Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Στόχος τους μικρά ''ερημωμένα'' χωριά της Ηπείρου ...Πλανόδιοι Ρομά αδειάζουν ναούς και παρεκκλήσια από χάλκινα σκεύη!

Πέντε ακόμα κλοπές στην περιοχή των Ιωαννίνων εξιχνίασε η Ασφάλεια

Αν οι Αρχές δεν βάλουν σύντομα φρένο στη δράση τους, οι περιπλανώμενοι Ρομά, που συνήθως εκτελούν χρέη παλιατζή, δεν θα αφήσουν χάλκινο αντικείμενο ούτε για. δείγμα σ' ολόκληρη την Ήπειρο! 


Οι δράστες δεν είναι μόνο ντόπιοι αλλά συχνά φτάνουν στην περιοχή μας από την Αλβανία, ή ακόμα και από άλλες Βαλκανικές χώρες, στις οποίες επιστρέφουν όταν συγκεντρώσουν και εκποιήσουν την ικανοποιητική «λεία» τους.
Η μέθοδός τους είναι γνωστή. Επισκέπτονται μικρά κυρίως χωριά, ακόμη και σε ακριτικές γωνιές της Ηπείρου, εντοπίζουν χώρους οι οποίοι διαθέτουν χάλκινα σκεύη, καλώδια κ.λ.π. και εν συνεχεία τα ξαναεπισκέπονται και τα απογυμνώνουν από κάθε μεταλλικό αντικείμενο που μπορούν να λιώσουν και να πουλήσουν! Ιδιαίτερη αδυναμία δείχνουν μάλιστα σε ναούς και παρεκκλήσια, καθώς αυτά διαθέτουν αρκετά μπρούτζινα αντικείμενα και αποτελούν πιο εύκολους στόχους, αφού είναι απομακρυσμένα και φυσικά δεν φυλάσσονται.

Έλεγχοι σε καρότσες
Πολλά είναι τα «χτυπήματα» που έχουν δεχθεί αρκετά ορεινά χωριά του Νομού Ιωαννίνων τελευταία, με τους Ρομά να ξηλώνουν ακόμα και μεταλλικούς φράχτες σπιτιών και κήπων, με σκοπό να τους εμπορευθούν και να βγάλουν χρήματα! Κάποιοι από τους δράστες έπεσαν στα χέρια των Αρχών και εξιχνιάστηκαν ορισμένες περιπτώσεις κλοπών από εκκλησίες, όμως η Αστυνομία πρέπει να είναι σε εγρήγορση, αφού υπάρχουν κι άλλοι επιτήδειοι που κυκλοφορούν ελεύθεροι. Κι επειδή ποτέ δεν ξέρεις τι κουβαλάει μια καρότσα παλιατζή, καλό θα ήταν να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στους συγκεκριμένους «επαγγελματίες», οι οποίοι απαλλάσσουν τους πολίτες από άχρηστα αντικείμενα.




Εξιχνιάστηκαν κλοπές
Πέντε περιπτώσεις κλοπών από εκκλησίες, τις οποίες διέπραξαν δύο Ρομά σε χωριά των Ιωαννίνων εξιχνιάστηκαν αυτές τις ημέρες από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας και το Αστυνομικό Τμήμα Ζίτσας.
Οι δύο Ρομά, ηλικίας 31 και 20 ετών αντίστοιχα, είχαν συλληφθεί και τον περασμένο Μάιο από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, για τέσσερις κλοπές αντικειμένων από εκκλησίες και μία κλοπή φορτηγού αυτοκινήτου στο Γαρδίκι Θεσπρωτίας και στο Νεοχώρι Ιωαννίνων, όμως δεν ήταν μόνο αυτές, όπως τελικά αποδείχθηκε!

Μανουάλια, κηροπήγια...
Η Ασφάλεια που ανέλαβε τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, αξιολόγησε και αξιοποίησε όλα τα στοιχεία, τα οποία συλλέχθηκαν με φυσικές, τεχνικές και επιστημονικές μεθόδους και  ταυτοποίησε  την εμπλοκή των δύο συλληφθέντων και σε άλλες πέντε περιπτώσεις διαρρήξεων εκκλησιών. Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε, οι δύο Ρομά αφαίρεσαν επτά χάλκινα μανουάλια, μία χάλκινη επτάφωτη λυχνία, ένα χάλκινο προδρομικό και δύο χάλκινα καζάνια από το Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κάτω Ζάλογγο. Παράλληλα, αποδείχθηκε ότι άρπαξαν τρία μπρούτζινα μανουάλια και τρία μπρούτζινα κηροπήγια από το παρεκκλήσι της Παναγίας στο Φωτεινό Ιωαννίνων, δύο μπρούτζινα μανουάλια από το Ναό Αγίας Παρασκευής στο Ράϊκο, δύο μπρούτζινα μανουάλια και δύο μπρούτζινα κηροπήγια από το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου στο Ράϊκο, και ένα ακόμη μπρούτζινο μανουάλι από το Ναό του Προφήτη Ηλία στην Περάτη!

Προτίμησε τα μετρητά!
Μπορεί να μην έπαιρνε χάλκινα αντικείμενα, όμως συνελήφθη επειδή έκλεψε ηλικιωμένο στον Παραπόταμο Θεσπρωτίας! Ο λόγος για έναν 34χρονο Ρομά ο οποίος μπήκε μέρα μεσημέρι στο σπίτι του ηλικιωμένου, την ώρα που εκείνος κοιμόταν και άρπαξε το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ. Ο δράστης όμως εντοπίστηκε τελικά μετά από αναζητήσεις ανδρών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: