Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Οι «Αμυγδαλέζες» της επαρχίας. Τι συμβαίνει στην Πρέβεζα...

Οι «Αμυγδαλέζες» της επαρχίας - Τι συμβαίνει στην Πρέβεζα...

Η εξέγερση των κρατουμένων στο Κέντρο Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, ήρθε να καταδείξει ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο με τα πομπώδη λόγια του κ. Δένδια ότι θα «εξαφανίσει» τη λαθρομετανάστευση, ασφαλώς και δε λύνεται και είναι κάτι που το έχουν επισημάνει όλες οι Ενώσεις των Αστυνομικών Υπαλλήλων πανελληνίως, αλλά και οργανώσεις και φορείς.

Μπορεί τα ΚΦΜ (Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών) να είναι λίγα, ωστόσο στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων και του Λιμενικού Σώματος στην Ήπειρο έχουν δημιουργηθεί πολλές τέτοιες «Αμυγδαλέζες», τις οποίες το επίσημο ελληνικό κράτος «θάβει» κάτω από το... χαλί. Τα επίσημα συνδικαλιστικά όργανα των Αστυνομικών, έχουν πολλάκις διαμαρτυρηθεί προς την Υπηρεσία τους με επίσημα έγγραφα, πως στα κρατητήρια των ΑΤ στην Ήπειρο, κρατούνται υπεράριθμοι κρατούμενοι.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ήδη από τις 30-4-2013, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πρέβεζας με έγγραφό της προς την ΠΟΑΣΥ και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τονίζει πως: «... στα κρατητήρια της ΑΔ Πρέβεζας κι ενώ η χωρητικότητα αυτών είναι έως 15 άτομα, κρατούνται υπεράριθμοι κρατούμενοι (λαθρομετανάστες και μη), για χρονικό διάστημα άνω του επιτρεπόμενου. Υπενθυμίζουμε πως στα αστυνομικά κρατητήρια δεν επιτρέπεται η κράτηση υποδίκων ή καταδίκων που προορίζονται για σωφρονιστικό κατάστημα ή κέντρα φιλοξενίας μεταναστών με εξαίρεση των απολύτως αναγκαίο πριν τη μεταγωγή χρόνο και εφόσον δεν είναι δυνατή η απευθείας μεταγωγή και παράδοση σε αυτό, κατά συνέπεια η διαδικασία που ακολουθείται και εφαρμόζεται να είναι παράτυπη και επικίνδυνη για τους αστυνομικούς, αλλά και για τους ίδιους τους κρατουμένους. Η παραβίαση της παραπάνω διαδικασίας πέραν της αντισυνταγματικότητας, έχει αρνητικές συνέπειες στην υγιεινή και την ασφάλεια».

Η Ένωση των αστυνομικών υπαλλήλων της Πρέβεζας θέτει και το ζήτημα της υγιεινής των αστυνομικών, αλλά και των κρατουμένων.

Για το θέμα μάλιστα έχουν γίνει και συναντήσεις αντιπροσωπειών κομμάτων της Ελληνικής Βουλής, με τις Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων. Ανάλογες συναντήσεις έχουν γίνει και στην Πρέβεζα.

Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα για το μήνα Ιούλιο για 513 κρατουμένους για το Ν. Περί Αλλοδαπών και Ασύλου των Υπηρεσιών Α.Δ ΠΡΕΒΕΖΑΣ, η τελευταία θα κληθεί να πληρώσει 3.011 ευρώ για την τροφοδοσία τους. Αντιστοίχως για κρατουμένους που διαμένουν Νόμιμα στη Χώρα (25 άτομα), θα πληρώσει 146, 75 ευρώ. Τα στοιχεία αυτά είναι για τον Ιούλιο του 2013.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα κρατητήρια του Λιμενικού πανελλαδικά, όπως για παράδειγμα στην Ηγουμενίτσα. Πραγματοποιήθηκε μάλιστα πριν από λίγες ημέρες, παρέμβαση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στα κρατητήρια του Λιμενικού στην Ηγουμενίτσα. Σε ένα χώρο που μπορεί να στεγάσει μόλις 20 άτομα στοιβάζονται υπερτριπλάσιοι με αποτέλεσμα για κάθε κρατούμενο να αντιστοιχούν μόλις 0,25 μέτρα (κατά δήλωση των ίδιων των λιμενικών στο left.gr), πράγμα που σημαίνει ότι πρακτικά δεν μπορούν ούτε να ξαπλώσουν για να ξεκουραστούν ή να κοιμηθούν ανθρώπινα. «Εξυπηρετούνται» με χημικές τουαλέτες, ενώ πλένονται με λάστιχο που τους περνούν, πάνω από τα συρματοπλέγματα, οι λιμενικοί.

Αξιοσημείωτο στην προκειμένη περίπτωση είναι το γεγονός πως η κατάσταση που επικρατεί στα κρατητήρια της Ηπείρου, καταγγέλλεται τόσο από τους αστυνομικούς-λιμενικούς, όσο και από μετανάστες. Από τους άμεσα εμπλεκομένους δηλαδή στη διαδικασία της κράτησης.

Και το θέμα υγιεινής αφορά φυσικά και τις δύο πλευρές.

Η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να δει σοβαρά και με μέθοδο πως θα λύσει το ζήτημα. Γιατί με τα «πυροτεχνήματα» του κ. Δένδια, δύσκολο να λυθεί ακόμη και ένα... προβληματάκι...


Δεν υπάρχουν σχόλια: