Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Κλιμακώνονται οι πιέσεις από την Ευρώπη. Παγώνουν τις δόσεις μετά τον Ιούνιο.

Δεν θα γίνουν εκταμιεύσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η νέα επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα και να υπάρξει συμφωνία για τους όρους, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κ. Ρέγκλινγκ. Κομισιόν: Τήρηση των δεσμεύσεων.

\
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κ. Ρέγκλινγκ


Με αμείωτο ρυθμό κλιμακώνονται οι ευρωπιέσεις στην Ελλάδα για τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης. Παράλληλα, πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις ότι η χθεσινή δόση που καταβλήθηκε ήταν η τελευταία έως ότου αποσαφηνιστεί το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας.


Στο μπαράζ των πιέσεων προστέθηκε από χθες και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν άλλες εκταμιεύσεις μετά τον Ιούνιο, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η νέα επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα και υπάρξει συμφωνία με τις ελληνικές αρχές. Εχει γίνει πλέον σαφές ότι η κάλυψη των εταίρων αφορά πλέον μόνο στις υποχρεώσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ η καταβολή μισθών και συντάξεων καθίσταται μετέωρη.

Ο επικεφαλής του Ταμείου προειδοποίησε πως η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει στους όρους της οικονομικής βοήθειας από τους δανειστές της, προτού εισρεύσουν νέα χρήματα στα ταμεία της μετά τον Ιούνιο.


Στην ανάγκη να τηρηθούν οι συμφωνίες με την τρόικα και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις επιμένουν τόσο το Βερολίνο όσο και η Κομισιόν. Στη φωτογραφία η Α. Μέρκελ και ο Ζ. Μ. Μπαρόζο
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Κομισιόν, η οποία διά του εκπροσώπου της Ολιβιέ Μπαγί σημείωσε ότι εν ευθέτω χρόνω θα εκταμιευθεί το 1 δισ. ευρώ που απομένει από τα 5,2 δισ. ευρώ της δόσης του Μαΐου προς την Ελλάδα. Επεσήμανε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι καλυμμένες και η χώρα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τα 4,2 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν χθες. Ο Ο. Μπαγί διευκρίνισε πάντως ότι δεν απαιτείται νέα απόφαση για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, που απομένει από τη δόση του Μαΐου.


Η υπογραφή
Στις Βρυξέλλες έντονη συζήτηση γίνεται και για τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πία Αρενκίλντε υπογράμμισε ότι η Κομισιόν αναμένει από την επόμενη ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί και να τιμήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα με την υπογραφή του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής.
Σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο, η Κομισιόν αναμένει από τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας «να συνεργαστούν με πνεύμα υπευθυνότητας» για να συγκροτήσουν κυβέρνηση.
Με αφορμή τη συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, καλά πληροφορημένες πηγές του Eurogroup στις Βρυξέλλες τόνιζαν χθες ότι το Μνημόνιο είναι αδιαπραγμάτευτο στο σύνολό του, αλλά ότι υπάρχουν δυνατότητες επανεξέτασης ορισμένων επιμέρους πτυχών του προγράμματος.
Επίσης, υπογράμμιζαν ότι, με δεδομένη την πολιτική ρευστότητα στην Ελλάδα, θα πρέπει να αναμένεται πως το Εurogroup της ερχόμενης Δευτέρας θα είναι εξόχως πολιτικό με «στρατηγικής σημασίας συζήτηση» για τη χώρα μας.

Για τα σενάρια
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ξεκαθάριζαν ότι δεν «υπάρχει όρεξη» ούτε μεταξύ των χωρών της Eυρωζώνης αλλά ούτε και στην Ελλάδα να ανοίξει συζήτηση για σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ. Μάλιστα, απέδιδαν τη σχετική σεναριολογία στην «έντονη» πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και στις θέσεις που διατυπώνει ο κ. Τσίπρας.
Οι πηγές της Ευρωζώνης σημείωναν επίσης ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μπορεί να προχωρήσει ανεξάρτητα από το γεγονός αν θα υπάρξει η όχι κυβέρνηση στην Ελλάδα και διαβεβαίωναν ότι υπάρχει ρευστότητα για την Ελλάδα έως το τέλος Ιουνίου.
Τέλος, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι είναι θέμα των ελληνικών αρχών το πώς θα αντιμετωπιστεί το ομόλογο αξίας 450 εκατ. ευρώ που λήγει στις 15 Μαΐου και το οποίο δεν υπάχθηκε στη διαδικασία του PSI.

Δεν υπάρχουν σχόλια: