Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Ο Αλέξης Τσίπρας παραλαμβάνει σήμερα τη διερευνητική εντολή. Καυτή πατάτα ο σχηματισμός κυβέρνησης.



Πιο ορατές έγιναν από χθες οι νέες κάλπες μετά το ναυάγιο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά να φέρει εις πέρας τη διερευνητική εντολή που έλαβε για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας: οι πολιτικοί αρχηγοί βλέπουν τις διερευνητικές εντολές σαν... καυτές πατάτες, τις οποίες επιχειρούν να αφήσουν κατ' αρχήν στα χέρια του ουσιαστικού νικητή των εκλογών Αλέξη Τσίπρα! 



Το ηχηρό «όχι» που εισέπραξε πάντως ο κ. Σαμαράς από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με την καλυμμένη απόρριψη της πρότασης από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο και την άρνηση ακόμη και να συναντηθούν μαζί του - έστω για το τυπικό 15λεπτο που διήρκεσαν οι συναντήσεις με τους κ.κ. Τσίπρα και Βενιζέλο - του Παν. Καμμένου (Ανεξάρτητοι Ελληνες) και της Αλ. Παπαρήγα (ΚΚΕ), οδηγούν με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας είναι πλέον εξαιρετικά μικρή.

Η διερευνητική εντολή, την οποία λόγω της αποτυχίας του κατέθεσε χθες βράδυ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Σαμαράς, θα παραληφθεί σήμερα το μεσημέρι από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, ο οποίος έχει μεν δεσμευθεί ότι θα διερευνήσει «πρωτίστως» με τις δυνάμεις της Αριστεράς τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, όμως ήδη το ΚΚΕ έχει απορρίψει κάθε ιδέα συμμετοχής του σε μια τέτοια κυβέρνηση και απομένει μόνο η ΔΗΜΑΡ με την οποία θα μπορούσε να συνεργαστεί.


Πάντως οι έδρες του ΣΥΡΙΖΑ (51) και της ΔΗΜΑΡ (19) απέχουν πολύ από τον σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας - 151 εδρών. Ο κ. Τσίπρας κατέστησε χθες σαφές ότι δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία και μένει να φανεί - σήμερα μάλλον - τι ακριβώς θα πράξει με το ΠΑΣΟΚ.


Το άλλοτε κυβερνών κόμμα, από την πλευρά του, επιχείρησε χθες να «στριμώξει» τον ΣΥΡΙΖΑ προτείνοντας και πάλι κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων, και ειδικότερα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Αφήνει πάντως να εννοηθεί ότι στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα μπορούσε να του παράσχει ψήφο ανοχής.


Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται διατεθειμένο να στηρίξει κυβέρνηση της οποίας θα προΐσταται, στη θέση του πρωθυπουργού, προσωπικότητα από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ - μάλιστα στη σχετική σύσκεψη που έγινε υπό τον Ευ. Βενιζέλο αποφασίστηκε το ΠΑΣΟΚ να μη μετάσχει στην κυβέρνηση, αλλά να τη στηρίξει. Oρισμένες πηγές ανέφεραν ότι μια τέτοια προσωπικότητα θα μπορούσε να είναι - μεταξύ άλλων - ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Κωνσταντόπουλος.


Η ταχύτητα με την οποία κατέθεσε τη διερευνητική εντολή ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, μην κάνοντας χρήση του τριημέρου επαφών που προβλέπει το Σύνταγμα, σε συνδυασμό με το διαφαινόμενο ναυάγιο και των διερευνητικών εντολών που θα παραλάβει σήμερα ο κ. Τσίπρας και αμέσως μετά ο κ. Βενιζέλος, συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το πολύ ώς την Κυριακή θα προκηρυχθούν νέες εκλογές για τις 17 Ιουνίου.


Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλιας ελπίζει πως η υπό την προεδρία του σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η οποία θα ακολουθήσει την αποτυχία συγκρότησης κυβέρνησης, θα έχει αποτέλεσμα. «Θα προσπαθήσω να φτιάξω κυβέρνηση και μπορεί να τα καταφέρω», φέρεται να είπε ο κ. Παπούλιας στον απερχόμενο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο χθες, κατά τη συνάντησή τους.



Ομως αυτό φαντάζει απίθανο και, όπως διαφάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, όλη τους η προσπάθεια στρέφεται στο ποιος θα χρεωθεί την ευθύνη να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας.


ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΔΝΤ.

Ηδη χθες το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι αναβάλλεται η αποστολή στην Αθήνα της αντιπροσωπείας του μέχρι να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση στη χώρα, ότι αναστέλλει τη ροή κεφαλαίων, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση, από την πλευρά της, υπογράμμισε ότι αναμένει από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Παρέμβαση έκανε και η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία έκλεισε τη συζήτηση για πιθανή επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου... Στην Αθήνα δεν υπήρξε σχολιασμός για τις αναφορές αυτές, αλλά είναι προφανές ότι βαρύνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα και ρίχνουν βαριά σκιά στο πολιτικό σκηνικό, το οποίο βρίσκεται πλέον ένα βήμα από την ακυβερνησία στη χώρα...




Δεν υπάρχουν σχόλια: