Η 28η
Σεπτεμβρίου 2013 είναι σύνθετη μέρα. Δεν προσφέρεται για μεμψιμοιρίες, ούτε όμως
για πανηγύρια όσο κι αν αυτό δεν είναι εύκολο. Μετά από χρόνια
ολιγωρία, οι ελληνικές δικαστικές και διωκτικές αρχές έκαναν αυτό που όφειλαν να
είχαν κάνει εδώ και πολύ καιρό: να ξεκινήσουν την εξάρθρωση της εγκληματικής
οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Μιας οργάνωσης που εκμεταλλευόμενη την ελληνική νομοθεσία
και συνταγματική παράδοση φόρεσε το μανδύα του πολιτικού κόμματος διευρύνοντας
το εγκληματικό της έργο και αυξάνοντας την επιρροή της στην ελληνική
κοινωνία.
Ως πολίτες, έχουμε λόγο να είμαστε οργισμένοι
γιατί:
- Ήταν ανάγκη η θυσία ενός Έλληνα, ενός «από μας», μετά από σωρεία εγκλημάτων εναντίον μεταναστών κυρίως, προκειμένου η εκτελεστική εξουσία να καταλάβει ότι «δεν πάει άλλο» καθώς απειλούνται όλα τα έννομα αγαθά της ελληνικής πολιτικής κοινότητας.
- Χρειάστηκε μια ανθρωποκτονία ώστε η ελληνική δικαιοσύνη, κατά δημόσια παραγγελία της εκτελεστικής εξουσίας, να προβεί σε αυτό που ήταν ούτως ή άλλως το πολιτειακό της καθήκον: να προβεί σε διώξεις για εγκλήματα που είτε ήταν, είτε όφειλαν να είναι σε γνώση της.
- Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης «ανακαλύπτουν» σήμερα την εγκληματική φύση μιας οργάνωσης που τόσα χρόνια εξέθρεψαν στα αδηφάγα «παράθυρά» τους.
Πάρα
ταύτα, η 29η Σεπτεμβρίου είναι μέρα στην οποία την ίδια στιγμή που σκεφτόμαστε
το προηγούμενο όνειδος πρέπει κυρίως να σκεφτόμαστε και να σχεδιάζουμε το
μέλλον, επαγρυπνώντας ώστε να τελειώσει καλά και σύννομα αυτό που επιτέλους
άρχισε.
Ως πολίτες έχουμε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι
γιατί:
- Εξαρθρώνεται η πιο επικίνδυνη εγκληματική οργάνωση της τελευταίας δεκαετίας, και μια από τις πιο επικίνδυνες στην ελληνική εγκληματική ιστορία.
- Θα αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα εγκλημάτων, αλλοδαπούς και ημεδαπούς.
- Εκτίθεται με τον πιο επίσημο και πανηγυρικό τρόπο στην ελληνική κοινωνία η απαξία από την πραγματική φύση της οργάνωσης.
Τέλος, ως πολίτες έχουμε
λόγο να είμαστε ανήσυχοι γιατί:
- Οι εν θερμώ επιδείξεις πυγμής και «αποφασιστικότητας» της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας δημιουργούν μείζονες κινδύνους στις συνταγματικές εγγυήσεις. Ήδη, το γεγονός ότι οι συλλήψεις έγιναν χωρίς την άρση της ασυλίας των βουλευτών είναι οριακής συνταγματικότητας. Είναι δεδομένο πως η υπαγωγή της νομιμότητας σε κάθε είδους σκοπιμότητες - πολιτικές, επικοινωνιακές, υπηρεσιακές - είναι τακτική των αρχών που μακροπρόθεσμα δημιουργεί ζημιές που μένουν ανεξίτηλες.
- Η παρείσφρηση της οργάνωσης στην Ελληνική Αστυνομία είναι πολύ βαθιά ώστε η κάθαρση της ΕΛ.ΑΣ. να θέλει πολύ δουλειά ακόμη. Η κουβέντα της μέρας ανήκει σε βουλευτή της Χρυσής Αυγής όταν πήγε να συλληφθεί: «ξήλωσαν όλη την αστυνομία και την ΚΥΠ για να μας συλλάβουν». Ο Καιάδας - περί αυτού πρόκειται - είτε λόγω μειωμένου καταλογισμού, είτε λόγω αμηχανίας, τα είπε όλα.
- Η ακροδεξιά πολιτική κουλτούρα στην ελληνική κοινωνία, ανεξάρτητα από την εξάρθρωση της οργάνωσης, είναι ούτως ή άλλως ενισχυμένη και οι κυρίαρχες πολιτικές επιλογές δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να την εδραιώνουν. Όσο η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει ως έχει, η βαθιά ριζωμένη ακροδεξιά πολιτική κουλτούρα θα βρει το ζωτικό χώρο που της χρειάζεται για να ισχυροποιείται.
Για τους λόγους αυτούς, η 28η Σεπτεμβρίου 2013 είναι
σημαντική μέρα για την Ελληνική Δημοκρατία. Είναι όμως και κρίσιμη
μέρα.
Του Δ.Χριστόπουλου
Ο Δημήτρης Χριστόπουλος, αναπληρωτής
καθηγητής Παντείου Πανεπιστήμιου, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας
Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου