Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

12 Ιουνίου 2014. Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας.


Η αυριανή 12η Ιουνίου έχει καθιερωθεί και εορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας. 

Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και πιο συγκεκριμένα τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών. Περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά υπολογίζεται, πως πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενός καλά οργανωμένου δικτύου, που μεταφέρονται από τις αναπτυσσόμενες στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες.

Εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εργάζονται με τρόπους, που συχνά παρεμποδίζουν την εκπαίδευσή τους, τα στερούν από τη χαρά της παιδικής ηλικίας και το δικαίωμά τους στην ομαλή σωματική και πνευματική ανάπτυξη. Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, σχεδόν ένα στα έξι παιδιά, ηλικίας 5-14 ετών στον κόσμο θεωρούνται πως εμπλέκονται σε μορφές παιδικής εργασίας.

Το 1948 υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία καθορίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερία, για όλους τους άνδρες και γυναίκες. Μεταξύ αυτών, είναι και το δικαίωμα στη ζωή, στην ελευθερία, στο δικαίωμα του λόγου, της σκέψης, της συνείδησης, της θρησκείας, της τροφής και κατοικίας, στην εργασία και στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το άρθρο 23 της Σύμβασης καθένας έχει δικαίωμα να εργάζεται και να επιλέγει ελεύθερα το επάγγελμά του, να έχει δίκαιες και ικανοποιητικές συνθήκες δουλειάς και να προστατεύεται από την ανεργία. Όλοι, χωρίς καμία διάκριση, έχουν το δικαίωμα της ίσης αμοιβής για ίση εργασία. Κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα δίκαιης και ικανοποιητικής αμοιβής, που να εξασφαλίζει σε αυτόν και την οικογένειά του συνθήκες ζωής άξιες στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Το 1999 οι περισσότερες χώρες - μέλη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας υπέγραψαν μια συμφωνία, που υποχρέωνε όλες τις πλευρές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παιδικής εργασίας. Έως σήμερα, τα αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας δεν έχουν γίνει ορατά.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, ένα στα έξι παιδιά του πλανήτη εργάζεται σε κάποιο περιβάλλον, που βλάπτει την ψυχική και τη σωματική του υγεία. 73 εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά είναι ηλικίας κάτω των 10 ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 25 χιλιάδες από αυτά σκοτώνονται σε εργατικά ατυχήματα.

Περίπου 171 εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη εργάζονται σε λατομεία, ορυχεία και άλλους επικίνδυνους χώρους εργασίας ή με επικίνδυνα υλικά, όπως χημικά ή βαρύ μηχανικό εξοπλισμό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περιλαμβάνονται στα 246 εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά, κάτω των 18 ετών, τα οποία θα έπρεπε να μορφώνονται, αποκτώντας έτσι τα εφόδια για μια καλύτερη ζωή.

Η UNICEF ξεκίνησε κοινή προσπάθεια με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας σε φτωχές χώρες του πλανήτη, με στόχο τον τερματισμό της εργασίας των παιδιών σε ορυχεία και λατομεία. Ταυτόχρονα ξεκίνησε και η εκστρατεία για την ίδρυση σχολείων και παροχής των απαραίτητων για την επιβίωση και εκπαίδευσή τους.

Στην Ελλάδα περίπου 50.000 ανήλικα παιδιά εργάζονται σε βιοτεχνίες, εργοστάσια, μαγαζιά, σε αγροτικές περιοχές, ενώ κάθε χρόνο περίπου 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και χάνουν το δικαίωμά τους σε ένα μέλλον ίσων ευκαιριών.

Καθημερινό φαινόμενο αποτελεί σε κάθε πόλη της Ελλάδας, η εμφάνιση ανήλικων παιδιών σε κεντρικά σημεία, προσπαθώντας να πουλήσουν χαρτομάντιλα, λουλούδια, καθαρίζουν τζάμια αυτοκινήτων ή και ζητιανεύουν για ένα κομμάτι ψωμί. Αυτά τα παιδιά, αντί να προστατευτούν από τους ίδιους τους γονείς τους, τα εκμεταλλεύονται με όπλο τον οίκτο των πολιτών, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν, βγάζοντας λιγοστά χρήματα.

Δεν είναι λίγα τα περιστατικά τόσο σε εθνικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου πολλά παιδιά πέφτουν θύματα του παράνομου αυτού δικτύου εκμετάλλευσής τους και χρησιμοποιούνται ως «κρέατα» για το εμπόριο «λευκής σαρκός» αλλά και για το εμπόριο οργάνων.



Βέβαια, δεν είναι λίγοι κι εκείνοι, που αδιαφορούν, συμβάλλοντας στη διατήρηση και έξαρση των φαινομένων αυτών. Η αδιαφορία τόσο των πολιτών αλλά πολύ περισσότερο της ίδιας της πολιτείας, κοστίζουν τη σωματική και ψυχική υγεία σε χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο.

Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να καταπολεμηθεί σοβαρά και δυναμικά η παιδική εργασία, είναι να ληφθούν μέτρα επιβάλλοντας ουσιαστικές ποινές σε εργοδότες και θύτες και ταυτόχρονα προστατεύοντας τα παιδιά - θύματα, ενημερώνοντας παράλληλα και τους πολίτες.

Η ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών και η ενθάρρυνση για την καταγγελία ανθρώπων, που εκμεταλλεύονται ή και κακοποιούν τα παιδιά, πρέπει να εισαχθεί στη νοοτροπία και καθημερινότητά τους.

Έτσι μόνο, μπορούμε όλοι να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον, ένα μέλλον, που να διασφαλίζεται η ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών, των μελλοντικών ηγετών του κόσμου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: