Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

«45 Γιάννηδες ενός κοκκόρου γνώση»: Το ελληνικό χωριό και ο θρύλος της παροιμίας

Η χώρα μας μετράει δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες παροιμίες που συνδέονται με ιστορίες, θρύλους και παραδόσεις. Κάθε μια από αυτές έχει μια μικρή ιστορία να διηγηθεί από πίσω η οποία φτάνει από στόμα σε στόμα στις σημερινές γενιές. Οι περισσότερες, μάλιστα, ξεκινούν από συγκεκριμένα μέρη της Ελλάδας, πόλεις ή χωριά. Κάτι τέτοιο ισχύει και με την πάρα πολύ γνωστή παροιμία «45 Γιάννηδες ενός κοκκόρου γνώση»

Ένας μύθος από ένα ελληνικό χωριό και συγκεκριμένα της Κεφαλονιάς αναφέρεται σε αυτή την πολύ γνωστή παροιμία που την χρησιμοποιούμε κατά κόρον.

«45 Γιάννηδες ενός κοκκόρου γνώση»: Ποιος είναι ο μύθος πίσω από την παροιμία

Όλα, λοιπόν, σύμφωνα με τον μύθο ξεκίνησαν από ένα ελληνικό χωριό και συγκεκριμένα ένα χωριό στην όμορφη Κεφαλονιά. Σε ένα μικρό χωριό της Κεφαλονιάς, λοιπόν, υπήρχαν κάποτε 45 οικογένειες των οποίων όλοι οι νοικοκυραίοι λέγονταν κατά έναν παράξενο τρόπο Γιάννηδες. Εκτός από το παράξενο όνομα, όμως, είχαν και ένα άλλο κοινό. Δεν έπαιρναν καμία ξεχωριστή και διαφορετική απόφαση ούτε πήγαιναν σε κάποια εργασία κατά μόνας. Όλοι μαζί και όπου έβγαζε η πορεία τους. Συμφωνούσαν σε όλα και έμοιαζαν σαν να μια μεγάλη οικογένεια που ήταν μάλιστα πολύ ευτυχισμένη.

Όλα αυτά μέχρι που ήρθε μια μέρα -νύχτα για την ακρίβεια- που οι Γιάννηδες θα άλλαζαν συνήθειες. Επρόκειτο για ένα βράδυ που έριχνε ισχυρή καταιγίδα στο χωριό. Το αποτέλεσμα ήταν θλιβερό και δύσκολο καθώς το ποτάμι που είχε φουσκώσει από τη βροχή κατέστρεψε τις περιουσίες τους. Την επόμενη της καταστροφής, λοιπόν, οι 45 Γιάννηδες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του χωριού και έβαλαν σκοπό να εκδικηθούν το φοβερό ποτάμι που τους έκανε ζημιά. Κάπου εκεί ήρθε και η διαφωνία μιας και οι 45 Γιάννηδες για πρώτη φορά δε συμφωνούσαν και έλεγε ο καθένας το δικό του.

Τότε τη λύση έδωσε μια φωνή από μακριά και συγκεκριμένα ένας κόκκορας.Τους υποσχέθηκε, λοιπόν, ότι τους έχει τη σωστή τιμωρία αλλά θα τους την έλεγε με την υπόσχεση ότι θα την τηρήσουν. Έτσι κι έγινε. Τους συμβούλεψε ο κόκκορας να πιάσουν τα ρόπαλα στα χέρια και να αρχίσουν να διώχνουν το ποτάμι για να γυρίσει πίσω…

Κι όμως αντί να γελάσουν και να τον διώξουν εκείνοι -και οι 45- τον άκουσαν και πήδηξαν μέσα στο νερό κατ’ εντολή του κόκκορα για να διώξουν το ποτάμι. Το αποτέλεσμα ήταν να πνιγούν όλοι. Και έτσι να βγει η παροιμία «45 Γιάννηδες ενός κοκκόρου γνώση». Από αυτό το ελληνικό χωριό και αυτή την ιστορία θεωρείται ότι βγήκε η γνωστή αυτή παροιμία.

 news.gr lamiareport.gr

https://xiromeropress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: