Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Θράσος: 'Έχτισαν στην Πάργα σε απαλλοτριωμένη έκταση του δημοσίου και παραπέμπονται

katparga1

Σπάνια υποθέσεις αυθαιρέτων που έχουν ανεγερθεί κατά παράβαση των νόμων φτάνουν στα δικαστήρια, αφού υπάρχει μια γενικότερη αδιαφορία των Πολεοδομικών Αρχών, ακόμη και σε περιπτώσεις που οι παρανομίες «βγάζουν μάτι» .

Στην Πάργα δε λόγω της μεγάλης αξίας των ακινήτων ήταν αρκετοί οι ιδιοκτήτες αλλά και κάποιοι μηχανικοί που ανέλαβαν το ρίσκο των παρανομιών και που τις περισσότερες φορές «την γλίτωναν» .
Υπάρχει περίπτωση ακινήτου στον Βάλτο Πάργας όπου εκδόθηκε άδεια ανέγερσης 8 δωματίων και τελικά ανεγέρθησαν 30.
Μετά από επανειλημμένες καταγγελίες στην Πολεοδομία η οικοδομή σταμάτησε και το κτίριο παραμένει μισοτελειωμένο μέχρι να βρεθεί τρόπος να συνεχιστεί ή να νομιμοποιηθεί.
Η περίπτωση όμως που με δημοσιεύματα της αποκάλυψε η εφημερίδα ''ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ'' με ρεπορτάζ του Δημήτρη Λούπα και που προκάλεσαν την αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη σε βάρος της ιδιοκτήτριας και του μηχανικού της για σοβαρές παραβάσεις της Πολεοδομικής νομοθεσίας αλλά και κατά μηχανικού του Δήμου Πάργας για παράβαση καθήκοντος, είναι ιδιαίτερα προκλητική καθώς όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, με πρόθεση και ενεργώντας με κοινό δόλο καθ" υπέρβαση της οικοδομικής άδειας ανήγειραν την οικοδομή κατά ένα τμήμα εντός της ζώνης απαλλοτρίωσης επί της Περιφερειακής οδού προσπελάσεως προς Πάργα, αριστερά του άξονα προς το κέντρο της Πάργας. Αυθαίρετα έχουν «σηκωθεί» πολλά αλλά σπάνια αυτό έχει γίνει μέσα σε έκταση του δημοσίου.
Πρόκειται για ακίνητο που βρίσκεται στην καρδιά της Πάργας, απέναντι από τον ΟΤΕ.


authereto

Το επιβαρυντικό για τους κατηγορούμενους είναι ότι η εφημερίδα ''ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ'' έγκαιρα είχε δημοσιεύσει τα στοιχεία της παρανομίας και την παραπάνω φωτογραφία, πριν ολοκληρωθεί η οικοδομή και κανένας δεν επιλήφθηκε όπως θα έπρεπε.


Η Εισαγγελία στο έγγραφο της σημειώνει ότι η ιδιοκτήτρια γνώριζε «ότι η προπεριγραφόμενη έκταση που κατέλαβε χωρίς νόμιμο προς τούτο δικαίωμα και που εκμεταλλευόταν σαν ιδιοκτησία της με σκοπό την κατ" αυτόν τον τρόπο δημιουργία υπέρ αυτής ανύπαρκτων δικαιωμάτων κυριότητα, νομής και κατοχής, ανήκει στην αποκλειστική και αναμφισβήτητη κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου» .

Και ενώ αυτά πιστοποιούνται από το δικαστικό έγγραφο, η οικοδομή παραμένει στη θέση της και η ιδιοκτήτρια το εκμεταλλεύεται, καθώς οι υπηρεσίες δεν προβαίνουν στις ανάλογες ενέργειες.
Είναι γνωστό δε σε όλους ότι η κατάληψη έκτασης του Δημοσίου απαγορεύεται αυστηρά από το νόμο και χρησικτησία δεν γίνεται ποτέ και δεν αναγνωρίζεται σε τμήμα δημόσιας γης.
Φυσικά αν οι δημόσιες υπηρεσίες έκαναν τη δουλειά τους εγκαίρως η οικοδομή δεν θα είχε ολοκληρωθεί, γι" αυτό και παραπέμπεται ως κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος ο μηχανικός του Δήμου Πάργας, επειδή όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, ενώ όφειλε σαν δημοτικός υπάλληλος να προβεί σε έλεγχο κατόπιν καταγγελίας που είχε γίνει και να συνάξει έκθεση αυτοψίας για να βεβαιωθούν οι αυθαίρετες εργασίες, παρέλειψε να προβεί στην παραπάνω ενέργεια (Σ.Σ. στην οποία προέβη μετά την αποπεράτωση των εργασιών) με σκοπό να προσπορίσει στον ιδιοκτήτη των αυθαίρετων κτισμάτων παράνομο όφελος.
Έτσι έχει το συγκεκριμένο θέμα που αποκαλύπτει όμως μια γενικότερη τακτική θράσους και αυθαιρεσιών.
Αν η Εισαγγελική έρευνα γενικεύονταν και προχωρούσε σε βάθος, θα είχε μεγάλη σημασία και για την συγκεκριμένη υπόθεση να γνώριζε ο Εισαγγελέας ποιοι συγκεκριμένοι  μηχανικοί έχουν εκδώσει τις περισσότερες άδειες οικοδομών στην Πάργα και να γίνονταν παράλληλα ένας έλεγχος νομιμότητας σε όλες αυτές τις άδειες.
Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα με την αλληλοκάλυψη όσων παρανομούν. Και πάλι καλά που η Εισαγγελική έρευνα κατάφερε να «δέσει» τους τρεις κατηγορούμενους και να τους παραπέμψει στο εδώλιο.
Ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης όπου κατά τεκμήριο θεωρούνται αθώοι μέχρι να δικαστούν, στην δίκη θα αποκαλυφθούν πολύ περισσότερα στοιχεία, από αυτά που αναφέρονται στο κατηγορητήριο.
Θράσος βέβαια χρειάζονταν και για το γεγονός ότι παρά το ότι υπήρχαν τόσα στοιχεία, η ιδιοκτήτρια είχε υποβάλλει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση στον Δημήτρη Λούπα για το δημοσίευμα του στην εφημερίδα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ που παραθέτουμε πιο κάτω και για το οποίο ο δημοσιογράφος αθωώθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πρέβεζας, που θεώρησε ότι τα όσα γράφηκαν ήταν αληθή.

adesmeftos

Δεν υπάρχουν σχόλια: