Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Ντάισελμπλουμ: «Vlepontas kai kanontas strategy is over!»


Να υλοποιήσει «επειγόντως» τις δεσμεύσεις της η ελληνική κυβέρνηση και να προωθήσει άμεσα τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες θεωρεί μονόδρομο προκειμένου να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να προσελκύσει επενδύσεις, τόνισε την Πέμπτη ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ολλανδός αξιωματούχος τονίζει ότι η χώρα μας έχει ακόμη αρκετή δουλειά μπροστά της, ενώ αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα δήλωσε ότι «στην Αθήνα συνεχίζονται αυτή την ώρα οι διαπραγματεύσεις για την πρόοδο ή μάλλον για την έλλειψη προόδου, που σημειώνει η χώρα έναντι των δεσμεύσεών της».
Ερωτηθείς για τη στάση που θα κρατήσει ο ίδιος στο Eurogroup της Παρασκευής σε σχέση με τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η διαδικασία αξιολόγησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα. Πολλοί υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους».
Νωρίτερα, μιλώντας σε εκδήλωση της Κομισιόν στη Χάγη, αν και παραδέχτηκε ότι έχουν ήδη γίνει σημαντικές προσπάθειες από την πλευρά της Ελλάδας, επισήμανε την ανάγκη «νέων θυσιών από τους Έλληνες».
Ωστόσο, επανέλαβε ότι η Ευρώπη θα παράσχει στην Αθήνα νέα βοήθεια μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος. [egiakoumis]

Τρεις παραδοχές: Α) Μην έχετε την αυταπάτη ότι οι Βρυξέλλες έχουν σε καμία ιδιαίτερη εκτίμηση το πολιτικό μας σύστημα και ιδιαίτερα το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου. 2ον) Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ δεν λένε ολόκληρη την αλήθεια για την έκταση, τη δεσμευτικότητα και την ποιότητα των υποχρεώσεων που έχει ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης. Και 3ον) Η κυβέρνηση βιάστηκε εξαιρετικά να αναγγείλει ότι δεν πρόκειται να λάβει κανένα νέο μέτρο, δηλαδή να προβεί σε ακόμα μια οριζόντια περικοπή σε μισθούς και συντάξεις.

Αποτελεί "γκάφα" το γεγονός ότι κάτι που πρέπει να πεις στη δια ζώσης διαπραγμάτευση ("το κοινοβούλιο μου δεν πρόκειται να ψηφίσει οριζόντια μέτρα") το λες δημόσια και το κάνεις σημαία. Επίσης δεν αλλάζεις το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος και του δημοσιονομικού κενού κάθε λίγο και λιγάκι και σ' αυτό μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει και ο Στουρνάρας. Οι Βρυξέλλες δεν βαφτίζουν την προχειρότητα μεταρρύθμιση, δηλαδή να κλείσει ο Σαμαράς το Ταμείο Οδοποϊιας ή να θέσει σε διαθεσιμότητα τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ για να κάνει το καλό παιδί στη Μέρκελ.

Οι δανειστές, όσο εμμονικοί και να είναι, διαπιστώνουν ότι η κυβέρνσηη δεν έχει οργανωμένο σχέδιο, σχεδόν όλα γίνονται στο πόδι και σαν το μέσο έλληνα φοιτητή, όλο το εξάμηνο πίνει φραπέ στις καφετέριες και δεν πατά στα μαθήματα και διαβάζει το μήνα της εξεταστικής, στη λογική του "βλέποντας και κάνοντας".  Αλλά η κρίση δεν απαιτεί τέτοιου είδους κατσαπλιάδικη διαχείριση, μολονότι αυτοί που την ασκούν περνιούνται για "κοστουμάτοι" τεχνοκράτες, που τεμπελιάζουν με την αστική ευγένεια που τους διακρίνει..

Δεν υπάρχουν σχόλια: