Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Η ιστορία της Πρέβεζας, μέσα από ένα σχολικό κτίριο... Το παλιό γυμνάσιο στον πλάτανο.

Η ιστορία της Πρέβεζας, μέσα από ένα σχολικό κτίριο...

«Παρών», «Παρούσα», «Παρών», «Παρούσα». Προχθές το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του 1ου Γυμνασίου Πρέβεζας: «Το παλιό γυμνάσιο στον πλάτανο, 80 χρόνια ζωής», για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Πρέβεζας, νόμιζες πως άκουγες να παίρνονται παρουσίες. Εκατοντάδες χιλιάδες παρουσίες μαθητών, από το 1923 όταν και θεμελιώθηκε το κτίριο, μέχρι και σήμερα.
Όταν η καθηγήτρια Όλγα Κουρεμένου (μία από τις υπευθύνους της οργάνωσης της εκδήλωσης, όπως και η συνάδελφός της Άννα Αφεντουλίδου), κάλεσε όσους ήταν μαθητές του Γυμνασίου να σηκώσουν τα χέρια, τα υψωμένα χέρια ηλικιωμένων και νεαρών, μαρτυρούσαν ότι οι τοίχοι του σχολείου έχουν «φωνή». Φωνή που αφηγείται ολόκληρη την ιστορία της πόλης.
Η ενδιαφέρουσα ταινία μικρού μήκους που προβλήθηκε, με τους μαθητές να μας ξεναγούν στο 1ο Γυμνάσιο, σε συνδυασμό με φωτογραφικό υλικό από τις προηγούμενες δεκαετίες, έκανε τους παριστάμενους να «ταξιδέψουν», να θυμηθούν, να αναζητήσουν στις εικόνες συγγενείς ή ακόμη και τους ίδιους τους, τους εαυτούς. Η ιστορία της Πρέβεζας, σαν παλιό σινεμά, πέρασε από τα μάτια όλων, σε φόντο ασπρόμαυρο, αλλά και έγχρωμο.

5

Ο Μεσοπόλεμος, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, η Εθνική Αντίσταση και ο Εμφύλιος, τα δύσκολα χρόνια του '50, η Δικτατορία και τα ήρεμα χρόνια της μεταπολίτευσης. Όλες οι περίοδοι στιγμάτισαν το σχολείο, που μεγάλωσε γενιές και γενιές μαθητών. Το καταλαβαίνει κάποιος από τις σφαίρες που είναι σφηνωμένες στο κτίριο. Για να μην ξεχνούν οι άνθρωποι...
Εκτός από την ταινία, η εκδήλωση περιελάμβανε και θεματική ενότητα ποίησης. Ο Καρυωτάκης, αλλά και οι Πρεβεζάνοι ποιητές, η Πρέβεζα ως σύμβολο στην νεοελληνική ποίηση, «παρέλασαν» μέσα από μαθητικές φωνές, απαγγελίες και αφηγήσεις.
Η μουσική νότα της εκδήλωσης ήταν και ο καλύτερος «επίλογος». Η χορωδία των παιδιών του Γυμνασίου και η εξαιρετική φωνή του Ντίνου Γιαννακού, με τους στίχους του Καρυωτάκη, ήταν η πιο τρανή απόδειξη πως η πόλης μας «στάζει» πολιτισμό σε κάθε της γωνιά, σε κάθε της σοκάκι και κυρίως έχει συνέχεια.

9

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Πρέβεζας, κ. Χρήστος Μπαϊλης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Κοσμάς Κορωναίος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Ρέντζος και Στέλλα Βαρτελάτου, καθώς και η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας, κα Βασιλική Σφονδύλη.

Ο διευθυντής του Γυμνασίου, κ. Γιώργος Διαμάντης καλωσόρισε τωρινούς και παλιούς μαθητές του 1ου Γυμνασίου αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν για την εκδήλωση.
Χρήστος Μπαϊλης: «Η Πρέβεζα θυμάται το παρελθόν και τιμά το παρελθόν»
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας, κ. Χρήστος Μπαϊλης στο σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε: «Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση η οποία γίνεται με πρωτοβουλία των μαθητών και καθηγητών του 1ου Γυμνασίου της πόλης μας. Η εκδήλωση αυτή όπως είπε και ο κ. Γυμνασιάρχης εντάσσεται μέσα στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση. Η πόλη μας φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια. Σήμερα η Πρέβεζα θυμάται το παρελθόν και τιμά το παρελθόν. Αναδεικνύει το παρόν και στοχεύει στο μέλλον.
Ένα μέλλον καλύτερο για τα παιδιά μας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάμε σαν κοινωνία και σαν χώρα. Όλα τα πέτρινα σχολεία που υπάρχουν στην περιοχή μας κουβαλούν θα έλεγα την ιστορία της εκπαίδευσης του τόπου μας και είναι έργα τέχνης. Ιδιαίτερα το 1ο Γυμνάσιο της πόλης μας κουβαλάει μια ιστορία 80 χρόνων και είναι ταυτόσημο με την εκπαίδευση της Πρέβεζας, με την παράδοση και κουβαλάει και μνήμες πολλών συμπολιτών μας. Δίδαξαν εκπαιδευτικοί Πρεβεζάνοι αλλά και άλλοι με μεράκι και το έργο τους ήταν πνευματικό, γιατί στηρίζονταν σε αρχές και αξίες όπως ήταν η αλήθεια, η πειθώ, η ελευθερία, η αλληλεγγύη. Αρχές που δυστυχώς σήμερα λείπουν από την κοινωνία μας. Θα ήθελα ειλικρινά να συγχαρώ την πρωτοβουλία αυτή, πάνω από όλα τα παιδιά και να κρατήσουμε από την εκδήλωση αυτή το μήνυμα που στέλνουν. Ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, ένα μήνυμα ελπίδας για μια καλύτερη πορεία, για καλύτερη μόρφωση και καλύτερη παιδεία».


Δείτε σχετικό βίντεο της εκδήλωσης



www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: