Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

H Περιφέρεια Ηπείρου για τον Διαδριατικό Αγωγό (TAP). ''Υποχρέωση του Κράτους η σύνδεση της Ηπείρου με το Φυσικό Αέριο''


 «Το Ελληνικό Κράτος έχει υποχρέωση να συμβάλλει στην ύπαρξη φυσικού αερίου στην Ήπειρο». Αυτό απάντησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ερωτηθείς για τις τελευταίες αναφορές σχετικά με τη σύνδεση της Ηπείρου με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (ΤΑP) και μια μέρα μετά την τοποθέτηση του Γιαννιώτη βουλευτή της Ν.Δ. Στ. Καλογιάννη, ο οποίος ζήτησε από την Περιφέρεια να διερευνήσει το συντομότερο δυνατό τη δυνητική ζήτηση φυσικού αερίου από μεγάλους καταναλωτές της Ηπείρου. 


Ωστόσο ο κ. Καχριμάνης εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την μέχρι σήμερα συνεργασία με όσους ασχολήθηκαν με το θέμα του φυσικού αερίου, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε πολλές απορίες και πικρίες. Εμείς έχουμε κάνει τα πρέποντα. Η  Ήπειρος είναι ένας ορεινός χώρος  και οι κάτοικοί της έχουν το ίδιο  δικαίωμα,  με τους κατοίκους των Αθηνών  για φθηνή ενέργεια και θέρμανση».





Θα γίνει καταγραφή 
Συνεχίζοντας ο Περιφερειάρχης, σημείωσε πως από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής θα γίνει καταγραφή των αναγκών σε φυσικό αέριο, τόσο για επαγγελματικούς σκοπούς, όσο και για οικιακή χρήση. Μεταξύ άλλων τόνισε: «εμείς θα καταγράψουμε ποιες μεγάλες επιχειρήσεις και εταιρείες της περιοχής χρειάζονται αέριο. Επίσης, η οικιακή χρήση στην Ήπειρο είναι μεγάλο θέμα, γιατί είναι υψηλό το κόστος της θέρμανσης. Πρόκειται για μια παράμετρο που πρέπει να τεθεί. Υπάρχουν πολλοί τρόποι παροχής φυσικού αερίου και αυτά τα έχουμε καταγράψει και τα έχουμε αποστείλει στο αρμόδιο Υπουργείο. Βέβαια, αυτό πολλές φορές  δεν αποφασίζει από μόνο του, όπως δεν αποφάσισε η Ελλάδα από που θα περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου. Όμως, θέλουμε να είναι πιο αντικειμενικό για την Ήπειρο.
Να μην ξεχνάμε πως στη νέα Περίοδο 2014-2020 υπάρχουν δράσεις καινοτομίας, που  προβλέπουν τη χρήση φυσικού αερίου, είτε πρόκειται για βιομηχανίες, είτε για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ακόμη και για καλλιέργειες. Εμείς ζητάμε να μην μας βάζουν στην άκρη, επειδή ο αγωγός πέρασε βορειότερα της Ηπείρου. Πολλά μπορούν να γίνουν, όπως γίνονται σε όλο τον κόσμο. Μπορούν ακόμη να τοποθετηθούν δεξαμενές και από εκεί να γίνεται διανομή φυσικού αερίου, μέχρις ότου  προκύψουν  άλλες δυνατότητες,  που σίγουρα θα υπάρχουν για την Ήπειρο, αφού το Ιόνιο θα δώσει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: