Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Διεθνής Τύπος: Κατά της λιτότητας ψήφισαν οι Έλληνες


«Ψήφο οργής» διαβάζουν στα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών τα διεθνή ΜΜΕ. Αρκετά είναι τα μέσα που εκφράζουν φόβους για μη τήρηση των δεσμεύσεων που επέβαλαν οι δανειστές στην Ελλάδα. Σε γενικές γραμμές ο ξένος Τύπος αποδίδει τα μικρά ποσοστά των μέχρι πρότινος κραταιών κομμάτων στην πολιτική λιτότητας που έχει επιβληθεί. «Χάος» στην Ελλάδα, βλέπουν τα πιο σκληρά πρωτοσέλιδα. Τα γερμανικά ΜΜΕ, επισημαίνουν τον κίνδυνο δυσκολίας στο σχηματισμό κυβέρνησης αλλά και την επιστροφή των αμφιβολιών για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

«Η κατάρρευση των δύο κομμάτων που στήριξαν την πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, στις βουλευτικές εκλογές θέτει αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι σε θέση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της εντός της ευρωζώνης» επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο στην ανταπόκρισή του από την Αθήνα. Το Γαλλικό Πρακτορείο τονίζει ακόμα ότι στην ανατροπή του παλαιού πολιτικού συστήματος θα πρέπει να προστεθεί και «η άνοδος του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, το οποίο στις εκλογές του 2009 είχε πάρει ποσοστό μόλις 0,29%». Το πρακτορείο προσθέτει ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί που διαμορφώνονται και τα μικρά ποσοστά των κομμάτων που έχουν δεσμευτεί να ακολουθήσουν την πολιτική λιτότητας που επέβαλαν οι πιστωτές καθιστούν πολύ δύσκολο το σχηματισμό κυβέρνησης που θα ακολουθήσει αυτό το δρόμο.

Η γαλλική εφημερίδα Liberation επισημαίνει επίσης την κατακρήμνιση των δύο μεγάλων κομμάτων και τη σημαντική άνοδο της ριζοσπαστικής αριστεράς. «Προέλαση των Νεοναζί στην Ελλάδα, ο Βενιζέλος καλεί σε εθνική ενότητα» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Le Monde.


Από την πλευρά του, το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για «οργή των Ελλήνων» που οφείλεται στην πολιτική της λιτότητας και επισημαίνει ότι τα μεγάλα κόμματα «σφυροκοπήθηκαν στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής» λόγω της εντεινόμενης οικονομικής δυσπραγίας που οφείλεται στις περικοπές που επέβαλε το ΔΝΤ, γεγονός που γεννά «αμφιβολίες για το μέλλον της Αθήνας στη ζώνη του ευρώ».


Το Γερμανικό Πρακτορείο, κάνοντας επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην είσοδο της Χρυσής Αυγής στο κοινοβούλιο, για πρώτη φορά στην ιστορία της, υπογραμμίζει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζει ότι οι ψηφοφόροι, οργισμένοι με τα μέτρα λιτότητας φαίνεται ότι τιμώρησαν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού επιλέγοντας να ψηφίσουν τα μικρότερα κόμματα των άκρων του πολιτικού φάσματος.
Για «καταστροφικό» αποτέλεσμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη κάνει λόγο η Frankfurter Allgemeine Zeitung και αναφέρεται σε «μαύρα σύννεφα» πάνω από την Αθήνα. Η εφημερίδα προβλέπει ότι θα επαναληφθούν εκλογές και τονίζει ότι είναι και πάλι ανοιχτό το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Στο ίδιο μήκος κύματος και Deutsche Welle. «Άσχημες ειδήσεις για την Ευρωζώνη, στις ελληνικές εκλογές ενισχύθηκαν σημαντικά οι πολιτικές δυνάμεις που απορρίπτουν τα μέτρα μεταρρυθμίσεων» αναφέρει. Ένα από τα βασικά διακυβεύματα της εκλογικής αναμέτρησης, υποστηρίζει, είναι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.



Η εφημερίδα Bild με τίτλο «Οι Έλληνες επιλέγουν το χάος» μιλά για «διασυρμό των κομμάτων της κυβέρνησης» και ενίσχυση των ακραίων δυνάμεων, αριστερών και δεξιών. Ο αρθρογράφος προσθέτει ότι είναι ασαφές εάν η επόμενη κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις.



«Οι φασίστες μπαίνουν στη Βουλή» είναι ο τίτλος της Süddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρεται στα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής σημειώνοντας ότι ο ύμνος του κόμματος θυμίζει τον ύμνο της χιτλερικής νεολαίας.
«Μεγάλη ενίσχυση των ριζοσπαστικών δυνάμεων, σε κίνδυνο το πρόγραμμα λιτότητας» είναι και ο τίτλος του Spiegel. Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα καθιστούν πιθανή την ανάγκη να βρεθεί τρίτος κυβερνητικός εταίρος, αναφέρει το περιοδικό, σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μεν παραμονή στην Ευρωζώνη αλλά ζητά αθέτηση πληρωμών, κάτι που «μπορεί να καλλιεργήσει νέες ανησυχίες για το μέλλον της χώρας».


  Το BBC στην ιστοσελίδα του μιλά για τις «δραματικές απώλειες» των δύο μεγάλων κομμάτων και σημειώνει ότι σε όλη την Ελλάδα εκφράζεται «θυμός για τα σκληρά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για τη διεθνή βοήθεια». Τονίζει επιπλέον, ότι κάθε πολιτική αστάθεια μπορεί να προκαλέσει νέα ερωτηματικά για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.



«Οι Έλληνες ψηφοφόροι εκφράζουν το θυμό τους για την λιτότητα στην κάλπη» είναι ο τίτλος του Guardian που αναφέρει ότι τα κόμματα που ψήφισαν τα μη δημοφιλή σκληρά μέτρα «τιμωρήθηκαν» από τους ψηφοφόρους στις εκλογές. Βλέπει δε, μια περίοδο αβεβαιότητας καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.



«Οι Έλληνες ψηφοφόροι απορρίπτουν το κατεστημένο, τη λιτότητα» είναι ο τίτλος της Wall Street Journal, αναφέροντας ότι αυξάνεται η πολιτική αστάθεια που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την παρουσία της χώρας στην Ευρωζώνη. «Οι Έλληνες ψηφοφόροι τιμώρησαν τα δύο μεγάλα κόμματα για την κατάρρευση» αναφέρουν οι New York Times.



Με εκτενή ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις, το αμερικανικό δίκτυο CNN κάλυψε τις εκλογές και επικεντρώνεται στο στην αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης πλειοψηφίας και την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος «Χρυσή αυγή» στη βουλή
.


 Η ιταλική Corriere de la Sera, υπό τον τίτλο «Χάος στην Ελλάδα» μιλά στο ρεπορτάζ της για την κατάρρευση των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων και τη ραγδαία άνοδο των εξτρεμιστών ενώ η Ρεπούμπλικα αναφέρει ότι «καταρρέουν τα κόμματα της ευρωπαϊκής λιτότητας» και επισημαίνει την «άνοδο της αριστεράς, που ξεπερνάει το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά, αλλά και την είσοδο των νεοναζιστών στο κοινοβούλιο».


«Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών, είναι αδιάψευστο, η Ελλάδα είπε όχι στην λιτότητα» υποστηρίζει ο απεσταλμένος της εφημερίδας La Repubblica Έτορε Λιβίνι. «Τα κόμματα που τάσσονται κατά των περικοπών των τελευταίων ετών, κέρδισαν ποσοστό της τάξης του 65%. Τα δυο κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα από το 1974 μέχρι σήμερα, από το 77% των ψήφων που είχαν εξασφαλίσει το 2009, περιορίζονται στο 35%» τονίζει.

«Τόσο ο ελληνικός, όσο και ο γαλλικός λαός, εκφράζουν τη θέληση μιας Ευρώπης που να μην είναι, πλέον, γερμανική», υπογραμμίζει, τέλος, ο διευθυντής της οικονομικής εφημερίδας Il Sole 24 ore, Ρομπέρτο Ναπολετάνο. «Η πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πρέπει να πλαισιωθεί από τη δυνατότητα μεγάλων επενδύσεων. Επιβάλλεται να αυξηθούν οι δικαιοδοσίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα ευρωομόλογα να γίνουν πραγματικότητα και οι επιχειρηματίες να αρχίσουν πληρώνονται από το όποιο δημόσιο τους αναθέτει εργολαβίες».

«Οι φιλοναζιστές μπαίνουν στη Βουλή», γράφει η ισπανική El Pais που υπογραμμίζει την πτώση των παραδοσιακών κομμάτων και την άνοδο των ριζοσπαστών ενώ η Ελ Μούντο τονίζει ότι «η πολυδιάσπαση στο ελληνικό κοινοβούλιο απειλεί τις μεταρρυθμίσεις που αξιώνει η ΕΕ».


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: