Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Το Μέτσοβο, πρότυπο ανάπτυξης. «Αν δεν παράγεις, δεν επιδοτείσαι» η φιλοσοφία της νέας ΚΑΠ.

ΑΘ. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπ. Αγροτ. Ανάπτυξης): «Να γεμίσουμε την Ελλάδα Μέτσοβα και Σαντορίνες.»

6 στα 10 εξαγώγιμα προϊόντα είναι αγροτικά

«Πριμ» 20.000 ευρώ πρώτης εγκατάστασης για νέους αγρότες

«Το Μέτσοβο αποτελεί πρότυπο ορεινής παραγωγής. Και η Σαντορίνη πρότυπο νησιώτικης παραγωγής. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την παράδοση αυτού του τόπου, να βελτιώσουμε το ζωικό κεφάλαιο, να γεμίσουμε την Ελλάδα «Μέτσοβα και Σαντορίνες», να εφαρμόσουμε προγράμματα για την ορεινή και νησιωτική οικονομία και φυσικά και για τον κάμπο». 



Αυτό τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, μιλώντας στο Παρατηρητήριο για την Κρίση και απαντώντας στην ερώτηση για το ποιο πρέπει να είναι το μέλλον της ελληνικής γεωργίας. Το επιτυχημένο άλλωστε μοντέλου του Μετσόβου έχει επανειλημμένως παρουσιαστεί σε σχετικές ημερίδες, ενώ σ' αυτό αναφέρθηκε μόλις πριν λίγες μέρες και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Γιοχάνες Χαν, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή μας και πέρασε από την ορεινή κωμόπολη, όπου έμεινε κατενθουσιασμένος από την υποδειγματική λειτουργία παραγωγικών μονάδων. 





Για τη νέα ΚΑΠ 

Αναφερόμενος στις προοπτικές του αγροτικού τομέα ο Υπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης περιέγραψε την φιλοσοφία της νέας ΚΑΠ, που είναι ότι «αν δεν παράγεις δεν μπορείς να επιδοτηθείς. Αυτό είναι στρατηγική αλλαγή. Όσο επιδοτούσε την έκταση, δεν έβλεπε κανείς αν και τι παρήγαγες» σημείωσε χαρακτηριστικά. Κι αυτό αναμένεται να διορθώσει αδικίες του παρελθόντος και να αναγκάσει όσους τελικά θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με τον γεωργικό τομέα, να το αποδεικνύουν και στην πράξη. Παράλληλα υπενθύμισε ότι η Ελλάδα θα πάρει τα ίδια χρήματα με αυτά που πήρε την προηγούμενη επταετία.



Για τους βοσκοτόπους.

Για το θέμα των βοσκοτόπων, που υπήρξαν αντιδράσεις και στην περιοχή μας, ο κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε στον επαναχαρακτηρισμό τους. «Στον τόπο μας η κτηνοτροφία είναι αδύνατος κρίκος, καθώς έχει συρρικνωθεί σημαντικά. Έχουμε ένα γιγάντιο πλούτο στην επιφάνεια που είναι τα βοσκοτόπια. Όμως, έτσι όπως ήταν ο ορισμός τους δεν μπορούσαν να υποστηριχθούν, γιατί τα βοσκοτόπια κατά την Ε.Ε. είναι λιβάδια οριζόντια με μια περίφραξη γύρω-γύρω και στη μέση ζώα που βόσκουν. Αυτή είναι η έννοια των βοσκοτόπων στη Γερμανία και στην Ολλανδία. Όμως, δεν βόσκουν έτσι στα μέρη μας τα ζώα. Υπάρχουν πλαγιές, υπάρχουν φρυγανώδεις και ξυλώδεις εκτάσεις. Έτσι αλλάξαμε τον ορισμό των βοσκοτόπων. Αλλάζοντας τον ορισμό αυξήθηκαν σημαντικά οι εκτάσεις βοσκοτόπων στην Ελλάδα που ήταν επιλέξιμες για δαπάνες, όχι για να καλλιεργηθούν. Κανένας δεν είχε φανταστεί ότι αξιοποιήσιμη έκταση δεν είναι μόνο η καλλιεργήσιμη έκταση. Κακώς οι επιδοτήσεις είχαν βαφτιστεί και συνυφαστεί μόνο με την καλλιέργεια της γης. Υπάρχουν εξαιρετικά βοσκοτόπια, τα οποία μάλιστα είχαν αφεθεί και η διαχείριση τους ήταν σχεδόν μηδενική. Αυτός ο ορισμός των βοσκοτόπων ήταν σημαντικός: κατέστησε 35 εκατομμύρια στρέμματα επιλέξιμα για χρηματοδότηση και έφερε 4-4,5 δισεκατομμύρια παραπάνω», ανάφερε χαρακτηριστικά.




Για τους συνεταιρισμούς... 
Η συνέντευξη το Υπουργού ήταν για εφ' όλης της ύλης θέματα και αναφερόμενος στους αγροτικούς συνεταιρισμούς επανέλαβε ότι είναι υπέρ του υγιούς συνεργατισμού.
«Ανοίξαμε το μητρώο του συνεργατισμού, όπου ο νόμος το προέβλεπε αλλά δεν είχε λειτουργήσει έως τώρα. Η Ελλάδα φαίνεται να είχε 6.000 συνεταιρισμούς. Είναι δυνατόν η Ελλάδα να έχει μόνη της το 25-30% των συνεταιρισμών όλης της Ευρώπης; Ήδη από τα αρχεία προκύπτει ότι μόνο γύρω στις 3.000 ήρθαν να δηλωθούν», τόνισε στις δηλώσεις του.  Όσο για τους εικονικούς συνεταιρισμούς, διαβεβαίωσε ότι αυτά θα ξεκαθαριστούν, καθώς γίνονται έλεγχοι και αναμένονται τα πρώτα πορίσματα.

Για τους νέους. 
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Τσαυτάρης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες ενίσχυσης των νέων που στρέφονται στην ύπαιθρο για να βρουν εργασία. «Εμείς δεν θέλουμε να πάνε μόνο άνεργοι, αλλά και άνθρωποι από επιλογή, που ίσως έχουν εργασία. Άνθρωποί που επιθυμούν να πάνε στην ύπαιθρο και να συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία», ανέφερε ο Υπουργός. Και σε άλλο σημείο τόνισε ότι: «γεωργία χωρίς ανθρώπους δεν υφίσταται. Επικαλεστήκαμε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία λιγότερο από 5-6% των αγροτών είναι μικρότεροι από 35 ετών.  Με τους ρυθμούς που πάμε σε λίγο δε θα υπάρχουν αγρότες. Έτσι δεχτήκαν να δώσουν το 2% του συνολικού προϋπολογισμού, που είναι μεγάλο ποσό, αν σκεφτείτε ότι μιλάμε για 18 περίπου δις, για την υποστήριξη νέων ανθρώπων στη γεωργία».
Στην ερώτηση με ποιους άλλους τρόπους το Υπουργείο βοηθά τους νέους ανθρώπους ο κ. Τσαυτάρης απάντησε με χρηματοδότηση μέσα από τα προγράμματα. «Για παράδειγμα, ανέφερε, υποστηρίξαμε περίπου 9.000 παιδιά, με τα λεγόμενα σχέδια βελτίωσης τους νέων για να μείνουν στην ύπαιθρο και να βελτιώσουν τις επιχειρήσεις τους». 




Περί υποστήριξης των αγροτών.

Αναφορικά με το εάν θεωρεί ικανοποιητικό και επαρκές το ανθρώπινο δυναμικό που υποστηρίζει τους γεωργούς, ο υπουργός μάλλον δεν έδειξε και ιδιαίτερα ευχαριστημένος.

Ανέφερε σχετικά: Τα λεγόμενα γραφεία γεωργικής ανάπτυξης, που βρίσκονταν στις μικρότερες κωμοπόλεις, αποτελούσαν το βασικό μηχανισμό μεταφοράς τεχνολογίας, επίδειξης νέων καινοτομιών στην πράξη και παροχής συμβουλών προς τους αγρότες. Στις πόλεις και πιο συγκεκριμένα στις νομαρχίες υπήρχαν οι διευθύνσεις γεωργίας, στις οποίες λειτουργούσαν ειδικές υπηρεσίες σχετικά με τους σπόρους, τα λιπάσματα, τις εισροές κλπ. Αυτοί ήταν οι βραχίονες της γενικής υπηρεσίας στην περιφέρεια.

Με την διοικητική μεταρρύθμιση τα γραφεία γεωργικής ανάπτυξης πήγαν στους Δήμους και οι διευθύνσεις γεωργίας στις περιφέρειες, με αποτέλεσμα οι δύο βραχίονες να εξαφανιστούν και είναι ελλείποντες κρίκοι αυτή τη στιγμή. Ο λόγος είναι ότι ανατέθηκαν στους υπαλλήλους αυτών των γραφείων αρμοδιότητες του Δήμου ή της Νομαρχίας και όχι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Για παράδειγμα, οι υπάλληλοι με γνώσεις πληροφορικής έγιναν υπεύθυνοι πληροφορικής του Δήμου, οι υπεύθυνοι για τα προγράμματα της ΕΕ ασχολούνταν πλέον με προγράμματα των Δήμων και όχι των αγροτών.

Πρόκειται λοιπόν για έναν ελλείποντα κρίκο. Έτσι δημιουργήσαμε τον μηχανισμό ΕΛΓΟ - Δήμητρα, ο οποίος τώρα είναι η συνένωση του παλιού ΕΘΙΑΓΕ, του πρώην οργανισμού Δήμητρα, του ΕΛΟΤ και του οργανισμού πιστοποίησης γάλακτος. Οι αρμοδιότητες όλων  αυτών των οργανισμών τέθηκαν κάτω από μία «ομπρέλα».





Για την εξωστρέφεια. 

Και στον τομέα της εξωστρέφειας του αγροτικού τομέα η Ελλάδα, αν και τα έξι από τα δέκα εξαγώγιμα προϊόντα ήταν αγροτικά, αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα.   

Όπως ανέφερε ο Υπουργός «το πρώτο από αυτά πέρυσι ήταν η τσιπούρα από τα ιχθυοτροφεία μας και φέτος το λάδι. Κανένας δεν το ήξερε. Αποτέλεσμα; Πέντε χρόνια δεν έδωσαν ούτε μία άδεια ιχθυοκαλλιέργειας. Όλες οι επενδύσεις έγιναν στην Τουρκία, την Ισπανία, την Πορτογαλία γιατί κανένας δεν κοίταξε τον κλάδο»!

Έτσι, με πρωτοβουλία του Αθ. Τσαυτάρη δημιουργήθηκε το «Single Window», το οποίο συγκεντρώνει σε μια πύλη όλες τις διεργασίες που είναι απαραίτητες για τις εξαγωγές. Να ξέρει ο επιχειρηματίας τι πρέπει να κάνει για να στείλει τα προϊόντα του στη Ρωσία, την Κίνα, την Αμερική κλπ. Σύμφωνα με τον υπουργό, «στο πρόγραμμα αυτό εντάξαμε δύο δικά μας προϊόντα και μάλιστα με πολύ πετυχημένο τρόπο: το ακτινίδιο που δεν μεταποιείται εύκολα και ένα μεταποιημένο προϊόν, το τυρί φέτα. Και τα δύο προϊόντα πήγαν πάρα πολύ καλά. Κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να συμβεί και με τον επιχειρηματία που έρχεται να επενδύσει στον τόπο, να μην ψάχνει να βρει πιστοποιητικά, άδειες, κλπ.».



Δεν υπάρχουν σχόλια: