Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ο Παντελής Oικονόμου μιλάει για την Οικονομία και το ΠΑΣΟΚ. - (27.11.11)

Αθήνα, 27 Oκτωβρίου 2011

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών
και
μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.,
Παντελή Οικονόμου,
στον δημοσιογράφο Γιώργο Δημητρομανωλάκη
για το "Πρώτο Θέμα"



Στην συνέντευξη του στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ο Παντελής Οικονόμου παίρνει θέσεις


ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
Πρόθεση μου δεν είναι η διαπόμπευση οποιουδήποτε. Αλλά πρώτη μου υποχρέωση είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής. Η εντολή μου δεν είναι να δημιουργώ εντυπώσεις. Είναι να διασφαλίζω δημόσια έσοδα.

ΤΙ ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΣΟΔΑ
Το τρίτο τρίμηνο του 2011 (Ιούλιος - Σεπτέμβριος) τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 5,5%, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν αρνητικός -5,5%.Τα δημόσια έσοδα του 2011 θα είναι περισσότερα από πέρσι, παρά την υστέρησή τους κατά 7% το πρώτο εξάμηνο.


ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Την κατάργηση των αντικειμενικών αξιών και την αντικατάσταση τους με εμπορικές τιμές που θα ορίζονται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Την μείωση του φόρου επί των μεταβιβάσεων στο 5% και την επαναφορά του φόρου υπεραξίας κατά την μεταπώληση. Την υποκατάσταση όλων των επιβαρύνσεων επί των ακινήτων (πλην των δημοτικών τελών) από το ΕΕΤΗΔΕΠ, όπως αυτό πρόκειται να βελτιωθεί ως προς τις τιμές ζώνης, αλλά και άλλες παραμέτρους.

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Με τόσο μεγάλη δημόσια και κοινωφελή περιουσία μπορούμε εύκολη πρόσβαση στις αγορές για χαμηλότοκο δανεισμό, αλλά και για χρηματοδότηση μεγάλων επενδυτικών δράσεων .


ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Επιμένω και δικαιώνομαι για το ευρωομόλογο, την ενεργοποίηση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης του ΕΥΡΩ (ESM) τώρα και για την αντικατάσταση του Μάαστριχτ και των μεταλλάξεών του από μια νέα Συνθήκη με σκοπό την αύξηση της απασχόλησης και την βελτίωση των συνθηκών της ζωής μας.
Ούτε οι ευρωπαίοι πολίτες, αλλά ούτε οι αγορές αισθάνονται ασφαλείς ότι οι λύσεις που έχουν παρουσιαστεί μέχρι στιγμής θα εφαρμοστούν. Σε κάθε περίπτωση, εμείς οφείλουμε να τα καταφέρουμε: να βγούμε πρώτοι από το λούκι που μπήκαμε πρώτοι.
Η πορεία είναι σαφής: έκτη δόση αμέσως, νέα σύμβαση το ταχύτερο.


ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
Θα πω την γνώμη μου εκεί που πρέπει την στιγμή που πρέπει:  στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, το κατ εξοχήν αρμόδιο όργανο.
Κρίνεται η προοπτική της κεντροαριστεράς: θα συνεχίσει με μοναδικό ή καθοριστικό, εν πάση περιπτώσει, κομματικό φορέα της το ΠΑΣΟΚ ή όχι; Θα διευρύνει ή θα στενέψει τον ζωτικό χώρο επιρροής της; Θα παραμείνει ακρογωνιαίος λίθος πολιτικής ευστάθειας και δημοκρατικής ομαλότητας ή όχι;

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Θα μας πιστωθεί ένα μεγάλο θετικό και θα μας χρεωθεί μια μεγάλη αδυναμία. Θετικό θεωρώ ότι, την στιγμή που η χώρα βρέθηκε, έκπληκτη, μπροστά στο δίλημμα «άφεση στην χρεοκοπία ή οδυνηρή προσπάθεια σωτηρίας», επιλέξαμε το δεύτερο, αποδεχόμενοι το κόστος. Και η αδυναμία: η έλλειψη αντίστασης, ιδεολογικής, πολιτικής και οργανωτικής στην περιρρέουσα σύγχυση. Και η ανοχή απέναντι σε στελέχη μας που προσχώρησαν στην ευκολία της εποχής που μόλις μας τελείωσε.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης: 

Δημοσιογράφος: Πολλοί επιχειρηματίες, μετά τις πρόσφατες συλλήψεις, πάνε στις εφορίες για να προχωρήσουν σε διακανονισμό οφειλών από ΦΠΑ . Πόσοι είναι αυτοί, τι έχουν πληρώσει και ποιο είναι το ύψος του ποσού που έχουν διακανονίσει;
Π. Ο. : Με την διαδικασία του αυτοφώρου (ή την απλή επίκλησή της), με πρωτοβουλία του ΣΔΟΕ μόνον, τις τελευταίες δυο εβδομάδες εισπράχθηκαν 2,5 εκατομμύρια ΕΥΡΩ. Σε καθημερινή βάση πλέον προσάγονται ασυνεπείς φορολογούμενοι και 9 στους 10 συμμορφώνονται ρυθμίζοντας ή και εξοφλώντας τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο. Ας επαναλάβω με την ευκαιρία: πρόθεση μου δεν είναι η διαπόμπευση οποιουδήποτε. Αλλά πρώτη μου υποχρέωση είναι ο διαρκής περιορισμός της φοροδιαφυγής. Της πιο κραυγαλέας μορφής κοινωνικής ασυνειδησίας και αδικίας.   

Δημοσιογράφος: Θα δημοσιοποιηθούν - και πότε προσδιορίζεται χρονικά - τα ονόματα όσων έχουν «βγάλει» τα χρήματα τους στην Ελβετία. Πως θα ξεχωρίσετε εάν κάποιος είχε αποκτήσει αυτά τα χρήματα με νόμιμο τρόπο;
Π. Ο. : Ήδη τα εμβάσματα εξωτερικού για το 2009 και το 2010 είναι στην διάθεση των Αρχών, αλλά και της Βουλής των Ελλήνων. Από την πλευρά μας αξιολογούμε τα στοιχεία αυτά και παρεμβαίνουμε στις περιπτώσεις που οφείλουμε. Ασφαλώς γίνεται και αξιολόγηση της νομιμότητας των συναλλαγών αυτών. Δεν μπορώ εδώ παρά να υπενθυμίσω δυο δεδομένα: πρώτον, χωρίς τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Ιουλίου, αυτές οι πληροφορίες δεν θα ήταν σήμερα στην διάθεσή μας. Δεύτερον, αναδέχθηκα προσωπικά την πίεση και την κριτική για την σταθερή μου επιλογή αντί να δώσω μια λίστα με ονόματα στην δημοσιότητα και να σταματήσω εκεί, να προτιμήσω να κατευθύνω προς την επεξεργασία των στοιχείων, την άσκηση ελέγχων και καταλογισμού και, τελικά, την πραγματοποίηση εισπράξεων. Απλούστατα, επειδή η εντολή μου δεν είναι να δημιουργώ εντυπώσεις. Είναι να διασφαλίζω δημόσια έσοδα.

Δημοσιογράφος: Κατηγορήθηκε επίσης η κυβέρνηση για απροθυμία αντιμετώπισης του φαινομένου των offshore εταιριών.
Π. Ο. :Την περασμένη μόνον εβδομάδα, 1,5 εκατομμύριο ΕΥΡΩ εισπράχθηκαν από ελέγχους περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων κατά βάση) offshore εταιριών.

Δημοσιογράφος:  Λέγεται όμως ότι τα δημόσια έσοδα δεν πάνε καλά.
Π. Ο. :Το τρίτο τρίμηνο του 2011 (Ιούλιος - Σεπτέμβριος) τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 5,5%, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν αρνητικός -5,5%. Τα δημόσια έσοδα του 2011 θα είναι περισσότερα από πέρσι, παρά την υστέρησή τους κατά 7% το πρώτο εξάμηνο.

Δημοσιογράφος:  Το ΔΝΤ προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών την κατάργηση των αντικειμενικών αξιών και την αντικατάσταση τους με τις τιμές (εμπορικές) που θα ορίζονται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Συμφωνείτε με αυτή την πρόταση;
Π. Ο. : Mε πληροφορείτε ότι η Τεχνική Βοήθεια του ΔΝΤ συμφωνεί με δική μου πρόταση! Η οποία εμπεριέχει ακόμη την μείωση του φόρου επί των μεταβιβάσεων στο 5% και την επαναφορά του φόρου υπεραξίας κατά την μεταπώληση και, κυρίως, την υποκατάσταση όλων των επιβαρύνσεων επί των ακινήτων (πλην των δημοτικών τελών) από το ΕΕΤΗΔΕΠ, όπως αυτό πρόκειται να βελτιωθεί ως προς τις τιμές ζώνης, αλλά και άλλες παραμέτρους. Εφ όσον οι δυνάμεις που στηρίζουμε την κυβέρνηση Παπαδήμου συμφωνούμε στο πλαίσιο αυτό,  αμ έπος αμ έργον. Προλαβαίνουμε! Να μια σοβαρή αναπτυξιακή πρωτοβουλία.

Δημοσιογράφος:  Άλλο αναπτυξιακό μέτρο ;
Π. Ο. : Σκέπτομαι , παραδείγματος χάριν, πως είναι δυνατόν, μια χώρα με τόσο μεγάλη δημόσια και κοινωφελή περιουσία να μην έχει προνομιακή πρόσβαση στις αγορές για χαμηλότοκο δανεισμό, αλλά και για χρηματοδότηση μεγάλων επενδυτικών δράσεων; Μας λείπουν νομοθετικές ρυθμίσεις; Έ, ας τις κάνουμε. Δεν μας εμποδίζει τίποτα. Η δημόσια περιουσία, σε κάθε περίπτωση, είναι κεφάλαιο κλειδί για την επιστροφή στην ανάπτυξη. 

Δημοσιαγράφος: Καλά όλα αυτά, αλλά με την οικονομική πολιτική γενικότερα, τι βλέπετε ; 
Π. Ο. : H πορεία είναι σαφής: έκτη δόση αμέσως, νέα σύμβαση το ταχύτερο δυνατόν στην συνέχεια. 

Δημοσιογράφος:  Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος άμεσα. Συμφωνείτε η θεωρείτε ότι το κόμμα πρέπει να πάει στις επόμενες εκλογές με αρχηγό τον Γιώργο Παπανδρέου;
Π. Ο. : Πριν από οτιδήποτε άλλο, αναμένω μια ανοιχτή συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, το κατ εξοχήν αρμόδιο όργανο, με τον Πρόεδρο του Κινήματος, τον Γιώργο Παπανδρέου, και τα άλλα μέλη του οργάνου αυτού.

Δημοσιογράφος:  Στελέχη του ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι είναι λάθος να ανοίξουν τώρα οι διαδικασίες διάδοχης ενώ δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα ζητήματα του προϋπολογισμού και της εκταμίευσης της 6ης δόσης. Συμφωνείτε η θεωρείτε ασύνδετα τα δυο θέματα μεταξύ τους;
Π. Ο. : Θα πω την γνώμη μου εκεί που πρέπει την στιγμή που πρέπει. Προσδιόρισα ήδη και τον χώρο και τον χρόνο και τις προϋποθέσεις. Έτσι ή αλλιώς, η ώρα της αλήθειας είναι πολύ κοντά. Θεωρώ ότι την περίοδο αυτή κρίνεται η προοπτική της κεντροαριστεράς: θα συνεχίσει με μοναδικό ή καθοριστικό, εν πάση περιπτώσει, κομματικό φορέα της το ΠΑΣΟΚ ή όχι; Θα διευρύνει ή θα στενέψει τον ζωτικό χώρο επιρροής της; Θα παραμείνει ακρογωνιαίος λίθος πολιτικής ευστάθειας και δημοκρατικής ομαλότητας ή όχι; Οτιδήποτε άκαιρο, άτοπο και αποπροσανατολιστικό για την παράταξη, κάνει πολύ κακό στον λαό και την χώρα.  


Δημοσιογράφος: Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις φαίνεται να είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Είστε αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα;
Π. Ο. : Τα προγνωστικά αυτά θα υποστούν, δίχως άλλο, την βάσανο της λαϊκής ετυμηγορίας στις κάλπες των εθνικών εκλογών. Για τις πολιτικές δυνάμεις, η εκλογική αξιολόγηση είναι πολύτιμος οδηγός. Θα έλεγα πάντως ότι, πέρα από λάθη που κάναμε, θα μας πιστωθεί ένα μεγάλο θετικό και θα μας χρεωθεί μια μεγάλη αδυναμία. Θετικό θεωρώ ότι, την στιγμή που η χώρα βρέθηκε, έκπληκτη, μπροστά στο δίλημμα «άφεση στην χρεοκοπία ή οδυνηρή προσπάθεια σωτηρίας», επιλέξαμε το δεύτερο, αποδεχόμενοι το κόστος. Και η αδυναμία: η έλλειψη αντίστασης, ιδεολογικής, πολιτικής και οργανωτικής στην περιρρέουσα σύγχυση. Η ανοχή απέναντι σε στελέχη μας που προσχώρησαν στην ευκολία της εποχής που μόλις μας τελείωσε. Με τόσες εκπτώσεις που κάναμε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, πώς να μην μας έρθει και ο λογαριασμός; Όμως, ναι, είμαι αισιόδοξος: εμείς ξέρουμε που φταίξαμε και το πολιτικό σώμα, ο λαός, ξέρει ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε για το εθνικό και δημόσιο συμφέρον. Αυτοί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Θα ξαναζεστάνουν μια παλιά, καλή φιλία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: