Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Η «αγελάδα» του Τόμσεν και το «γατάκι» του Aσφαλιστικού...

i-agelada-tou-tomsen-kai-to-gataki-tou-asfalistikou









Ο Πολ Τόμσεν βάζει δύσκολα στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό.

Βάζουν δύσκολα στην κυβέρνηση Πόλ Τόμσεν και Σόιμπλε επιδιώκοντας επί της ουσίας να αλλάξουν επί τα χείρω την πρόταση Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα μάλιστα με το κυριακάτικο Βήμα η έκταση των αλλαγών και το ύψος των περικοπών που επιθυμεί το κουαρτέτο (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM) αποτυπώνονται στην φράση που ανέφερε στην εφημερίδα πηγή των δανειστών: «Ζητήσαμε αγελάδα μας έφεραν γάτα».
Σύμφωνα με την εφημερίδα αποδέκτης των «άγριων» διαθέσεων των δανειστών έγινε ο αν. Υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης σε δύο τηλεδιασκέψεις την περασμένη Δευτέρα και Τετάρτη ανάμεσα σε στελέχη του κουαρτέτου και του υπουργού.
Η παρέμβαση του κ. Τόμσεν όμως δεν σταματά εδώ. Ο υπεύθυνος Ευρωπαϊκών υποθέσεων του Ταμείου εργάζεται στο παρασκήνιο (ακολουθούσε κατά πόδας τον κ. Τσακαλώτο στην ευρωπαϊκή του τουρνέ προκειμένου να γκρεμίσει ό,τι έχτιζε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ) με τριπλό στόχο:

  • Πρώτον, την υιοθέτηση μιας φιλόδοξης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα.
  • Δεύτερον, τη συμφωνία με τον Β. Σόιμπλε για μια ήπια απομείωση του ελληνικού χρέους που θα επιτρέψει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
  • Και τρίτον, την επανεκλογή της Κριστίν Λαγκάρντ στη θέση της γ.γ του ΔΝΤ, η θητεία της οποίας λήγει τον προσεχή Ιούλιο, επανεκλογή που συνδέεται άμεσα και με το ελληνικό πρόβλημα χρέους.
Ο κ. Πολ Τόμσεν θεωρεί ανεπαρκή την πρόταση της ελληνικής πλευράς για το ασφαλιστικό και αν αυτή παραμείνει ως έχει το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: