Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Όταν η Μέρκελ ήρθε για διακοπές στις Αρχάνες ...και πήγε για διασκέδαση στον Κιάμο...


Οι εκλογές στη Γερμανία έχουν ολοκληρωθεί και η νικήτρια  φράου 'Αγκελα  Μέρκελ, που θάλεγε και ο Αλέξης ο Τσίπρας,  βάζει ως ύψιστο στόχο της να σώσει την Ευρωζώνη. Οι σύμβουλοί της λένε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει από την Ελλάδα, αφού εκεί εστιάζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η ίδια απορεί και τους λέει: Μα, τόσα τους έχουμε δώσει και τόσα έχουμε κάνει γι΄ αυτούς και δεν έχουμε δει ακόμη κανένα αποτέλεσμα; Η απάντηση που έρχεται είναι κοφτή και σαφής: Όχι.


Αποφασίζει λοιπόν να πάει η ίδια στην Ελλάδα να δει ιδίοις όμμασιν τι συμβαίνει και γιατί η συνταγή της τρόικας δεν βγαίνει. 

Μεταμφιέζεται και μπαίνει στο πρώτο αεροπλάνο για Ελλάδα. Φτάνει στο Ελ. Βενιζέλος, παίρνει τα πράγματά της και επιβιβάζεται σε ένα ταξί για να πάει στο κέντρο της Αθήνας. Ο ταξιτζής στη διαδρομή της λέει για την κατάσταση στην Ελλάδα και πως για όλα φταίει η κυβέρνηση και η Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος «δαγκώνεται», αλλά δεν λέει τίποτε. Και συνεχίζει τον εξάψαλμο στους Γερμανούς ,που από την μία σκότωσαν τόσο κόσμο στην Κατοχή και από την άλλη δεν επιστρέφουν τα κλεμμένα από το πόλεμο και καταλήγει ότι μόνο μία «Χρυσή Αυγή» θα σώσει τον τόπο. Εκεί δεν αντέχει η Μέρκελ και του λέει: Μα πώς είναι δυνατόν από την μία να κατηγορείς τους ναζί Γερμανούς και από την άλλη να θεωρείς «σωτήρα» τη Χρυσή Αυγή. Η απάντηση είναι έτερον εκάτερον... αόριστη και γενική, που μάλλον και ο ίδιος που την έδωσε δεν πολυκαταλάβαινε τι ήθελε να πει.

Φτάνει στο ξενοδοχείο κάνει ένα γρήγορο μπάνιο και ετοιμάζεται να πάει για φαγητό. Βρίσκει ένα ωραίο εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, παραγγέλνει και ετοιμάζει να απολαύσει το δείπνο της. Αφού το ολοκληρώνει ζητάει τον λογαριασμό. Έρχεται λοιπόν ο ιδιοκτήτης και της λέει με το στόμα και στο αυτί,  50 ευρώ. Ούτε απόδειξη ούτε τίποτε. Δεν κρατιέται και ρωτάει; Οι τιμές έχουν υποχωρήσει μετά την μείωση του ΦΠΑ; Οχι, της απαντάει, γιατί όταν είχε αυξηθεί, δεν τις είχαμε αλλάξει και είχαμε επωμιστεί το κόστος. Εύλογη η απάντηση της Μέρκελ. Μα, αφού δεν κόβεται αποδείξεις, τι σημασία έχει το πόσο είναι ο ΦΠΑ; Για να λάβει την αποστομωτική απάντηση. Έτερον εκάτερον...

Πληρώνει και ρωτάει τον ιδιοκτήτη πού να πάει να διασκεδάσει. Αφού σκέφτεται λίγο, της λέει ότι το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να πάει στο Ολυμπιακό Στάδιο και να παρακολουθήσει τον αγώνα ΑΕΚ - Λάρισα, της λέει μάλιστα ότι είναι ντέρμπι κορυφής. Δεν το πολυσκέπτεται η μεταμφιεσμένη Μέρκελ και πάει στο γήπεδο. Εκεί μαθαίνει πως τόσο η ΑΕΚ όσο και η Λάρισα δεν παίζουν πλέον στην Α' Εθνική, αλλά στην τρίτη. Και όταν ρωτάει γιατί, της απαντάει ο συνομιλητής της ότι με τον τρόπο αυτό οι δύο ομάδες σβήνουν τα χρέη του και είναι καθαρές.

Το παιχνίδι δεν ολοκληρώνεται ποτέ ή μάλλον ολοκληρώνεται τις πρώτες πρωινές ώρες, αφού τα μπουκάλια πέφτουν βροχή στο γήπεδο, επειδή ο επόπτης δεν είδε «καθαρό» χέρι του ποδοσφαιριστή της Λάρισας στο 90' και ενώ το σκορ είναι 0-0. Ο Μέρκελ ετοιμάζεται να φύγει από γήπεδο, αφού λέει... «το ματς θα διακοπεί» και παίρνει την απάντηση. Και γιατί να διακοπεί; Σιγά τι έγινε. Τα μπουκάλια τα ρίχνουν για να δροσιστούν οι παίκτες.





Η Γερμανίδα καγκελάριος αποχωρεί από το γήπεδο και ζητά από τον ταξιτζή να την πάει στα μπουζούκια. Ο ταξιτζής την ρωτάει αν έχει κάποια προτίμηση και εκείνη απαντάει στον Κιάμο. Ο ταξιτζής διστάζει και της απαντά πως είναι δύσκολο να βρει τραπέζι, αλλά επειδή την συμπάθησε κάτι θα κάνει, αφού έχει τα μέσον... με το αζημίωτο βέβαια. Όταν ρωτάει γιατί είναι δύσκολο, ο ταξιτζής της απαντά ότι χθες ο ΣΔΟΕ έβαλε λουκέτο στο μαγαζί γιατί δεν έκοβαν αποδείξεις και σήμερα όλοι οι «φίλοι της τέχνης» θα είναι εκεί για συμπαράσταση. Μα πώς γίνεται αυτό; ρωτάει η Μέρκελ. Έλα μωρέ, της απαντάει. Ο ΣΔΟΕ το «έκλεισε», ο ιδιοκτήτης θα το ανοίξει. Τι δεν καταλαβαίνεις την ρωτάει.

Και αφού απολαμβάνει μία υπέροχη βραδιά στο «κλειστό» μπουζουξίδικο ετοιμάζεται την επόμενη ημέρα να πάει μία βόλτα στις εφορίες να δει τι γίνεται με τα έσοδα. Πάει λοιπόν και βλέπει τεράστιες ουρές. Σκέπτεται από μέσα της: «Επιτέλους, οι Έλληνες πληρώνουν τους φόρους τους και μάλιστα συνωστίζονται για να το κάνουν. Μπράβο τους, οι σύμβουλοί μου δεν ήταν καλά πληροφορημένοι». Πλησιάζει έναν και τον ρωτάει γιατί είναι στην ουρά. Ήρθα της λέει για να δουν αν έχω το χαρτί που τους λέω ότι έχω και αν ο εργοδότης μου έδωσε στο Δημόσιο τον φόρο που λέει ότι έδωσε. Ζαλίζεται, πάει να πέσει η καγκελάριος, αλλά κάποιος την βοηθάει και της απαντάει να μην κάνει έτσι από την πρώτη στιγμή, γιατί αυτός περιμένει στην ουρά εδώ και δύο ημέρες - προφανώς την πέρασε για Ελληνίδα φορολογούμενο. Πάει λοιπόν στην υπάλληλο και την ρωτάει γιατί όλη αυτή η ταλαιπωρία αφού υπάρχει το TAXIS που όπως έχει ακούσει είναι ό,τι πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό. Και η απάντηση: Έτερον εκάτερον.

Απογοητευμένη φεύγει και ζητάει να την πάνε σε ένα μέρος για να ηρεμήσει, αφού δεν μπορεί να βγάλει άκρη με τους Έλληνες. Ο ταξιτζής της προτείνει να πάει στις Αρχάνες, ένα όμορφο χωριό στην Κρήτη που έχει και πανηγύρι. Πολύ καλή ιδέα, του απαντάει.
Φτάνει λοιπόν στο χωριό και εκείνη την ώρα γίνεται πραγματικός πανζουρλισμός με κάποιους να προσπαθούν να σωθούν από το μένος των κατοίκων. Τι είναι αυτοί, ρωτάει; Υπάλληλοι του ΣΔΟΕ της απαντούν και συνεχίζουν τον κυνηγητό. Τι έκαναν, ξαναρωτάει; Ελέγχους της απαντούν. Και πού είναι το κακό, ρωτάει ξανά; Μα εδώ βρήκαν, μέρα χαράς και γιορτής; Τόσοι κλέβουν την εφορία, στους συγχωριανούς μας ήρθαν να επιβάλουν την τάξη; Και η Μέρκελ απορημένη λέει: Μα, όλοι δεν πρέπει να πληρώνουν φόρους, πώς γίνεται να εξαιρεθεί κάποιος για να λάβει αποστομωτική απάντηση: Έτερον εκάτερον.

Υστερα από αυτό φεύγει για το αεροδρόμιο. Ο ταξιτζής της λέει πως για όλα φταίει η Μέρκελ και πριν τελειώσει, η Γερμανίδα καγκελάριος του απαντά πως μέχρι να έρθει στην Ελλάδα δεν το πίστευε, αλλά τώρα πλέον το πιστεύει και η ίδια.

Θανάσης Παπαδής

Δεν υπάρχουν σχόλια: