Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Süddeutsche Zeitung: «Το τέλος του στρουθοκαμηλισμού στην Ελλάδα»...



Για ριζοσπαστικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος αναφερόμενος στις αντιδράσεις για τη δολοφονία του Π. Φύσσα.


Στην δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα αφιερώνει το πρώτο θέμα της η  Deutshe Welle προχορώντας σε μία εκτενή ανασκόπηση του γερμανικού Τύπου αναφορικά με την αποτρόπαιο, αιματηρό γεγονός.  Η δολοφονία του 34χρονου έγινε πρωτοσέλιδο και από την Süddeutsche Zeitung υπό τον τίτλο: «Το τέλος του στουρθοκαμηλισμού». 

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στη δολοφονία του 34χρονου Φύσσα από οπαδό του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή και στο τι επακολούθησε.

Αναφέρονται επίσης δηλώσεις του υπουργού Νίκου Δένδια και το ενδεχόμενο απαγόρευσης της Χρυσής Αυγής.
Στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύεται σχόλιο της Κριστιάνε Σλέτσερ, όπου αναφέρεται: «Οι έλληνες νεοναζί συμπεριφέρονται ως παραστρατιωτικοί. Χτυπούν αριστερούς πολιτικούς και εκείνους τους οποίους θεωρούν τέτοιους. Εμφανίζονται σε μεγάλες ομάδες και προξενούν φόβο. Μέχρι τώρα φοβάται η αστυνομία τους φουσκωτούς με τις μηχανές. Ωστόσο ένα μέρος των σωμάτων ασφαλείας αντιμετωπίζει με συμπάθεια τους μελανοχιτώνες. Μετά από 4 χρόνια δημοσιονομικής κρίσης, και οι αστυνομικοί είναι σε απόγνωση, καθώς δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο την καθημερινή βία».
«Ο Σαμαράς και η κυβέρνηση του δεν μπορούν πια να χώσουν το κεφάλι τους στην άμμο»

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Για πολύ καιρό η πολιτική παρακολουθούσε αυτές τις δραστηριότητες. Και εκείνη φοβόταν. Με τρόμο παρακολουθούσε η συντηρητική Νέα Δημοκρατία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τις δημοσκοπήσεις που καταδεικνύουν την άνοδο των Νεοναζί. Η Νέα Δημοκρατία ήλπιζε για καιρό ότι θα μπορούσε να ξανακερδίσει τους ψηφοφόρους που στράφηκαν δεξιά εάν δεν αντιμετώπιζε με σκληρότητα την νεοναζιστική Χρυσή Αυγή.
Μετά τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα ο Σαμαράς και η κυβέρνηση του δεν μπορούν πια να χώσουν το κεφάλι τους στην άμμο. Ο δράστης είχε στενές σχέσεις με τους νεοναζί. Ο αρχηγός τους Νίκος Μιχαλολιάκος, μέλος του κοινοβουλίου προανήγγειλε συγκέντρωση των οπαδών του στον τόπο της αιματοχυσίας. Πιο προκλητικά δεν γίνεται. Ο υπουργός Δένδιας έχει δίκιο όταν επιτέλους εξετάζει ενδεχόμενη απαγόρευση τουλάχιστον των ομάδων εφόδου της Χρυσής Αυγής», καταλήγει το σχόλιο.
Ο Γερμανικός Τύπος

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου επιγράφει το σχετικό της άρθρο: Δολοφονία αριστερού ακτιβιστή σοκάρει την Ελλάδα». Εδώ και καιρό, γράφει η εφημερίδα, «η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή βάλει εναντίον μεταναστών, ομοφυλόφιλων και αριστερών. Τώρα ένας οπαδός τους μαχαίρωσε έναν αριστερό ράπερ μετά από μια πολιτική συζήτηση».

«Νεοναζιστική τρομοκρατία στην Ελλάδα. Κυνήγι αριστερών», είναι ο τίτλος ανάρτησης στηνΤageszeitung του Βερολίνου η οποία επικαλούμενη τη δήλωση ενός αυτόπτη μάρτυρα κάνει λόγο για παθητική στάση της αστυνομίας η οποία αν και ήταν εκεί, παρενέβη πολύ αργά, όπως σημειώνεται.
Η Neue Zürcher Zeitung εστιάζει στο ότι ο 45χρονος ακροδεξιός δράστης είναι μέλος της Χρυσής Αυγής ενώ η αυστριακή Kleine Zeitung υπογραμμίζει ότι στην Ελλάδα αυξάνονται τελευταία τα περιστατικά ακροδεξιάς βίας.
«Ριζοσπαστικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας»

Η Stuttgarter Zeitung εκφράζει ανησυχίες για το ενδεχόμενο η οικονομική κρίση και τα μέτρα αντιμετώπισής της να οδηγήσουν στη ριζοσπαστικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. «Εάν πει κανείς σε κάποιον αόμματο, ότι ξαφνικά βρήκε το φως του, τότε συχνά το αποδίδει στις προσευχές και θεωρεί ότι η προσευχή φέρνει και την υγεία», επισημαίνει ο σχολιαστής της. «Έτσι έχει γίνει και με την Ελλάδα. Η χώρα βρίσκεται στον δρόμο της εξυγίανσης των οικονομικών της, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Σαμαράς. Αλλά η αλήθεια είναι ότι πολλοί Έλληνες έχουν συμφιλιωθεί με την τύχη τους. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις γίνεται σαφές ότι η χώρα είναι διαιρεμένη ανάμεσα στην άκρα δεξιά και στην άκρα αριστερά. Στην τρίτη θέση του πολιτικού χώρου βρίσκεται το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή, στο κέντρο όμως υπάρχει ένα κενό που όλο και μεγαλώνει», παρατηρεί η εφημερίδα.
Η αυστριακή εφημερίδα die Presse με τον ερωτηματικό τίτλο «μόνο άλλα έξι χρόνια κρίσης;» αναφέρεται στις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά για την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την κρίση παρουσιάζοντας το ανεδαφικό του στόχου. «Ο έλληνας πρωθυπουργός προσπαθεί να ηρεμήσει τους συμπατριώτες του με ένα αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα εξόδου από την κρίση», παρατηρεί ο αρθρογράφος. «Εν μέσω κύματος απεργιακών κινητοποιήσεων στον δημόσιο τομέα εξαγγέλλει ότι σε 6 χρόνια το επίπεδο ζωής θα φτάσει σε αυτό προ της κρίσης. Αλλά η Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση από το 2008. Οι εξαγωγές αυξάνονται όπως και ο τουρισμός, αλλά και η ανεργία. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνουν αγώνα επιβίωσης γιατί η κατανάλωση έχει πέσει. Για να υπάρξει ανάπτυξη χρειάζονται νέοι επενδυτές που δεν υπάρχουν εντός και εκτός της χώρας», υπενθυμίζει ο αυστριακός αρθρογράφος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: