Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Mειώθηκαν 4% οι μισθοί στην Γερμανία, την δεκαετία 2000-2010.


Γερμανία: Μειώθηκαν 4% οι μισθοί από το 2000 μεχρί το 2010

Οι γερμανικοί μισθοί μειώθηκαν από το 2000 έως το τέλος του 2010 κατά ένα ποσοστό 4% ή μεσοσταθμικά κατά 100 ευρώ, επειδή στο ίδιο χρονικό διάστημα (κυρίως την πρώτη 5ετία) η μείωση του ωραρίου από πολλούς εργοδότες γενικεύτηκε, επισήμανε την Τετάρτη το έγκυρο ινστιτούτο DIW.

Μετά την αυξανόμενη προσφορά ελαστικής εργασίας με τη μορφή του μειωμένου ωραρίου, το ωρομίσθιο των εργαζόμενων αυτής της κατηγορίας ορίστηκε τα τελευταία έτη στη Γερμανία στα 7,79 ευρώ για το δυτικό τομέα της χώρας και στα 6,86 ευρώ για τον ανατολικό τομέα. Αυτά τα ωρομίσθια δεν ισχύουν, πάντως, ούτε στην εστίαση, ούτε στο λιανικό εμπόριο, όπου κυμαίνονται περί τα πέντε ευρώ.
Το DIW στην ίδια μελέτη του επισήμανε ακόμα ότι «από το 2000 έως το 2010 τα υψηλά εισοδήματα, στη Γερμανία, παρέμειναν αμετάβλητα», διευρύνοντας κατ' ακολουθία τις εισοδηματικές ανισότητες.
Επίσης το ίδιο ινστιτούτο επισήμανε ότι σε ορισμένους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας η μείωση των μισθών άγγιξε το 20% την ανωτέρω δεκαετία.

Στη Γερμανία ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται με συμφωνία των κοινωνικών εταίρων ανά γεωγραφική περιοχή και ανά γεωγραφική περιοχή και ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, δηλαδή δεν είναι νομοθετικά προσδιορισμένος.


  www.ANT1online.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: