Σάββατο 12 Μαΐου 2012

ALPHA BANK. ''Ατακτη χρεοκοπία με ακύρωση Μνημονίου''.


«Κάθε συζήτηση για δημιουργία κυβέρνησης με στόχο την απαλλαγή από το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια ''σε αναγκαστική έξοδο'' της χώρας από το ευρώ με δική της πρωτοβουλία», επισημαίνουν στο Εβδομαδιαίο Οικονομικό Δελτίο οι αναλυτές της τράπεζας.


Εκτός ευρώ και σε καθεστώς άτακτης χρεοκοπίας θα βρεθεί η Ελλάδα αν ακυρώσει το δεύτερο Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση. Συνεπώς κάθε συζήτηση για δημιουργία κυβέρνησης με στόχο την απαλλαγή από το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια «σε αναγκαστική έξοδο» της χώρας από το ευρώ με δική της πρωτοβουλία, επισημαίνει στο Εβδομαδιαίο Οικονομικό Δελτίο, που εξέδωσε χθες, η Alpha Bank.



Και ακόμα υπογραμμίζει: απόψεις ότι θα χρησιμοποιηθούν τα 165 δισ. ευρώ των καταθέσεων για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών «εκφράζουν παντελή άγνοια της πραγματικότητας».

Οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν πως στις εκλογές τα δύο πρώην μεγάλα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας απέτυχαν να εξηγήσουν με αξιοπιστία στο εκλογικό σώμα «την αναγκαιότητα να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή και να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».



Οι αναλυτές της Alpha Bank σημειώνουν ότι εάν η χώρα περιέλθει σε κατάσταση «άτακτης» χρεοκοπίας, τότε η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα θα μειωθεί αυτόματα
Αντίθετα, οι πολίτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με παραπλανητικές υποσχέσεις από άλλα κόμματα, «ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για διακοπή της λιτότητας, επαναφορά μισθών και συντάξεων, και της απασχόλησης και, ενδεχομένως, και του θεσμικού και οργανωτικού πλαισίου σε βασικούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, στα επίπεδα και στην κατάσταση τουλάχιστον του 2009 ή και καλύτερα», με αποτέλεσμα να έχουμε το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου.



Ομως στην περίπτωση που το ελληνικό κράτος δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει τότε:

Δεν θα λάβει τη 2η δόση της χρηματοδοτικής ενίσχυσης, ύψους 29 δισ. ευρώ, που προορίζεται σε μεγάλο βαθμό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Χωρίς την ανακεφαλαιοποίηση, οι ελληνικές τράπεζες και η ελληνική οικονομία είναι εκτεθειμένες σε μεγάλους κινδύνους. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζει η Alpha Bank, το εκλογικό σώμα θα πρέπει να μάθει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν γίνεται με κεφάλαια του ελληνικού κράτους, αλλά του EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας).
Τα χρήματα δίνονται μόνο υπό την προϋπόθεση της πιστής τήρησης του 2ου Μνημονίου Οικονομικής Πολιτικής και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών, διότι αν αυτό γίνει, οι δανειστές μας δικαίως θα τα θεωρήσουν «δανεικά και αγύριστα».
Η ανακεφαλαιοποίηση έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιστραφούν τα χρήματα στους δανειστές μας και οι τράπεζες να παραμείνουν ιδιωτικές, και όχι κακοδιοικούμενες υπό κρατικό έλεγχο.

Διακοπή χρηματοδότησης των τραπεζών από την ΕΚΤ.

Απώλεια ρευστότητας άνω των 130 δισ. ευρώ.
Αθέτηση των υποχρεώσεων θα σημάνει επίσης οριστική διακοπή της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, με απώλεια ρευστότητας για την ελληνική οικονομία ύψους άνω των 130 δισ. ευρώ.
Μάλιστα οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν: απόψεις ότι θα χρησιμοποιηθούν τα 165 δισ. των καταθέσεων για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών εκφράζουν παντελή άγνοια της πραγματικότητας. Πρόσθετα δάνεια δεν μπορούν να δοθούν εάν δεν επιστρέψουν οι καταθέσεις.

Η διατήρηση των χορηγήσεων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά στο σημερινό υψηλό επίπεδο, σε σχέση με τις σημαντικά μειωμένες καταθέσεις, είναι έως σήμερα δυνατή διότι υπάρχει η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, σε μεγάλο βαθμό με εγγυήσεις του Δημοσίου.

Εάν η χώρα περιέλθει σε κατάσταση «άτακτης» χρεοκοπίας, τότε οι εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου θα έχουν μηδενική αξία και η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα θα μειωθεί αυτόματα κατά το ποσό που δεν θα καλύπτεται πια με χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Υπογραμμίζουν ότι αν ανατραπούν τα βασικά μέτρα μείωσης των πρωτογενών ελλειμμάτων (5,2 δισ. το 2011), το έλλειμμα θα εκτιναχθεί πιθανόν και πάνω από τα 10 δισ. ευρώ φέτος.

Χαρακτηρίζουν «φαιδρά» και κινούμενα στη σφαίρα της φαντασίας τα όσα ελέχθησαν για «κούρεμα» τραπεζικών δανείων κατά 30% έως 40%. Ενώ για την εξεύρεση κονδυλίων με ισοδύναμα μέτρα που υπόσχονται οι αντιμνημονιακοί, η Alpha Bank αναφέρει ότι: αποτελούν μία πιο σύγχρονη εκδοχή του «λεφτά υπάρχουν» που, αν γίνει πράξη, θα έχει τεράστιο κόστος για την ελληνική οικονομία. Διότι, θα έχει ως συνέπεια την «άτακτη» χρεοκοπία και την έξοδο της χώρας από το ευρώ και ουσιαστικά την πλήρη αποσύνθεση της ελληνικής οικονομίας και της χώρας ως σύνολο.

«Αυτήν τη φορά η δημοσιονομική προσαρμογή δεν εξαρτάται από το κόμμα που βρίσκεται ή θα βρεθεί στην εξουσία. Είναι υποχρεωτική διότι οι εγχώριες δημόσιες δαπάνες προσδιορίζονται αυστηρά από τα δημόσια έσοδα από φόρους και από εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία», καταλήγει η Alpha Bank.


Δεν υπάρχουν σχόλια: