Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Η πολλή ΔΗΜΑΡ βλάπτει;



Αντίστροφη μέτρηση για ένα συνέδριο που προοιωνίζεται συγκρουσιακό και ιδιαίτερα δύσκολο για τις εσωτερικές ισορροπίες ξεκίνησε χθες για τη Δημοκρατική Αριστερά μετά την κατά πλειοψηφία έγκριση των πολιτικών θέσεων του κόμματος από την Κεντρική Επιτροπή.

Η διήμερη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου εξελίχθηκε σε μια ιδιαίτερα επώδυνη διαδικασία, με τον ίδιο τον γραμματέα της ΔΗΜΑΡ Σπύρο Λυκούδη να επιλέγει λευκό στην ψηφοφορία για το κείμενο των πολιτικών θέσεων, το οποίο λίγες ώρες νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει μέσα από μια εκρηκτική ομιλία «Βατερλώ της λογικής»!

Το λευκό του Σπύρου Λυκούδη σε συνδυασμό με την απόρριψη της φιλοσοφίας που διαπνέει τις πολιτικές θέσεις επισημοποιεί, σύμφωνα με παράγοντες της ΔΗΜΑΡ, και το τέλος των προσωπικών του σχέσεων με τον πρόεδρο του κόμματος, καθώς οι πολιτικές τους σχέσεις είχαν ουσιαστικά παγώσει, όταν εκείνος διαφώνησε ανοιχτά με την αποχώρηση του κόμματος από την τρικομματική.

Στη μακροσκελή παρέμβασή του, ο Σπύρος Λυκούδης σχολίασε πως η αποχώρηση από την κυβέρνηση έβλαψε μόνο τη ΔΗΜΑΡ ενώ μιλώντας για την πρωτοβουλία των 58 είπε: «Επί μήνες συζητούσαμε με πολλούς από εκείνους που αποδέχτηκαν την πρόσκληση. Επί 10 μήνες μαζί τους συζητούσαμε και δεν αποφασίσαμε. Για ποιους αποφασίσαμε σε ώρες; Για τον Λοβέρδο και τον Καστανίδη, όταν έπρεπε βιαστικά να παρουσιάσουμε κάτι».

Ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ υπενθύμισε ότι δεν έχει αλλάξει γραμμή τα τελευταία χρόνια για τις συνεργασίες των προοδευτικών δυνάμεων και σχολίασε πως εκείνοι που αλλάζουν άποψη οφείλουν να εξηγήσουν γιατί και να πείσουν ότι η αλλαγή δεν συνιστά αδιέξοδο σχέδιο. «Αν φτάσουμε στο συνέδριο με ένα ευχολόγιο 100 σελίδων και μόνο αποκλεισμούς και αρνήσεις στη φαρέτρα μας, η ΔΗΜΑΡ που ιδρύσαμε θα έχει αλλάξει» προειδοποίησε.

Ηταν μια συνεδρίαση που στιγματίστηκε από υψηλούς τόνους τόσο για τη συμμετοχή στελεχών της ΔΗΜΑΡ στην πρωτοβουλία των 58 για την Κεντροαριστερά όσο και για την «αδράνεια» που, όπως ελέχθη, έχει επιδείξει η Αγίου Κωνσταντίνου για την ενσωμάτωσή της στην πολιτική οικογένεια των Ευρωπαίων Δημοκρατών και Σοσιαλιστών.

ΥΠΑΙΝΙΓΜΟΙ. Για πρώτη φορά σε συνεδρίαση του οργάνου εισέβαλε με επαναλαμβανόμενες αρνητικές αναφορές «ο κίνδυνος της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ», όπως επίσης για πρώτη φορά στη ΔΗΜΑΡ υπήρξαν υπαινιγμοί από την πλευρά της μειοψηφίας για σταλινικές συμπεριφορές και δημοκρατικό συγκεντρωτισμό της ηγεσίας.

Τελικώς, οι πολιτικές θέσεις ψηφίστηκαν από 76 μέλη της ΚΕ, ενώ 24 ψήφισαν λευκό (Ψαριανός, Λιβαδάς, Γεωργάτος, Τσικαρδάνη, Λιοναράκη) και καταγράφηκε κι ένα «παρών».


Στο κλείσιμό του ο πρόεδρος του κόμματος αποσαφήνισε τη θέση της ΔΗΜΑΡ απέναντι στους 58 και καυτηρίασε τη στάση των στελεχών που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Οργανο της Κεντροαριστεράς όπως επίσης και τις υπογραφές μελών της ΚΕ στο προσκλητήριο κείμενο.
«Δεν είναι συμβατή η συμμετοχή αυτή με τις ηγετικές τους ευθύνες στη ΔΗΜΑΡ. Υπήρξε ποτέ στην Αριστερά μία τέτοια ενέργεια, μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής ενός κόμματος να μετέχουν σε διαφορετική επιτροπή;» διερωτήθηκε, και κάλεσε τα στελέχη να μετακινηθούν νοερά στο μέλλον - «να δείτε την εικόνα στο ίδιο ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ανεξαρτήτως τού ποιος θα ηγείται».

Απαντώντας δε στον Σταύρο Λιβαδά (μετέχει και στη Συντονιστική της Πρωτοβουλίας των 58), ο οποίος είχε κάνει λόγο για αναβίωση και επιστράτευση των πιο ανατριχιαστικών θεωριών που εξέθρεψε η σταλινική παράδοση του αριστερού κινήματος, ο κ. Κουβέλης είπε ότι η αξιολόγησή του δεν είναι σταλινισμός.

Εξηγήσεις έδωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και για την κατηγορία που απαγγέλθηκε πως καθυστερεί δραματικά η ένταξη του κόμματος σε κάποια ευρωπαϊκή ομάδα.

Μάλιστα η μειοψηφία (20 υπογραφές) κατέθεσε κείμενο - τροπολογία υπέρ της άμεσης ένταξης στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, ενώ οι Μιχάλης Σαμπατακάκης και Γιάννης Παπαθεοδώρου ζήτησαν να υπάρξει γραπτή υποστήριξη της υποψηφιότητας του Μάρτιν Σουλτς από τη ΔΗΜΑΡ ώστε εκείνος να έρθει με μεγαλύτερη ευκολία κοντά στις προτάσεις της.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ. Ο κ. Κουβέλης για το συγκεκριμένο θέμα είπε ότι πρέπει «να εξαντλήσουμε τις διερευνήσεις μας και το συνέδριο να αποφασίσει» λέγοντας ότι εάν υπάρξει εσπευσμένη απόφαση υπέρ ένταξης στους Δημοκράτες - Σοσιαλιστές υπάρχει ο κίνδυνος «να μάς ζητήσουν κοινή κάθοδο με το ΠΑΣΟΚ». Πρόσθεσε δε αναφερόμενος στη σημερινή εκδήλωση με τον Μάρτιν Σουλτς στην Αθήνα: «Τι να κάνω; Να κάτσω πρώτη σειρά κι έπειτα να ακούσω τον Σουλτς να λέει Φώτη και Βαγγέλη μπείτε στο ίδιο ψηφοδέλτιο;».

Σημειώνεται ότι η μειοψηφία κατέθεσε και κείμενο υπέρ του διαλόγου με τους 58, ενώ υπήρξε ανάλογο κείμενο με 307 υπογραφές στελεχών της περιφέρειας. Επίσης η εσωτερική αντιπολίτευση κατέθεσε κείμενο και για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση. Το Αριστερό Δίκτυο υπέβαλε κείμενο για διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ. [tanea]

Γόνιμες, αλλά και επώδυνες οι διεργασίες στη ΔΗΜΑΡ, η οποία όμως μοιάζει πάλι να ετεροκαθορίζεται ως προς ένα ζήτημα που δεν προκύπτει από αυτή. Ο μεν Κουβέλης διέπεται από έναν ατντι-ΠΑΣΟΚισμό, προϊόν της ρήξης του με τον Βενιζέλο. Ο δε Λυκούδης και όσοι στρατεύονται με την πρωτοβουλία των 58 επιδεικνύουν έναν φιλο-ΠΑΣΟΚισμό, θεωρώντας ότι ήρθε η ώρα ως πολιτικοί παίκτες να παίξουν σε μια μεγάλη, ιστορική, αλλά μικρομεσαία πλέον πολιτική "ομάδα". Αυτές οι δύο αντίρροπες δυνάμεις όμως καταλήγουν στο αγαπημένο παιχνίδι της ΔΗΜΑΡ, το "παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος", δικαιολογώντας τη Ρεπούση όταν μιλάει για "έλλειψη ταυτότητας". Ζητούμενο για τη ΔΗΜΑΡ είναι να πάψει να ετεροκαθορίζεται ως "αντί" ή "φιλό", προσπαθώντας επιτέλους να διαμορφώσει μια αυτόφωτη πολιτική πρόταση, χωρίς να φοβάται ότι θα "λερωθεί" η αγνότητα των προθέσεων της. Διαφορετικά θα καταλήξει για άλλη μια φορά στο αγαπημένο της σπορ, που είναι οι διασπάσεις. Με βάση όλα τα παραπάνω, το επικείμενο Συνέδριο του κόμματος πρέπει να χαράξει γωνίες και όχι στρογγυλέματα..

Δεν υπάρχουν σχόλια: