Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Σαμαρά κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ


Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ή μήπως πρόταση συσπείρωσης του κόμματός του; Όπως θέλετε ερμηνεύστε την ξαφνική απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα ο οποίος, προφανώς έχοντας ακόμη ζαλάδες από το τζετ λανγκ και χάνοντας ένα ακόμη «φρούριο» επανάστασης, αυτό της ΕΡΤ, προέβη στην κίνηση αυτή.

«Η κυβέρνηση εξαπάτησε τον λαό», κατήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε: «Δεν έχετε κοινωνικό έρεισμα και λαϊκή νομιμοποίηση». Αναφέρθηκε στην έφοδο τον ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο αλλά και στις πληροφορίες που θέλουν λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων σημειώνοντας ότι  «δεν δικαιούμεθα να αποδεχθούμε την μέγιστη θεσμική εκτροπή. Η ευθύνη  βαραίνει όλους μας. Είναι ιστορική η ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει ο κάθε βουλευτής γι αυτό σας ενημερώνω ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Σαμαρά. Η καταστροφική πορεία πρέπει να σταματήσει και τώρα έχουμε χρέος να το κάνουμε.».
Έτσι, λοιπόν, σταμάτησε η συνεδρίαση της Βουλής και πάμε στη διαδικασία της τριήμερης «βασάνου» και της ψηφοφορίας τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα κατ΄ αρχάς για όσους αμφισβητούν την κυβέρνηση, όχι μόνο από την αντιπολίτευση. Μια ευκαιρία να. διώξουν την τρόικα, ορισμένοι δήθεν επαναστάτες των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης. Να θυμίσουμε μόνο 2-3 βουλευτές και μη, όπως ο κ. Στυλιανίδης, που προανήγγειλαν εξελίξεις μέσα στο Νοέμβριο με μηνύματα στο twitter.

Η πρόταση μομφής είναι μια δοκιμασία για την κυβέρνηση, αλλά είναι και μια χρυσή ευκαιρία για να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη των πράξεων και των λεγόμενών του. Εδώ δεν χωράνε «τζάμπα μάγκες».

Ή καταψηφίζεις και ρίχνεις την κυβέρνηση, ή συσπειρώνεται η Κ.Ο. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και. ευχαριστούν τον κ. Τσίπρα για το «δώρο» ενότητας που τους έκανε.

Από την άλλη είναι εμφανής και η προσπάθεια του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώσει το δικό του κόμμα. Τα «φάλτσα» του Μ. Γλέζου για το πρόγραμμα που δεν έχει το κόμμα, η κωλοτούμπα του κ. Τσίπρα σε ότι αφορά την έξοδο από το ευρώ και τα μνημόνια καθώς και οι έντονες αντιδράσεις των Λαφαζανικών είχαν προκαλέσει μεγάλο εσωκομματικό πρόβλημα στην Κουμουνδούρου. Έτσι, λοιπόν, και στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει το ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου, με αφορμή την κατάθεση Πρότασης Δυσπιστίας από την Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε:
"Το τελευταίο του χαρτί έριξε απόψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υποτίθεται για την ΕΡΤ που ο ίδιος κάποτε κατήγγειλε ως αμαρτωλή.   Στην ουσία το κάνει για να συγκρατήσει το κόμμα του που σπαράσσεται  μεταξύ ευρώ και δραχμής. Χωρίς βέβαια να νοιάζεται  καθόλου ότι η κίνηση αυτή λειτουργεί σα μαχαιριά στη χώρα μας, την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές και θα έπρεπε όλη της η προσοχή να είναι στραμμένη εκεί.
Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί κανονικά και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει στη Βουλή την πρέπουσα απάντηση".

Τι προβλέπεται στη διαδικασία 
Αύριο στις 12μμ θα ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αν καταλήξουν σε συμφωνία τα κόμματα. Την Κυριακή θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.
Οι διατάξεις του Κανονισμού δίνουν περιθώριο 48 ωρών προκειμένου όλες οι πλευρές να προετοιμαστούν.
Σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής που αναφέρεται στην πρόταση δυσπιστίας:
- H Boυλή μπoρεί, με απόφασή της, να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
- H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.
- Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
- Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της, με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
- H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ.
Kατά τα λoιπά, η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
- Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.
- Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: