Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Ο κρυφός πόθος της Ντορούλας


«Ντόρα, θέλω να βοηθήσεις κι εσύ στη διαπραγμάτευση που έχουμε μπροστά μας...». Με αυτή τη φράση έκλεισε τη συζήτηση που είχε με την Ντόρα Μπακογιάννη ο Αντώνης Σαμαράς στο πατρικό του σπίτι, στην οδό Μουρούζη, την περασμένη Παρασκευή.
Η Ντόρα πρώτη φορά έμπαινε στο γραφείο το οποίο πριν από 22 χρόνια αποτελούσε τη γιάφκα των σαμαρικών κόντρα στους μητσοτακικούς, αλλά το μυαλό της ήταν προσηλωμένο στην επιθυμία της να γίνει επίτροπος για να αναλάβει τη θέση της βαρόνης Άστον, υπεύθυνης για την... εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Λυτοί και δεμένοι είχαν διαμηνύσει στον Σαμαρά εδώ και πολλούς μήνες ότι η Ντόρα ενδιαφέρεται για τη θέση της επιτρόπου της Ελλάδας στην Ε.Ε. Ακόμη και από τη... γερμανική καγκελαρία είχαν ζητήσει να δει θετικά ο Σαμαράς το αίτημα της Ντόρας.


Η Μπακογιάννη, είναι η αλήθεια, έκανε κάμποσες απόπειρες να τον συναντήσει, έως και δημόσιες εκκλήσεις απηύθυνε - σε στυλ «άμα μου ζητήσει θα βοηθήσω για τις ευρωεκλογές» - για ραντεβού, αλλά ο πρωθυπουργός... δεν ανταποκρινόταν. Τελικά αποφάσισε να τη δει πριν από τον ανασχηματισμό.

Η Ντόρα, λοιπόν, εξήγησε στον Σαμαρά τον πόθο της για τις Βρυξέλλες, αλλά εκείνος δεν δεσμεύθηκε. Δεν της είπε όχι, αλλά ούτε της έκλεισε το μάτι ότι μπορεί η απάντησή του να είναι θετική. Έτσι η εκκρεμότητα παραμένει και είναι άγνωστο ποιο πρόσωπο θα βγάλει η... κληρωτίδα.

Τα ονόματα
Η Ντόρα θέλει να κρατά «ζεστό» το θέμα, παρά την κρυάδα που πήρε από τον Σαμαρά, ελπίζοντας ότι μέχρι την τελευταία στιγμή παρεμβάσεις πολιτικών της φίλων πέραν του Ατλαντικού, από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες θα αποδώσουν.
Ο Σαμαράς από την πλευρά του κρατά το θέμα ανοιχτό έως τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου - αυτό είναι το μόνο που με σχετική βεβαιότητα είπε στην Ντόρα, κρατώντας την ουσιαστικά σε αναμμένα κάρβουνα.

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι τη θέση του επιτρόπου θα πάρει ο Κωστής Χατζηδάκης μετά την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Ανάπτυξης. Όμως, ο ίδιος, αν και ενδιαφέρεται, δηλώνει ότι δεν έχει συζητήσει το θέμα με τον Σαμαρά, αν και είναι σίγουρο ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει την επιθυμία του πρώην υπουργού του.

Ένα από τα ονόματα που έπεσαν στην πολιτική και δημοσιογραφική αγορά από τη Συγγρού τις τελευταίες ημέρες είναι αυτό του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, τον οποίο θεωρητικά υποστηρίζει ο Βενιζέλος, ενώ επιπλέον είναι φίλος του Σαμαρά από την εποχή που ήταν στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο το Μαξίμου δηλώνει πως δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτε και οι περισσότεροι πιστεύουν πως ο Σαμαράς δεν θα χάσει την ευκαιρία να διορίσει έναν πιστό του φίλο και στέλεχος που θα μπορέσει με το κύρος του να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις που έχει μπροστά του για την αναδιάρθρωση του χρέους και τη ρύθμιση. Εξάλλου κάποιος πασοκογενής ως επίτροπος θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ., όπως σημειώνουν στελέχη της Συγγρού.

Λογαριασμοί
Εκτός από το ανοικτό μέτωπο με την Ντόρα και το θέμα του επιτρόπου, ο Σαμαράς έχει ανοικτούς λογαριασμούς και με το καραμανλικό στρατόπεδο. Στο δείπνο, στο σπίτι του Αχιλλέα Καραμανλή, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, οι συζητήσεις αφορούσαν τη γενική πολιτική, καθώς επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο πρώην ναύαρχος και ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Τζέιμς Σταυρίδης, νυν... «ακαδημαϊκός» στο Tufts.

Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς τα είπαν λίγο στο πόδι, χωρίς όμως αναλυτική συζήτηση για τον ανασχηματισμό. Το αίτημα για αξιοποίηση του Κουμουτσάκου το μετέφερε ο Μολυβιάτης και ο Σαμαράς απάντησε θετικά, όπως είχε πει και στον ίδιο τον πρώην ευρωβουλευτή.

Ο πρωθυπουργός δεν είχε σκοπό να αξιοποιήσει κανέναν απ' όσους μαύρισαν οι πολίτες, αν και αργότερα, εφόσον προκύψει καραμπόλα, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο. Από τους. σωματοφύλακες του Καραμανλή δεν υπάρχει ενδεχόμενο να βάλει στην κυβέρνηση κανέναν, αφού οι σχέσεις τους είναι ανύπαρκτες. «Αν ήταν η Ντόρα αρχηγός, θα μας "κοίταζε" περισσότερο» λέει στέλεχος του καραμανλικού μπλοκ.

Ούτε το σύστημα του Σαμαρά στο Μαξίμου, όπως ο Δημήτρης Σταμάτης και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, έχει επαφές σε προσωπικό επίπεδο μαζί τους. Οι καραμανλικοί πνέουν μένεα κατά του Σαμαρά, καθώς θεωρούν ότι ακόμη και τον Κουμουτσάκο τον πέταξε σαν στυμμένη λεμονόκουπα, παρά το γεγονός ότι ήξερε πως δίνει μια μάχη εκ των προτέρων χαμένη.

Βεβαίως, το γεγονός ότι οι «καραμανλικοί» είναι μια ομάδα από πρόσωπα που δεν μπορούν να κινηθούν εάν δεν πάρουν «πράσινο φως» από τον Κώστα Καραμανλή διευκολύνει τον Σαμαρά σε χειρισμούς. Από την άλλη πλευρά, ο Σαμαράς και οι δικοί του γνωρίζουν και αναγνωρίζουν ότι τυχόν «εχθρική» πράξη θα συσπειρώσει στο καραμανλικό στρατόπεδο δυνάμεις που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά και γι' αυτό αποφεύγει συγκρούσεις μαζί τους.

Πάντως, είναι σαφές ότι, εάν ο Καραμανλής προσωπικά ζητήσει κάτι από τον Σαμαρά, δεν θα του αρνηθεί. Έτσι, παρά τη συσσωρευμένη έντονη δυσαρέσκεια των καραμανλικών για τη στάση του Σαμαρά και τις προσωπικές πικρίες στελεχών επειδή δεν τους δίνουν σημασία από το περιβάλλον Σαμαρά, η ουσία είναι ότι το κόμμα κινείται μέσα σε λεπτές ισορροπίες που δύσκολα θα διαταραχθούν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: