Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ

Τώρα δίνεται η ευκαιρία να αγωνιστούμε ενάντια στην εξαφάνιση των ελεύθερων χώρων της Πρέβεζας
nightbar1
Με διάταξη που περιλαμβάνεται στον νέο νόμο για τα αυθαίρετα και που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) επιχειρεί νομιμοποίηση των διαφόρων κατασκευών σε πλατείες και πεζοδρόμια, που εξυπηρετούν καφετέριες, εστιατόρια κ.λπ. ή σκιάζουν τα τραπεζοκαθίσματα και που είναι γενικά παράνομες, αντιαισθητικές και αφαιρούν δικαιώματα του διερχόμενου διαβάτη. Ο νέος νόμος αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου και θα συνοδευθεί από τις απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιους ώστε να αρχίσει η εφαρμογή του.
Το ΥΠΕΚΑ αναθέτει το ζήτημα σεβασμού του ελλαδικού αστικού δημόσιου χώρου στους αποδεδειγμένα και πανελλήνια αποτυχόντες δήμους, από τους οποίους ζητά να εκπονήσουν «κατάλληλες» μελέτες για τη μορφή και την όψη που πρέπει να έχουν αυτές οι εγκαταστάσεις, οι οποίες, σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να κατεδαφιστούν. Δηλαδή το ΥΠΕΚΑ βάζει το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα με κρυφό στόχο την προεκλογική και ψηφοθηρική  διαπλοκή υπέρ των προδοτικών μνημονιακών πολιτικών δυνάμεων.
Αυτό είναι φανερό, αφού ενώ σύμφωνα με τη νομοθεσίαδεν επιτρέπεται νομιμοποίηση αυθαιρέτων μέσα σε κοινόχρηστους χώρους, το ΥΠΕΚΑ, με ξεκάθαρη αντικοινωνική και αντιπεριβαλλοντική πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Σταύρου Καλαφάτη, αποφάσισε να εξαιρέσει τις αυθαίρετες προσωρινές κατασκευές που, ναι μεν χαρακτηρίζονται έτσι από τον Οικοδομικό Κανονισμό αλλά οι Πρεβεζάνοι γνωρίζουν το μόνιμο και αντιαισθητικό χαρακτήρα τους.
Η εξαίρεση υποτίθεται πως θα ισχύσει περιορισμένο χρονικό διάστημα. Περιλαμβάνει λοιπόν τις λεγόμενες πέργκολες και άλλες εγκαταστάσεις σκίασης. Οι Πρεβεζάνοι έχουν παρατηρήσει πωςμε εγκληματική ανοχή του Δήμου και των δυνάμεων που ελέγχουν επί χρόνια την πόλη και την ύπαιθρο, αυτές οι εγκαταστάσεις αποτελούν επέκταση σε μη φορολογούμενο χώρο. Στην παρούσα φάση θα υπάρξει προφανώς ο απαραίτητος προεκλογικός χρόνος για μην θιγούν οι εγκαταστάσεις αυτές, μολονότι θα αναμένεται να αναβαθμιστούν με στόχο την ένταξη στον περιβάλλοντα χώρο.
Είναι ενδιαφέρον, ότι σε σημείωμά της η κ. Ελένη Μπριασούλη, πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου (Μυτιλήνη), δηλώνει:
Το θεωρώ επικίνδυνο, άσχετα με την «επένδυση» που έχει, όπως όλα τα παρόμοιά του, γιατί θα οδηγήσει, αν δεν υπάρξει αντίδραση, σε πλήρη κατάργηση των ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ…. Και συνεχίζει μετά τα κεφαλαία του κειμένου της: …έννοια (εννοείται των δημόσιων χώρων) που θεωρώ ότι εν πολλοίς εκλείπει σταδιακά από την ελληνική κοινωνία γιατί εκλείπει το βίωμα αυτών των χώρων που απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της κατάληψης και κάλυψής τους (τραπεζοκαθίσματα, κ.λ.π.) όπως γνωρίζετε.
Η πρόεδρος εκφράζει την ελπίδα «να υπάρξει εγρήγορση και έγκαιρη, συστηματική αντίδραση και αντιπρόταση στους σχεδιασμούς των αρχόντων» και η παράταξή μας «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα-Λούρος-Ζάλογγο» καταγγέλλει το ζήτημα και καλεί πολιτικούς, δημοτικούς και κοινωνικούς φορείς σε οργανωμένη αντίσταση για το συμφέρον όλων των επαγγελματιώνκαι την κοινωνική λειτουργικότητα του χώρου της πόλης μας.
[Βλέπε εδώ το κείμενο της Μανίνας Νικολοπούλου στο Έθνος της 11ης Αυγούστου 2915].
Γιάννης Ρέντζος,
Δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης
«Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο»

Δεν υπάρχουν σχόλια: