Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Στην Ήπειρο ο πρωτογενής τομέας ακόμη (!) στέκεται όρθιος…

Η ΑΓΡΟΤΟ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ… ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

Πολλές και ενδιαφέρουσες τελευταία οι εκδηλώσεις που αφορούν παραγωγούς και προϊόντα

• Τι τονίστηκε σε ημερίδες σε Γιάννενα και Ζίτσα


• Φαίνεται πως τελευταία έχει γίνει από πολλούς πλήρως αντιληπτό, κυρίως από τους τοπικούς φορείς και τις παραγωγικές οργανώσεις, ότι η Ήπειρος θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερο βάρος στην αγροτο-κτηνοτροφία της, αφού την δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε, είναι ίσως η μόνη διέξοδος για να υπάρξει τοπικά κάποια οικονομική ανάκαμψη! 

Κι αν γενικότερα η Κυβέρνηση περιορίζεται απλώς σε θεωρητικές… κορώνες περί ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, παρήγορο είναι το γεγονός ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία, σε συνδυασμό με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Αγροτικές Ενώσεις, έχουν πάρει πολύ ζεστά το μέλλον του γεωργο-κτηνοτροφικού κλάδου. Έτσι, σε κάθε ευκαιρία αναδεικνύουν τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, μέσα από διάφορες ενημερωτικές εκδηλώσεις. 
Ενδιαφέρουσες ημερίδες 
Μόλις χθες η Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια διοργάνωσε μια ακόμη ενδιαφέρουσα ημερίδα για την δυνατότητα αξιοποίησης των προϊόντων της κτηνοτροφίας, μέσω των προγραμμάτων Π.Α.Α. – LEADER, στην οποία τοποθετήθηκαν έμπειροι ομιλητές, ο καθένας στο αντικείμενό του. Αλλά και πριν λίγες μέρες και πάλι οι Μετακινούμενοι Κτηνοτρόφοι διοργάνωσαν στο ακριτικό Δολό μια άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα, που αφορούσε την επεξεργασία του μαλλιού των προβάτων. Μάλιστα, το ξεχωριστό εκείνης της εκδήλωσης ήταν ότι όσοι βρέθηκαν στο Δολό είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βιωματικά εργαστήρια (από το κούρεμα των προβάτων, μέχρι τον αργαλειό), δηλαδή αυτό που λέμε: από την θεωρία στην πράξη!
Αλλά οι εκδηλώσεις δεν σταματούν μόνο στην κτηνοτροφία. Η Ήπειρος ξεχωρίζει και για τον αμπελοοινικό τομέα, με την Ζίτσα να κρατά τα ηνία στον κλάδο. Γι’ αυτό και με κάθε ευκαιρία αναδεικνύει τα προβλήματά του, με τους δασικούς χάρτες να αποτελούν σήμερα μεγάλο αγκάθι για τις εκτάσεις. Μια τέτοια ημερίδα διοργανώθηκε από τον Δήμο Ζίτσας το απόγευμα της Πέμπτης, όπου τονίστηκαν και οι δυνατότητες και προοπτικές των Ομάδων Παραγωγών στην περιοχή. 
Υπάρχουν περιθώρια…
Την ώρα λοιπόν που η Πολιτεία αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ευτυχώς διοργανώνονται, με ιδιωτική κυρίως πρωτοβουλία ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, που στόχο έχουν την ανάδειξη του κλάδου της κτηνοτροφίας. Το περιθώριο ανάπτυξής του στην Ήπειρο είναι τεράστιο και δυστυχώς, ακόμη ανεκμετάλλευτο στο βαθμό που μπορεί να γίνει αυτό στην περιοχή μας. Βιολογική Γεωργία – Κτηνοτροφία, με προϊόντα ασύγκριτης ποιότητας, βρίσκονται σε… νηπιακό στάδιο, αφού ακόμη δεν υπάρχουν πιστοποιημένα βιολογικά σφαγεία και τυροκομεία, ενώ τεράστια περιθώρια υπάρχουν και στην καλλιέργεια και εκμετάλλευση αρωματικών φυτών, που δειλά – δειλά γίνονται τώρα κάποιες κινήσεις.  
Η Τ. Καλογιάννη
H Αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τ. Καλογιάννη κατά τον χαιρετισμό της στην χθεσινή εκδήλωση των Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων, έκανε αναφορά και στα όσα έχουν επιτευχθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με την Ένωση, όπως για παράδειγμα, η κατασκευή νέων στεγάστρων ζώων καθώς και παρεμβάσεις στους δρόμους πρόσβασης στα ορεινά βοσκοτόπια, ενώ πρόσθεσε ότι «για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών αναγκών για την διατήρηση της μοναδικής ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, προωθούμε την εγκατάσταση αυτόνομων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων μικρής ισχύος μέσω φωτοβολταϊκών panels».
Η Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στο τοπικό πρόγραμμα LEADER της ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ που θα εφαρμοστεί στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και από το οποίο  οι κτηνοτρόφοι (κατά κύριο επάγγελμα και μη) μπορούν να επιδοτηθούν για την μεταποίηση των προϊόντων τους. Στον τομέα του γάλακτος έως 600.000 ευρώ και με max ποσοστό ενίσχυσης 65% και στον τομέα του κρέατος έως 600.000 ευρώ με max ποσοστό ενίσχυσης 50%.
 Για τους Νέους Αγρότες 
Αναφερόμενη στην πρώτη πρόσκληση του προγράμματος «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», συνολικού προϋπολογισμού 13,6 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία, υποβλήθηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου συνολικά 292 φάκελοι προς χρηματοδότηση, με τον προϋπολογισμό τους να φθάνει περίπου τα 6 εκατ. ευρώ. 
Και πρόσθεσε ότι «μετά από παρέμβασή μας, η οποία έγινε αποδεκτή και από την Ένωση Περιφερειών, πετύχαμε ώστε το υπόλοιπο αδιάθετο κονδύλιο της πρόσκλησης, να μη μεταφερθεί σε άλλες Περιφέρειες που είχαν υπερκαλύψει τον αρχικό προϋπολογισμό τους, αλλά να παραμείνει στη διαχείριση της  Περιφέρειάς μας και προσαυξανόμενο και κατά ποσοστό 10% να διατεθεί σε δεύτερη πρόσκληση που αναμένεται να δημοσιευτεί στο επόμενο δίμηνο.  Προκύπτουν, με τον τρόπο αυτόν, διαθέσιμα κονδύλια ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, που επαρκούν –κατ’ αναλογία- για την ένταξη 400 προτάσεων «Νέων Αγροτών» από όλη την Ήπειρο». 
Επίσης σημείωσε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, προβλέπεται με την έγκριση του φακέλου για ένταξη, ο κάθε δικαιούχος να λαμβάνει προκαταβολή ύψους έως και 15.000 ευρώ και ανάλογα με την πρόοδο της επένδυσης, να λαμβάνει ισόποση δόση μέχρι την ολοκλήρωσή της. 
Στη Ζίτσα
Στο μεταξύ, στην ημερίδα που διοργάνωσαν το απόγευμα της Πέμπτης το Γραφείο Υποστήριξης-Ενίσχυσης Αγροτικής Παραγωγής Δήμου  Ζίτσας, το Τμήμα Αμπέλου και Ελαίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, διαφάνηκε η αγωνία των αμπελοκαλλιεργητών για τη μείωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων λόγω της εφαρμογής των δασικών χαρτών αλλά και η διάθεσή τους να ενισχύσουν περισσότερο τους αμπελώνες τους με νέες φυτεύσεις διαφάνηκε. 
Εισηγητές της ημερίδας ήταν ο Διον. Γραμματικός, Προϊστάμενος Τμήματος Ελαίας & Αμπέλου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και ο Ε. Βασδέκης Στέλεχος της ΔΑΟΚ Ιωαννίνων, οι οποίοι ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για τις διαδικασίες αναγνώρισης, χρηματοδότησης και στήριξης των Οργανώσεων και των Ομάδων παραγωγών αμπελοοινικού τομέα και απάντησαν σε όλα τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς που κατατέθηκαν.
«Θέλουμε τη βοήθειά σας για να καταλάβουν και οι 300 της Βουλής ότι μπορούν να λύσουν το πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες γιατί είναι έγκλημα αυτό που πάει να γίνει», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος απευθυνόμενος στον κ. Γραμματικό και επανέλαβε την πρόταση που έχει καταθέσει εγγράφως προς όλους τους αρμόδιους σύμφωνα με την οποία μπορεί να προχωρήσει νομοθετική ρύθμιση που να αποσαφηνίζει ότι «Εκτάσεις που εμφανίζονται σε αεροφωτογραφίες ανεξαρτήτως έτους ως  καλλιεργημένες (αμπελώνες ή άλλου είδους καλλιέργειες-χορτολιβαδικές),  να αποδίδονται ξανά στους ιδιοκτήτες τους  με τη μορφή που είχαν ( καλλιεργήσιμες εκτάσεις)». 
Ταυτόχρονα ζήτησε έστω και καθυστερημένα το Υπουργείο να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την πιστοποίηση του DNA και των κλώνων της Ντεμπίνας. 
Την ανάγκη συνεργασίας και συνέργειας των Δήμων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να ενισχυθεί ο κλάδος της αμπελουργίας  εξέφρασαν στις τοποθετήσεις τους ο Δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου και η αρμόδια Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βάσω Μέγα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: