Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Παγκόσμια έρευνα της KPMG. Η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς κατάργηση των περισσότερων φόρων «υπέρ τρίτων», που ξεπερνούν τους 200.

Η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα από τις υψηλότερες στην Ευρώπη

Αύξηση 0,3% σημείωσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φέτος ο παγκόσμιος μέσος φορολογικός συντελεστής εισοδήματος, σύμφωνα με τη διεθνή έκθεση της KPMG.

Το έτος 2013 σηματοδοτεί, επίσης, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό αυξήσεων των φορολογικών συντελεστών (σε 9 χώρες) από τότε που η KPMG άρχισε να συλλέγει δεδομένα φορολογικών συντελεστών από το 2003.

H Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις χώρες με μείωση των φορολογικών συντελεστών, καθώς μείωσε τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή κατά 3% (από το 45% σε 42%).

Αν και «η μείωση του ανώτερου συντελεστή είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αναφέρει η Γεωργία Σταματέλου, γενική διευθύντρια στο Φορολογικό Τμήμα της KPMG, όπως προκύπτει από την έρευνα η επιβάρυνση λόγω φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στα εισοδήματα έως 75.000 ευρώ, τα οποία αφορούν στη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων στην Ελλάδα, είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη». «Είναι απαραίτητο λοιπόν να προχωρήσει περαιτέρω η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που θα επιτρέψει την αύξηση του διαθεσίμου εισοδήματος των νοικοκυριών και θα βοηθήσει την προσπάθεια για ανάπτυξη της οικονομίας», σημειώνει η ίδια.

Προς κατάργηση οι περισσότεροι φόροι «υπέρ τρίτων».


Προς κατάργηση οι περισσότεροι φόροι «υπέρ τρίτων»

Το σχέδιο κατάργησης εκατοντάδων φόρων, τελών και εισφορών που επιβάλλονται «υπέρ τρίτων» σε φορολογουμένους και αποδίδουν έσοδα άνω των 3 δισ. ευρώ ετησίως σε υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλους φορείς του δημοσίου τομέα ενεργοποιεί η κυβέρνηση.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι από τους φόρους υπέρ τρίτων θα καταργηθούν ενώ άλλοι θα μειωθούν αισθητά και τα έσοδα που προκύπτουν από την εφαρμογή τους πιθανότητα θα περάσουν στον προϋπολογισμό.

Ο αριθμός των φόρων υπέρ τρίτων υπερβαίνουν τους 200 με τους ΟΤΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία να λαμβάνουν τη «μερίδα του λέοντος». Ωστόσο οι εισφορές υπέρ των Ταμείων αποτελούν κοινωνικούς πόρους και τυχόν κατάργησή τους θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα συγκροτείται άμεσα ομάδα εργασίας «για τον εξορθολογισμό των μη ανταποδοτικών χρεώσεων υπέρ τρίτων», η οποία θα προτείνει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ποιες επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων πρέπει να καταργηθούν και ποιες θα πρέπει να διατηρηθούν και να περιέλθουν στον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα Ταμεία μέσω των κοινωνικών πόρων εισπράττουν 2 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ μόνο από την εισφορά υπέρ ΟΓΑ το όφελος είναι 1 δισ. ευρώ. Στους δήμους, μεταξύ των άλλων, καταβάλλονται τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων (τραπεζοκαθίσματα), το ΤΑΠ και το τέλος παρεπιδημούντων.

Τα μισά τέλη υπέρ τρίτων σχετίζονται με πόρους Ταμείων (κύριων αλλά και επικουρικών) ενώ το 20% του συνόλου των εισφορών επιβαρύνει την τουριστική βιομηχανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: