Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

«Βροχή» τα ερωτηματικά για την περιβόητη ανάπλαση της πλαζ της Κυανής Ακτής Πρέβεζας!

«Βροχή» τα ερωτηματικά για την περιβόητη ανάπλαση της Κυανής Ακτής!

Η ανάπλαση της Κυανής Ακτής τείνει να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο... φιάσκο, από τη στιγμή που οι προβληματισμοί των αρμοδίων, δεν εισακούστηκαν και γεννώνται πολλά ερωτήματα!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σε εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ με τίτλο: Της...ανάπλασης το κάγκελο στην Κυανή Ακτή (διαβάστε: Της...ανάπλασης το κάγκελο στην Κυανή Ακτή), είχαμε επισημάνει: «Σύμφωνα με πληροφορίες η Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης θέτει ως βασικό προβληματισμό στον ΕΟΤ, φορέα υλοποίησης του έργου, τη νόσο των φοινικόδεντρων που τα τελευταία χρόνια έχει αποδεκατίσει τους φοίνικες της ευρύτερης περιοχής».

Κι ας πάμε ειδικότερα στην παραπάνω αναφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι γεωπόνοι του Νομού Πρέβεζας, είχαν επισημάνει σε όλους τους τόνους στις αρμόδιες αρχές του Δήμου Πρέβεζας, ότι είναι παρακινδυνευμένο έως... παράλογο να τοποθετηθούν φοίνικες στον Παντοκράτορα, στο πλαίσιο της ανάπλασης της περιοχής της Κυανής Ακτής.

Κι αυτό γιατί το ελικοφόρο σκαθάρι που έχει... ρημάξει τους φοίνικες σε πολλές περιοχές της χώρας, έχει κάνει «δυναμικά» την εμφάνισή του και σε περιοχές της Πρέβεζας. Σε Ζέφυρο, Κανάλι, αλλά και την ίδια την Πρέβεζα έχουν διαπιστωθεί αρκετά κρούσματα της νόσου.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ η προειδοποίηση προς το Δήμο ήταν: «Όλοι τα ξηλώνουν και εσείς τα βάζετε;». Παρ' όλα αυτά ο Δήμος Πρέβεζας «κρύβεται» πίσω από τον ΕΟΤ και ο ΕΟΤ πίσω από το Δήμο και όλοι μαζί πίσω από τον εργολάβο, όπως θα διαπιστώσατε και στο ρεπορτάζ μας (διαβάστε ΕΔΩ).

ΟΚ, ο Δήμος δεν μπορούσε να παρέμβει, αν και αυτό ελέχεται, εφόσον υπήρχε η πολιτική βούληση!

Δεν είναι όμως μόνο το γεγονός ότι οι γεωπόνοι έχουν προβλέψει πως σε 2-3 χρόνια φοίνικες, κατά πάσα πιθανότητα ίσως να μην... υπάρχουν. Οι φοίνικες που έφτασαν και τοποθετήθηκαν δεν είχαν ούτε υγειονομικό διαβατήριο, ένα έγγραφο που πρέπει να έχουν τα φυτά που μετακινούνται από ήπειρο σε ήπειρο.

Ακόμη κι αν ο εργολάβος προβλέπεται από τη σύμβαση πως θα φροντίσει για την προστασία των φοινίκων τα δύο πρώτα χρόνια. Με τις ανάγκες που υπάρχουν και σε έναν καταχρεωμένο Δήμο, όπως είναι αυτός της Πρέβεζας, πιστεύει κάποιος πως θα ασχοληθεί ο Δήμαρχος με δέντρα που έχουν καταστραφεί;

Ας αφήσουμε στην άκρη και το ζήτημα της καλαισθησίας. Πόσο σημαντικός παράγοντας ήταν οι φοίνικες για το έργο της ανάπλασης; Και επίσημα πόσο ήταν το κόστος για τον καθένα από αυτούς;

Πληθαίνουν οι φωνές πάντως στην τοπική αυτοδιοίκηση που θεωρούν πως αυτό το έργο θα μας απασχολήσει πολλές φορές τα επόμενα χρόνια...

Εκτός κι αν οι γεωπόνοι είναι άσχετοι... Μάλλον όμως δεν είναι...


Δεν υπάρχουν σχόλια: