Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Οι Μαυρογυαλούροι, τα λαμόγια και η άρση των πλειστηριασμών.


«Μελετάται με μεγάλη ευαισθησία και άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν δεν πρέπει να τους κυνηγά η τράπεζα. Οι κακοπληρωτές όμως πρέπει να πληρώσουν».

Αυτή ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του στο Mega, αναφερόμενος στο θέμα της άρσης των πλειστηριασμών. Κι απ' ότι μαθαίνουμε ορισμένοι Μαυρογυαλούροι στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και κάποιοι στη Νέα Δημοκρατία άρχισαν να εξανίστανται γιατί, λένε, άνοιξε παράθυρο για την άρση.
Προφανώς είναι πολύ εύκολη η κριτική, ιδίως όταν παίζονται ψηφοθηρικά παιχνίδια. Σου λένε ορισμένοι: Βγαίνουμε, το παίζουμε θυμωμένοι, βρίζουμε τον Στουρνάρα επειδή δε μπορούμε να βρίσουμε τον Σαμαρά, μας βλέπει ο κόσμος να είμαστε «ευαίσθητοι» σε θέματα όπως το ακίνητο του Έλληνα που είναι και το τελευταίο αποκούμπι του. Κι έτσι εξασφαλίζουμε δημοσιότητα και τις ψήφους που απαιτούνται για να συνεχίσουμε να είμαστε μέλη της πολιτικής ελίτ.
Τώρα, μπροστά στην ιδέα της επανεκλογής, λίγα λεπτά Μαυρογυαλουρισμού τι είναι; Κάπως έτσι και πριν μερικές μέρες ο Π. Κουκουλόπουλος είπε ότι η άρση των πλειστηριασμών δε θα περάσει, κάπως έτσι και ο Κακλαμάνης «έδιωξε» τον Στουρνάρα, ασχέτως αν το θέμα των πλειστηριασμών είναι αρμοδιότητα άλλου υπουργείου.

Εν πάση περιπτώσει τι λέει η κυβέρνηση διά μέσω του κ. Στουρνάρα; Ότι οι μη έχοντες να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους θα προστατευτούν και δεν θα τους πάρει κανείς το σπίτι. Οι επαγγελματίες κακοπληρωτές, όμως, γιατί να μην υποστούν τις συνέπειες; Που είναι, λοιπόν, το λάθος της κυβέρνησης να ανοίξει τέτοιο θέμα; Ότι τα βάζει με τους τζαμπατζήδες που δεν πληρώνουν με το έτσι θέλω, έχουν μια περιουσία, περνούν καλά στο σπιτάκι τους, αλλά νομίζουν ότι όλοι άλλοι είναι κορόιδα;
Υπάρχουν οικογένειες στα ακριβά προάστια της Αθήνας, κι όχι μόνο, που πήραν δάνειο από τις τράπεζες όταν αυτές τα έδιναν χωρίς δισταγμό, αγόρασαν πανάκριβα σπίτια και στη συνέχεια άρχισαν να μην πληρώνουν τις δόσεις. Κι όχι γιατί δεν έχουν λεφτά, αλλά γιατί πιστεύουν ότι θα τους τα χαρίσουν ή επειδή έχουν «όνομα» στην πιάτσα, δεν θα τους κυνηγήσει κανείς.
Γιατί δηλαδή οι κακοπληρωτές να μην έχουν συνέπειες; Γιατί π.χ. συγκεκριμένος επιχειρηματίας από το χώρο του τύπου, να χρωστά σε εργαζόμενους του εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, να έχει τεράστια χρέη στις τράπεζες αλλά παρ' όλα αυτά να μένει σε βίλα εκατομμυρίων; Γιατί να μην αρθούν οι πλειστηριασμοί για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα ή μεγάλη ακίνητη περιουσία αλλά δεν πληρώσουν το δάνειό τους για το σπίτι;

Ως πότε δηλαδή τα συνήθη κορόιδα θα τρέμουν τις συνέπειες της αδυναμίας πληρωμής των οφειλών τους, ενώ τα γνωστά λαμόγια θα τη γλιτώνουν χωρίς συνέπειες;
Ο κ. Κακλαμάνης ή ο κ. Κουκουλόπουλος και όποιος άλλος βουλευτής, θα έχουν αντίρρηση αν φέρει ο κ. Χατζηδάκης ρύθμιση η οποία θα προβλέπει τον άμεσο πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας όσων αποδεδειγμένα δεν έχουν πρόβλημα να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους αλλά δεν το κάνουν;
Ή θα συνεχίσουν στο ίδιο λαϊκίστικο μοτίβο ότι δήθεν προστατεύουν τους φτωχούς αλλά στην ουσία προστατεύουν τα λαμόγια;
Φημολογείται ότι θα συνεχιστεί το «πάγωμα» των πλειστηριασμών αλλά με χαμηλότερο ποσό από τις 200 χιλ. ευρώ που είναι σήμερα. Προσέξτε: αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ, δηλαδή εμπορική αξία 250-300 χιλ. και πάνω.
Διάβασαν οι διάφοροι «τζάμπα μάγκες» βουλευτές, μεταξύ αυτών και ο Βενιζέλος που διεμήνυσε στην κυβέρνηση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει την άρση τα εξής:
Στοιχεία της ΓΓΠΣ δείχνουν ότι το 74% των ιδιοκτητών ακινήτων έχουν περιουσία έως 100.000 ευρώ. Στα υψηλότερα κλιμάκια περιουσιών αντικειμενικής αξίας από 100.000 έως 200.000 ευρώ συγκεντρώνεται το 16% των ιδιοκτητών. Περιουσία αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ και πάνω έχει ένας στους δέκα ιδιοκτήτες (10%).
Δηλαδή, αν υπάρξει πάγωμα πλειστηριασμών για ποσά πάνω από 100.000 ευρώ, περισσότεροι από 7 στους 10 προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς. Αυτοί που θα την πληρώσουν (εφόσον δεν πληρώνουν τις δόσεις τους) είναι όσοι έχουν ακίνητα μεγαλύτερης αξίας. Που είναι άραγε η κοινωνική αδικία;
Ακόμη και στις 50.000 ευρώ να πάει το όριο, προστατεύονται οι φτωχές κοινωνικές ομάδες, μπαίνουν ουσιαστικά κριτήρια ώστε να απειλούνται με πλειστηριασμό οι έχοντες ακίνητα μεγαλύτερης αξίας.
Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους Μαυρογυαλούρους.
Σε κάθε περίπτωση, και το λέμε για να το ακούσει η κυβέρνηση, το θέμα της άρσης των πλειστηριασμών χρειάζεται πολύ προσεκτικό χειρισμό διότι υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες που αδυνατούν πραγματικά να πληρώσουν τα δάνειά τους και κινδυνεύουν με κατασχέσεις. Άλλο, όμως, αυτό κι άλλο να κρύβονται πίσω από τους πραγματικά μη έχοντες και χιλιάδες λαμόγια που βρήκαν την ευκαιρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: