Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Εισαγγελείς να ελέγξουν τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος


Εντείνονται και διευρύνονται οι διαμαρτυρίες και οι αντιδράσεις για τις εισαγωγές γάλακτος και τη μείωση των τιμών παραγωγού που παρατηρείται σε πολλές περιοχές της χώρας. 

Χθες κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής Κοζάνης της Νέ­ας Δη­μοκρατίας Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος πέραν των άλλων μέτρων που προτείνει, ζητά την παρέμβαση του Εισαγγελέα, «σε μια ύστατη προσπάθεια- όπως αναφέρει- να μπει φρένο στις αθέμιτες πρακτικές που τόσο επιζήμιο αποτέλεσμα έχουν στον πλέον παραγωγικό κλάδο της αγροτικής μας οικονομίας». Είναι χαρακτηριστικό ότι η ερώτηση του κ. Κασαπίδη απευθύνεται προς τρεις υπουργούς, Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου. «Το φαινόμενο (των αθρόων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων) έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, συμπιέζει δραματικά τις τιμές του γάλακτος και απειλεί την ύπαρξη της ελληνικής κτηνοτροφίας», υπογραμμίζει ο βουλευτής. Επικαλείται τις καταγγελίες που έγιναν στη συγκέντρωση κτηνοτρόφων προ δεκαημέρου στον Τύρναβο για αθρόες εισαγωγές γάλακτος στη Θεσσαλία, αλλά και τον Πρόεδρο της υπό σύσταση διεπαγγελματικής της Φέτας που στην ίδια εκδήλωση «ανέφερε πως πλην ελαχίστων, η πλειοψηφία των τυροκομικών επιχειρήσεων προβαίνουν σε πρακτικές νοθείας της εμπορίας και τυροκόμησης με εισαγόμενο αιγοπρόβειο γάλα που ελληνοποιούν στις εγκαταστάσεις τους!!!». 
Αετονύχηδες
Ο βουλευτής Κοζάνης, επιβεβαιώνει ουσιαστικά και τις καταγγελίες του Περιφερειάρχη Ηπείρου,  κάνοντας λόγο για «αετονύχηδες» που εισάγουν και ελληνοποιούν πρόβειο γάλα (κυρίως από Ιταλία και χώρες της Βαλκανικής), το προσφέρουν σε τιμή 0,70-0,74 ευρώ το λίτρο παραδοτέο στην πόρτα του τυροκομείου, την ίδια στιγμή που η τιμή του εγχώριου γάλακτος στην αρχή της γαλακτοκομικής περιόδου κυμαίνεται από 0,96 -1.05 ευρώ. 
Σε άλλο σημείο της μακροσκελούς του ερώτησης, ο κ. Κασαπίδης, αναφέρει ότι τυροκομικές επιχειρήσεις, επικαλούμενες φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού προχωρούν στη μέση της γαλακτοκομικής περιόδου, σε συστηματική μείωση των συμφωνημένων τιμών, ενώ πτωτική είναι και η τιμή του γίδινου γάλακτος, αν και στο ράφι παραμένει ίδια. 
Συνεχίζοντας κατηγορεί για ανικανότητα ή αποφυγή της Κυβέρνησης να ενεργοποιήσει αποτελεσματικά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, πολιτική που υπονομεύει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στην ορεινή και ημιορεινή Ελλάδα, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τη δύσκολη θέση που έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι και διογκώνει το πρόβλημα της εγκατάλειψης της υπαίθρου από τους ελάχιστους εναπομείναντες νέους. 
Με εισαγγελέα
Στο «δια ταύτα» ο κ. Κασαπίδης μεταξύ άλλων, ζητά από τους τρεις υπουργούς να ζητήσουν την παρέμβαση των κατά τόπους εισαγγελέων, που σε συνεργασία με υπηρεσιακούς παράγοντες και υπαλλήλους ελεγκτές ποιοτικού ελέγχου, ναλάβουν δείγματα τυριών απευθείας από τα καταστήματα, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν αθέμιτες πρακτικέ. Να ελεγχθούν επίσης με συμμετοχή εισαγγελέων τα ισοζύγια γάλατος στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Θράκης και Στερεάς Ελλάδος. 
Τέλος θέτει το θέμα απαγόρευσης της ταυτόχρονης ύπαρξη άδειας τυροκόμησης Π.Ο.Π. προϊόντων με την εισαγωγή και εμπορία εισαγόμενου γάλακτος, ζητά στοιχεία για τους ελέγχους στα ισοζύγια που έγιναν (και στην Ήπειρο), ενώ καταλήγοντας αναφέρεται και στις εμπορικές συμφωνίες CETA και ΣΟΕΣ, για τις οποίες ρωτά πότε πρόκειται να εισαχθούν προς ψήφιση στην Ελληνική Βουλή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: