Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Στις καλένδες(;) η ένταξη της Αρχαίας Νικόπολης στα Μνημεία Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στις καλένδες φαίνεται να πετάχτηκε η υπόθεση της ένταξης της Αρχαίας Νικόπολης στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Στο Υπουργείο Πολιτισμού περί άλλων τυρβάζουν, καθώς η αρμόδια Επιτροπή που έχει συσταθεί για το θέμα, δεν συνεδριάζει διότι εδώ και μήνες είναι. ακέφαλη λόγω συνταξιοδότησης της Προέδρου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στρ. Ιωάννου σε δηλώσεις του σε τοπικά ΜΜΕ, χρησιμοποιεί μάλλον ως 'άλλοθι' την ακέφαλη Επιτροπή για να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη καθυστέρηση του θέματος από την πλευρά της Π.Ε. Πρέβεζας, αφήνοντας να εννοηθεί πως χωρίς Επιτροπή τα χέρια του είναι δεμένα!
Ο κ. Ιωάννου δηλαδή θέλει να πει πως οι εργασίες και οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην περιοχή καθυστερούν λόγω της Επιτροπής που είναι ακέφαλη; Δηλαδή εάν η Επιτροπή αύριο το πρωί αποκτήσει Πρόεδρο και συνεδριάσει, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για ένταξη της Νικόπολης στην Unesco; Όχι Βέβαια.
Ο κ. Ιωάννου, όπως και οι υπόλοιποι φορείς που ασχολούνται με το θέμα της υποβολής φακέλου για τη Νικόπολη, γνωρίζουν πολύ καλά ποιες είναι οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για να υποβληθεί ο φάκελος.
Οι προϋποθέσεις αυτές δεν εξαρτώνται στο σύνολό τους από τον Πρόεδρο της Επιτροπής για τη Νικόπολη.
Ο Αντιπεριφερειάρχης γνωρίζει πως κυρίαρχη προϋπόθεση για την υποβολή πλήρους φακέλου της Αρχαίας Νικόπολης, είναι η διακοπή του δρόμου που γειτονεύει ή μάλλον διασχίζει αυτό που θα αποτελέσει το αρχαιολογικό πάρκο της Νικόπολης.
Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την διακοπή του ή απαιτείται και γι' αυτό η συνεδρίαση της Επιτροπής για τη Νικόπολη; Ή μήπως εάν τον διακόψουμε τον δρόμο και είμαστε έτοιμοι, θα υπάρξει επίπληξη από την Επιτροπή και για το λόγο αυτό δεν προχωρούν οι εργασίες.
Κανείς δεν αμφισβητεί την αδράνεια του Υπουργείου ως προς τις συνεδριάσεις της Επιτροπής, άλλωστε η συγκεκριμένη Κυβέρνηση στην ουσία είναι ανύπαρκτη σε καίρια θέματα υγείας και παιδείας, είναι δυνατόν να έδινε σημασία στον Πολιτισμό; Πλήν όμως οι καθυστερήσεις σε έργα που γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι θα τεθούν στο τραπέζι για την ένταξη της Νικόπολης στα Μνημεία της Unesco οφείλονται στην δική μας πλευρά και γι' αυτό δεν υπάρχει άλλοθι.
 Υπάρχουν καταγεγραμμένα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν και χωρίς την συνεδρίαση της Επιτροπής, θέματα που μόνοι μας θα κληθούμε να τα λύσουμε και σε αυτά δεν αναφέρεται ο Αντιπεριφερειάρχης. Γνωρίζει πως θα γίνει αυτοψία από την Unesco και τους αρμόδιους Φορείς στην περιοχή πριν ληφθούν αποφάσεις, για ποιο λόγο λοιπόν καθυστερεί η Περιφέρεια αντί να προχωρήσει και να δείξουμε καθ' όλα έτοιμοι για την υποβολή του φακέλου;
Είναι ώριμα τα πράγματα λοιπόν για να μιλάμε για ένταξη της Νικόπολης στα προστατευόμενα μνημεία; Προφανώς όχι δεν ευθύνεται μόνο η Επιτροπή που είναι ακέφαλη.



Οι προθέσεις μόνο δεν αρκούν για να αρθούν τα εμπόδια που είναι όχι μόνο μορφολογικά αλλά και πολλά άλλα, απαιτούνται και πρωτοβουλίες.
Η ένταξη της Αρχαία Νικόπολης, ή μάλλον η υποβολή πλήρους φακέλου για την υποψηφιότητα ένταξης της Νικόπολης στα προστατευόμενα μνημεία της Unesco απαιτεί σοβαρή δουλειά όχι μόνο για την διακοπή του δρόμου, αλλά και για την οργάνωση  του χώρου ώστε να μπορούμε να μιλάμε για ένα ενιαίο αρχαιολογικό πάρκο.
Οι επισκέψεις στο Υπουργείο Πολιτισμού του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ιωάννου, πέραν των εντυπώσεων, δεν έχουν καμία ουσία και μοιάζουν εθιμοτυπικές.
Προχωρήστε εσείς τα έργα που εκκρεμούν στην περιοχή της Νικόπολης, ετοιμάστε την περιοχή για να πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στην Unesco και στη συνέχεια το Υπουργείο ας αναλάβει τις ευθύνες του. 

Άρης Τσελίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: