Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Ο θάνατος της φαρμακευτικής περίθαλψης


Παρακολουθώντας τα τελευταία 2 ½ χρόνια την εφαρμογή αλλοπρόσαλλων πολιτικών και πρόχειρων αποφάσεων στο θέμα του φαρμάκου και τη φαρμακευτική περίθαλψη, οι παρενέργειες ήρθαν πολύ γρήγορα και η απογοήτευση κυριάρχησε με θύμα την ιδιωτική φαρμακευτική περίθαλψη.
Ακούγαμε για πολιτική υγείας που θα εξασφάλιζαν πρότυπες υπηρεσίες στον Έλληνα ασθενή με κυρίαρχο την ενοποίηση των ταμείων στον περίφημο ΕΟΠΥΥ. Με τη δημιουργία του ιατρικές υπηρεσίες προς τους ασθενείς υποβαθμίστηκαν αφού η πλειοψηφία των γιατρών αρνήθηκαν την ενσωμάτωσή τους στο φορέα.

Περιουσίες ταμείων υγείας απορροφήθηκαν για να καλύψουν βραχυπρόθεσμα τα οικονομικά ελλείματα άλλων ταμείων από τις πολιτικές του χρηματιστηρίου, των ομολόγων και του κουρέματος.
Φάρμακα άρχισαν να εξαφανίζονται, άλλα βρίσκονται με πληρωμή μόνο μετρητοίς με την καλή θέληση και μόνο των φαρμακοποιών.
Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση η οποία φυλλοροεί επί 1 ½ χρόνο, αντί να επιλύσει προβλήματα, δημιούργησε περισσότερα στους γιατρούς και φαρμακοποιούς και εάν δε ληφθούν ριζικά άρα και ακριβά οικονομικά μέτρα, σίγουρα πνέει τα λοίσθια.
Με αφορμή τα παραπάνω γεννώνται τέσσερα εύλογα ερωτήματα:
Ερώτημα 1ο
Αφού δεν είχαν οικονομοτεχνική μελέτη αξιόπιστη και αφού δε διέθεταν τα αντίστοιχα του μεγέθους ενός τεράστιου και μοναδικού ασφαλιστικού φορέα, κεφάλαια για να καλύψουν τουλάχιστον τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του, γιατί έστηναν έναν γίγαντα με πήλινα πόδια;
Ερώτημα 2ο
Τώρα που και τα τελευταία προσχήματα κατέπεσαν και όλοι συνειδητοποίησαν τη γύμνια του ασφαλιστικού συστήματος, πώς μπορεί να διασωθεί το νέο αυτό αλλά θνησιγενές ταμείο ώστε η φαρμακευτική περίθαλψη που ήδη μετρά αντίστροφα την εξαφάνισή της να μην καταρρεύσει;
Ερώτημα 3ο
Πως θα δικαιολογήσουν την πολιτική αυτή στοχοποίησης του φαρμάκου και κατ' επέκταση των λειτουργών της υγείας αφού τώρα έχουν περισσότερη ανάγκη αυτούς που μέχρι χθες λοιδορούσαν;
Ερώτημα 4ο
Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς των μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2012 καθώς και οι παλαιότερες οφειλές των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ πλησιάζουν τα 800.000.000 ευρώ. Μέχρι να πληρωθεί κάποιο κονδύλι από αυτά θα έχουν μπει στο χρέος και οι συνταγές του Μαϊου, άλλα 250.000.000 ευρώ.
Με δεδομένα τα συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία, εγγυάται ο ΕΟΠΥΥ τη συνέχιση της ύπαρξης φαρμακευτικής περίθαλψης απρόσκοπτα στους ασφαλισμένους του;
Καλές οι μεταρρυθμίσεις, όμως για την επιτυχία τους χρειάζεται η συνεργασία, η συμμετοχή των καθ' ύλην αρμόδιων συμβούλων της πολιτείας για τα θέματα του φαρμάκου, των φαρμακοποιών. Ας ελπίσουμε ότι η νέα κυβέρνηση -όποτε προκύψει- να διαβάσει τα μηνύματα των καιρών στο φάρμακο και να διασώσει την φαρμακευτική περίθαλψη του Έλληνα ασθενούς.
Ως τότε. καλό κουράγιο!

Του Γιώργου Κιοσέ, φαρμακοποιού

www.press-gr.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: