Δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ΥΠΑΑΤ οι πίνακες με τους συντελεστές απόδοσης φυτικής και ζωικής παραγωγής, με βάση τους οποίους θα υπολογίζεται η "τυπική απόδοση" των εκμεταλλεύσεων για την ένταξη στα προγράμματα Νέων Αγροτών και Σχεδίων Βελτίωσης
Βάσει του πίνακα θα υπολογίζεται αν ο υποψήφιος επενδυτής ξεπερνά ή όχι τα 8.000 ευρώ στην «τυπική απόδοση», που είναι η προαπαιτούµενη τιµή για ένταξη στα νέα Προγράµµατα.
Η «τυπική απόδοση» εξαρτάται αποκλειστικά από την έκταση ή από τον αριθµό των ζώων που διαθέτει ο ενδιαφερόµενος. Υπολογίζεται από τον πολλαπλασιασµό των στρεµµάτων και των κεφαλιών του ζωικού κεφαλαίου, µε τον συντελεστή που βρίσκεται στη δεύτερη στήλη του πίνακα.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ
Για παράδειγµα:
-Ελιές για παραγωγή λαδιού: Έχουν τυπική απόδοση 188,2 ευρώ ανά στρέµµα. Άρα για να φτάνει κάποιος καλλιεργητής το όριο των 8.000 ευρώ θα πρέπει να διαθέτει 42,5 στρέµµατα. (8.000/188,2).
-Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής: Η τυπική απόδοση είναι 1.447 ευρώ ανά κεφαλή. Άρα για να φτάσει ένας κτηνοτρόφος το όριο των 8.000 ευρώ θα πρέπει να διαθέτει 6 αγελάδες.
-Παραγωγός υπαίθριας ντοµάτας: Η τυπική απόδοση είναι 752,5 ευρώ ανά στρέµµα. Για να πιάσει τα 8.000 ευρώ θα πρέπει να διαθέτει 10,6 στρέµµατα.
Για δύο κύριες καλλιέργειες
Αν τώρα ένας παραγωγός διαθέτει δύο κύριες καλλιέργειες τότε αντίστοιχα υπολογίζει και την τυπική του απόδοση ανά καλλιέργεια, πολλαπλασιάζοντας τα στρέµµατα που έχει µε το συντελεστή από τους πίνακες του υπουργείου.
Για παράδειγµα: Αγρότης διαθέτει 10 στρέµµατα πορτοκαλιές και ακόµα 10 στρέµµατα καρυδιές. Βάσει των συντελεστών, οι εσπεριδοειδώνες έχουν «τυπική απόδοση» 513,5 ευρώ ανά στρέµµα, οπότε από εκεί συγκεντρώνει 5.135 ευρώ. Οι καρποί µε κέλυφος έχουν «τυπική απόδοση» 505,7 ευρώ ανά στρέµµα, οπότε συγκεντρώνει ακόµα 5.057 ευρώ. Στο σύνολο δηλαδή βγάζει 10.192 ευρώ, αρά µπορεί να ενταχθεί στους Νέους Γεωργούς.
Αντίστοιχους υπολογισµούς µπορεί κάποιος να κάνει για να δει αν µπορεί να ενταχθεί στο Μέτρο των µικρών καλλιεργητών, όπου απαιτείται από 5.000 - 7.999 ευρώ τυπική απόδοση.
Αυτό που µένει να εξακριβωθεί είναι αν αυτός ο πίνακας θα χρησιµοποιηθεί για όλη τη χώρα ή αν τελικώς θα αλλάζει (ελαφρά) ανά Περιφέρεια.
Πηγή: www.agronews.gr
http://geoponiprevezas.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου