαοπρόβλητων υπουργών του παρελθόντος: «αν δεν μπορείς να τους πείσεις, μπέρδεψέ τους». Κάτι που σημαίνει ότι επικοινωνιακά επιλέγει να κινηθεί στην επιφάνεια των πραγμάτων, με εντυπωσιακές κινήσεις, εκκωφαντικές δηλώσεις και ακατάσχετο τουιτάρισμα, ενώ το - επί της ουσίας - έργο που θα εκτελέσει στη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Υγείας, θα είναι η στυγνή εφαρμογή των επιταγών της τρόικας για την εξαφάνιση των δημόσιων παροχών υγείας.

Μες στη νύχτα.
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι επέλεξε ως πρώτη κίνησή του στο υπουργείο Υγείας να επισκεφθεί νύχτα το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς». Και επειδή η αρχή της διπλωματίας λέει: «αρχίζουμε τη συζήτηση με αυτά που συμφωνούμε», ο νέος υπουργός Υγείας επέλεξε να μιλήσει κατευθείαν στην καρδιά του ελληνικού λαού, λέγοντας, σε πρώτη φάση, την αλήθεια.
Παραδέχτηκε λοιπόν την έλλειψη προσωπικού και την απουσία αναλώσιμων υλικών από τα νοσοκομεία, εξήρε τις ηρωικές προσπάθειες των γιατρών και βρήκε απολύτως δίκαια τα παράπονα των πολιτών για πολύωρη αναμονή στα εξωτερικά ιατρεία. Ε, και;

Αυτό που έκανε στην πράξη ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν να αποφύγει την οποιαδήποτε δέσμευση για το τι μέτρα θα πάρει ως υπουργός Υγείας για ένα καλύτερο δημόσιο νοσοκομείο, όπως όφειλε να πράξει έπειτα από αυτές τις προσωπικές διαπιστώσεις. Και το απέφυγε όχι τυχαία, αλλά σκόπιμα, ώστε να μη φανεί ανακόλουθος.

Αφού όχι μόνο δεν έχει ούτε ένα ευρώ να διαθέσει, ώστε να παρουσιάσει πρόταση για τη βελτίωση των παροχών του ΕΣΥ, αλλά σε λίγες ημέρες αναμένεται να καταθέσει με τα ίδια του τα χέρια στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για το μεγάλο ψαλίδισμα των παροχών του ΕΟΠΥΥ, μετά την ψήφιση του οποίου οι ασφαλισμένοι θα χάσουν σημαντικές παροχές υγείας, όπως δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις και νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα. Και τότε ο υπουργός Υγείας θα κληθεί να απαντήσει στο σκληρό ερώτημα πού θα βρει την υγειά του ο ασθενής που δεν εξυπηρετείται στο ΕΣΥ, όπως σωστά διαπίστωσε, και τώρα χάνει ασφαλιστικές παροχές και από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο ευαίσθητος.
Η κοινωνική ευαισθησία του νέου υπουργού Υγείας, όμως, εξαντλήθηκε πολύ γρήγορα στα επικοινωνιακά τερτίπια της «αιφνιδιαστικής επίσκεψης», στο τουιτάρισμά του «ευχαριστώ τους γιατρούς και το προσωπικό για τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους» και στα τσιτάτα - σλόγκαν που φιλοξενούνται στην προσωπική του ιστοσελίδα «το αγαθό της υγείας είναι αδιαπραγμάτευτο» και «το γραφείο μου είναι ανοιχτό σε όλους τους πολίτες».

Αφού η πρώτη Υπουργική Πράξη που επέλεξε να υπογράψει ήταν η ρατσιστική υγειονομική διάταξη που είχε υιοθετηθεί επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου και αποσύρθηκε μετά τον σάλο που προκλήθηκε και με την οποία είχαν συλληφθεί και διαπομπευτεί οι οροθετικές ιερόδουλες. Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασε υποστηρίζοντας ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης «κλείνει το μάτι στο φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής» και «ανάγει την αστυνομία και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς σε πρωταγωνιστές, αντιμετωπίζοντας την ασθένεια ως έγκλημα», όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Και πράγματι. Αυτό που έκανε ως πρώτη κίνησή του στο υπουργείο Υγείας ο θιασώτης ακροδεξιών απόψεων υπουργός ήταν - με το πρόσχημα του περιορισμού της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων και της διασφάλισης της δημόσιας υγείας - να ανάψει το πράσινο φως σε συνεργεία (;) του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ώστε να έχουν το δικαίωμα να μπαίνουν ακόμη και σε σπίτια για να πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους και εξετάσεις σε εκδιδόμενες γυναίκες.

Δίκαια, λοιπόν, η Φωτεινή Σκοπούλη, η τέως υφυπουργός Υγείας που κατάργησε πριν από λίγο καιρό τη συγκεκριμένη απόφαση, χαρακτήρισε απαράδεκτη την επαναφορά της ρατσιστικής αυτής διάταξης, λέγοντας ότι «στρέφεται βίαια εναντίον ειδικών ομάδων» και «ρίχνει λάδι στη φωτιά του ρατσισμού, αφού η δράση της Χρυσής Αυγής δεν είναι διαφορετική από αυτή, αλλά παρόμοια».
Κατά τα άλλα, ο υπουργός συμμετείχε στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών της Υγείας της Ε.Ε. στη Λιθουανία, στο οποίο δήλωσε συβιλλικά ότι «έχουν να γίνουν κι άλλα στον τομέα της Υγείας της χώρας μας», έκανε μία ακόμη αιφνιδιαστική επίσκεψη στη γενική συνέλευση των ιδιοκτητών Ιδιωτικών Κλινικών και απείλησε ότι θα βρει τα εξαφανισμένα στοιχεία που δείχνουν τις δαπάνες φαρμάκων και εξετάσεων ώστε να τα παραδώσει στην τρόικα. Στο περιθώριο όλων αυτών βρήκε τον χρόνο να πάρει για άμισθο σύμβουλό του στο υπουργείο Υγείας, στον ρόλο του υπεύθυνου για την υπογραφή συμβάσεων του υπουργείου, τον Θάνο Πλεύρη.

Πρόκειται για τον πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ, ο οποίος δεν είχε κατορθώσει στις τελευταίες εκλογές να μπει στη Βουλή και να μεταπηδήσει στη Νέα Δημοκρατία, όπως ήθελε, και στον οποίο ανοίγει τώρα την πόρτα δίνοντάς του μια δεύτερη ευκαιρία ο καλός του φίλος Άδωνις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: