Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Η δημοκρατία της διαφθοράς και η δικτατορία των ΜΜΕ



Η γενιά που είναι γεννημένη μετά την "ηθική" μεταπολίτευση και λίγο πριν καταργηθεί η υποχρεωτική σχολική ενδυμασία (ποδιά) από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση μας θα θυμάται την διδασκαλία της Αγωγής του Πολίτου που ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα όχι μόνο μέσα στις τάξεις του εκάστοτε 2θεσιου Δημοτικού Σχολείου αλλά και έξω από αυτές, στην πραγματική ζωή, στη διαχείριση της τότε εξελικτικής ηλικιακής καθημερινότητας μας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα εκπαιδευτικά συγγράμματα του ΟΕΔΒ -31 Μαρτίου 2012 τέλος εποχής της σοφής και ενάρετης Κουκουβάγιας!- εκείνης της εποχής, ως Δημοκρατία ορίζεται, το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού, με κεντρικό χαρακτηριστικό της δημοκρατίας να είναι η λήψη αποφάσεων με ψηφοφορία: των πολιτών, στην άμεση δημοκρατία, ή κάποιων αντιπροσώπων τους, στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Η ετυμολογία της λέξεως βρίσκεται στα συνθετικά «δήμος» (το σύνολο ή η συνέλευση των ανθρώπων που έχουν πολιτικά δικαιώματα) και «κράτος» (δύναμη, εξουσία, κυριαρχία).Άρα λοιπόν εδώ και 38 χρόνια είχαμε μια δημοκρατία που η εξουσία πήγαζε, ασκούνταν και εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του λαού (συμπολιτευόμενου, αντιπολιτευόμενου)!

Ε, όχι "κύριοι", εκάστοτε διαχρονικοί πολιτικοί, δημόσιοι λειτουργοί και υπηρέτες του εθνικού συμφέροντος του Λαού, αυτό που οικοδομήσατε δεν είναι η Δημοκρατία που προάσπιζε τα συμφέροντα του συνόλου της κοινωνίας που χειραγωγήσατε με το σύστημα της οικογενειοκρατίας, κομματοκρατίας της Αλλαγής και της επανίδρυσης του Κράτους αλλά και των πελατειακών σχέσεων χωρίς αρχές, αξίες και θεσμούς! Που αντλούσατε την νομιμότητα σας από τους ολίγους, τις συντεχνίες, τους συνδικαλιστές, τους αυλικούς παρατρεχάμενους, τους μεσάζοντες των πολιτικών διαδικασιών και των Δουρείων Ίππων των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φερόμενοι κύριοι μεταπολιτευτικοί πολιτικοί, διαμορφώσατε μια Δημοκρατία της Διαφθοράς παραποιώντας και ξεθεμελιώνοντας συστηματικά ένα Ελληνικό Σύνταγμα σε όλες τις εκφάνσεις του, όσον αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του πολίτη, την οργάνωση και τους βασικούς κανόνες λειτουργίας του κράτους και των θεσμών στο όνομα της επαίσχυντης ρητορείας σας "ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό"! 

Για όσους από εμάς, που έχουν ορθό θυμικό και δεν έχουν επηρεαστεί από την σύγχυση της λήθης που δημιουργεί έντεχνα και στοχευόμενα μερίδα της Δικτατορίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), η διαφθορά πιστοποιείται πλέον από τα συνεχόμενα σκάνδαλα των τελευταίων ετών σε όλους τους τομείς οικονομικοκοινωνικής πολιτικής ζωής της χώρας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Ο παραλογισμός και η υποκρισία τις πολιτειακής ηγεσίας της χώρας είναι ότι για τα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται είχαν συσταθεί και εξεταστικές επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων από τα εκάστοτε κόμματα της. Με διαφορετικές ερμηνευτικές κομματικές αποφάσεις αθωωτικές και συγκάλυψης, που εκ των υστέρων έρχονται κάποιοι ελάχιστοι αδέκαστοι δικαστικοί λειτουργοί και οδηγούν στην δικαιοσύνη τα πολιτικά πρόσωπα που είχε αθωώσει η νομοθετική-εκτελεστική εξουσία! Με την δικαστική εξουσία "ελεγχόμενη"!
Ενδεικτικά αναφέρω το τελευταίο παράδειγμα Τσοχατζόπουλου. Άξιον απορίας είναι, γιατί ο καταιγισμός διαδοχικών σκανδάλων και συλλήψεων ήρθαν στην επιφάνεια τα τελευταία χρόνια ελέω "προστασίας" της Τρόικας. Μήπως γιατί, είμαστε διαχρονικά ανίκανοι, η εκάστοτε πολιτική ηγεσία και το εκλογικό Σώμα-Λαός να εφαρμόσουμε τους βασικούς κανόνες λειτουργίας του Κράτους και των θεσμών;
Συμπερασματικά, η διαφθορά είναι η κατάχρηση της εξουσίας από τους κυβερνητικούς ανώτερους υπαλλήλους κυβερνητικών δυνάμεων. Συνήθως η κατάχρηση έγκειται στην παράνομη, συνήθως μυστική, απόκτηση ιδιωτικής περιουσίας ή αποκόμιση κάποιου άλλου ιδιωτικού οφέλους. Όλες οι παγιωμένες μορφές κυβερνήσεων μας σοσιαλι(η)στικές - καπιταλι(η)στικές είναι ευαίσθητες στην διαφθορά και την πολιτική δωροδοκία. Οι μορφές διαφθοράς ποικίλλουν, περιλαμβάνουν τη δωροδοκία, τον εκβιασμό, το νεποτισμό, την υπεξαίρεση χρημάτων, την δωροληψία και την κατάχρηση. Ενώ η διαφθορά μπορεί να διευκολύνει την εγκληματική επιχειρηματικότητα όπως την εμπορία ναρκωτικών, όπλων, τα «ξέπλυμένα» χρήματα, και την παράνομη διακίνηση προϊόντων (βλ. την ακμή κινημάτων χωρίς μεσάζοντες), δεν περιορίζεται μονάχα σε κυβερνητικούς υπαλλήλους, αλλά επεκτείνεται και σε οργανώσεις που πραγματοποιούν εγκλήματα (βλ. εκβιαστές-τοκογλύφους, εταιρείες δολοφόνων, νονών της νύχτας κ.α). Σε μερικά έθνη η διαφθορά είναι τόσο κοινή, που αναμένεται όταν αλληλεπιδρούν οι μικρές επιχειρήσεις ή οι απλοί πολίτες με τους κυβερνητικούς ανώτερους υπαλλήλους, το αποτέλεσμα της πολιτικής διαφθοράς να είναι η κλεπτομανία.
Τέλος η διαφθορά διαφέρει ανάλογα με τη χώρα ή την εξουσία. Δηλαδή, ορισμένες πολιτικές πρακτικές χρηματοδότησης που είναι νόμιμες σε μια χώρα μπορούν να είναι παράνομες σε άλλη. Σε μερικές χώρες, οι κυβερνητικοί ανώτεροι υπάλληλοι έχουν τόσο ευρείες δυνάμεις, που τα όρια μεταξύ του νόμιμου και του παράνομου είναι αρκετά δύσκολο να ορισθούν.
Η δυσκολία του διαχωρισμού των ορίων νομιμότητας η μη νομιμότητας συνεπικουρείται σε άριστο βαθμό από τα ΜΜΕ, που αναδεικνύουν το ελάσσον σε μείζον και αντιστρόφως ανά πάσα χρονική στιγμή. Με συνέπεια να επηρεάζουν-διαμορφώνουν την κοινή γνώμη δημιουργώντας μια ιδιότυπη δικτατορία των ΜΜΕ, ένα καθεστώς το οποίο διαμορφώνεται από μια μικρή διαπλεκόμενη ομάδα ανθρώπων των media (βλ. δεκαετία '90) και επιβάλλεται βίαια σε μια ολόκληρη κοινωνία, αφαιρώντας της, το δικαίωμα άλλης επιλογής και αντίδρασης (παθητικοί δέκτες του καναπέ χωρίς την διεργασία της σκέψης και του ορθολογισμού).
Στο περιθώριο των προσωπικών μου σκέψεων-προβληματισμών για επιβίωση και της μακροχρόνιας απελπιστικής μου ανεργίας ελέω του συστήματος που περιέγραψα παραπάνω αλλά και των προσωπικών οικογενειακών-μικροκοινωνικών καταστάσεων και εμπειριών μου, πολλές φορές αναρωτήθηκα:
· Αν πραγματικά μας βόλευε η υποτιθέμενη illustration ευμάρεια που μας πρόσφεραν τα ΜΜΕ χαϊδεύοντας τις αισθήσεις μας στα πλαίσια του οργασμού της εφήμερης προσωπικής μας ηδονής, αυξάνοντας τις επιθυμίες-ανάγκες μας, χωρίς να υποψιαστούμε και να έχουμε την ικανότητα να σκεφθούμε με λογική και σύνεση τι μας περίμενε την επόμενη μέρα μετά την εφήμερη ευχαρίστηση!
· Αν ο τρόπος ζωής μας ο οποίος διαμορφώθηκε και επιβλήθηκε από την Δικτατορία των ΜΜΕ, η οποία έδινε την πληροφορία που ήθελε, προωθούσε αυτούς που την υπερασπίζονταν, απέκλειε ό, τι δεν την βόλευε, ενώ ταυτόχρονα μας σέρβιρε ελιτίστικο αστραφτερό μοντέλο τρόπου ζωής ουτοπικό, δηλητηρίαζε την πραγματικότητα του τρόπου ζωής μας και μας μετέτρεψε από ενεργητικούς πολίτες σε πρόβατα του καναπέ! Θα υπήρχε η κρίση στο σύστημα αρχών, αξιών και θεσμών
· Αν δεν ισοπεδώναμε την γνώση, την κρίση και την σκέψη στις θεμελιώδεις εθνικές μας αξίες, αρχές και θεσμούς που τεχνηέντως αναδείκνυε και προωθούσε η Δικτατορία των ΜΜΕ ενός εξισωτικού δήθεν ευρωπαϊκού "προοδευτισμού" θα είχαμε χάσει τον προσανατολισμό μας σαν έθνος
· Αν ήμασταν παραγωγοί ιδεών, της πολιτισμικής κληρονομιάς μας, των πρωτογενών αγαθών μας θα είχαμε σήμερα την εθνική κοινωνική μας συνοχή και τα αποθέματα της βιωσιμότητας μας
· Αν δεν υπήρχαν οι μεσάζοντες νεοκοτζαμπάσιδες, σύγχρονοι δοσίλογοι στοκατζήδες, υπεργολάβοι αλόγιστης κατάχρησης του δημοσίου, οι "τυφλοί", οι "ανάπηροι", οι "άγαμες" θυγατέρες-γεροντοκόρες, οι "χήρες", οι "ελέγχοντες" και οι "ελεγχόμενοι" που σκοπό είχαν και έχουν την καταπάτηση της νομιμότητας εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και τον προσωπικό τους παράνομο πλουτισμό που μεθοδικά εξάγουν, θα ήμασταν σήμερα ως έθνος δουλοπάροικοι ραγιάδες και βιλαέτι της Τρόικας με μελλοντικό εθνικό κόστος τις επόμενες γενεές μας, που δεν μας προβλημάτισε ποτέ, ότι υποθηκεύαμε το μέλλον τους!
Τέλος, για την τακτική της δικτατορίας των ΜΜΕ ένεκα της τρέχουσας επικαιρότητας (βλ. λίστα Lagarde), απλά θυμίζω συναφή ορισμένα κοντινά χρονικά παρελθοντικά γεγονότα που κουκουλώθηκαν "ευπρεπώς":
· Την λίστα που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο χρόνο με τα αρχικά ονομάτων, ποιος την θυμάται, παράλληλα με τις συνεχείς εναλλαγές στην ηγεσία του ΣΔΟΕ.
· Τις καταγγελίες ελληνοελβετου βουλευτή το Δεκέμβρη του 2011 για Έλληνες μεγαλοκαταθετες σε ελβετικές τράπεζες που "επένδυαν" σε πολυτελή οικήματα στα προάστια του Λονδίνου
· Τον κομιστή DVD στην υπόθεση Ζαχόπουλου και τον εκβιασμό γνωστού Δημοσιογράφου, ο οποίος έκανε τις πρώτες εξαγωγές καταθέσεων με αποτέλεσμα να τα "σπάσει", με τον τότε συνεταίρο του σε νεόκοπη Κυριακάτικη εφημερίδα!
· Την παράγκα του ποδοσφαίρου-στημένα παιχνίδια με προφυλακίσεις
· Την χειραγώγηση των δεικτών του Χρηματιστήριου
· Τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004
· Την υπόθεση υποκλοπών Vodafone
· Siemens και την φυγή Χριστοφοράκου και του Γερμανού πρώην Διευθυντή της από τον Δρυο της Πάρου
· Την υπόθεση αποπομπής Ζορμπά
· Τις νομιμοποιήσεις λαθρομεταναστών
· Το Βατοπαίδι, το ατύχημα με το ελικόπτερο στο Άγιο Όρος
· Την σπείρα εκβιαστών - τοκογλύφων με δημοσιογράφους, δικαστές, υπάλληλους της τοπικής αυτοδιοίκησης, εφοριακούς στην Θεσσαλονίκη που "ξέπλυναν το χρήμα" μέσω του ΟΠΑΠ!
· Τις Καλοκαιρινές πυρκαγιές με την ταχύτατη συχνότητα εκδήλωσης τους, σε όλη την χώρα από το 2007 έως σήμερα, με Στρατηγό...τον Ασκό του Αιόλου!
· Τα πιράνχας στον τομέα της Υγείας σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων κ.α πολλά και αναρίθμητα εδώ και 38 χρόνια...
Κύριοι, φερόμενοι υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος πολιτικοί, με ποια εθνική συνείδηση και αξιοπιστία -γιατί το δικαίωμα το πήρατε με τις εκλογές που ΕΣΕΙΣ οργανώνετε μεθοδικά!- υπογράψατε τα μνημόνια ή μεσοπρόθεσμα προγράμματα, ενώ είστε υπόλογοι ευθυνών ή και υπόδικοι για σκάνδαλα στοιχειοθετημένα, που έχετε συγκαλύψει με νόμους και τροποποιητικές διατάξεις και απαιτείτε την κοινωνική συνοχή του έθνους, όταν οι ίδιοι είστε πλέον διάτρητοι στην αδιαφάνεια των διαχρονικών άνομων πράξεων σας σε όλα τα επίπεδα της συγκροτημένης πολιτειακής πυραμίδας;
Επίσης, η εν γένει πολιτικής σας συμπεριφορά οδηγεί έναν ιστορικά περήφανο ελληνικό λαό τον οδηγεί σε αυτοαφανισμό. Ήδη οι αυτοκτονίες έχουν ξεπεράσει σε αριθμό τους νεκρούς από τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα και μέρα με την ημέρα αυξάνονται δραματικά..και η Δικτατορίας των ΜΜΕ σιωπά για να μην πληγεί -και άλλο!- το εθνικό μας φρόνημα! Αν και κάποιοι ευρωπαίοι μας είχαν αποκαλέσει καλλιτέχνες της επιβίωσης..
Εν κατακλείδι, η σύγχρονη Αγωγή του Πολίτου επιτάσσει και αφού καταρρέει το τελευταίο οχυρό της πολιτικής ανυπαρξίας και από την στιγμή που ο πράσινος ήλιος (άσχετα αν οι ακτίνες του ελαχιστοποιήθηκαν!) άναψε τον πυρσό της καταστροφής της Δημοκρατίας της Διαφθοράς να ξεκινήσουμε από την αρχή με δίψα και πυγμή για το προσωπικό μας ζην και το ευ ζην ειλικρινά, αυτοκριτικά, ψύχραιμα και θαρρετά από τα αποκαΐδια μας.
Να κατανοήσουμε ότι η ύπαρξη του ενός προϋποθέτει την ύπαρξη των πολλών σε μια κοινωνία που δομείται με το πραγματικό αίσθημα της δημιουργικότητας, με όραμα να γίνουμε πλούσιοι όχι σε χρήμα, αλλά πλούσιοι σε επίγνωση, ανδρεία, δικαιοσύνη, ανθρωπιά με πνεύμα αδάμαστο, πλούσιοι σε εθνική ύπαρξη. Γιατί η ύπαρξη έναντι της ανυπαρξίας, είναι μια βαθιά δημοκρατική συνθήκη, ως σκεπτόμενη και διαλεκτική, ως αποτέλεσμα πεπαιδευμένης γνώσης. Είναι άκρως προσωπική και συνίσταται στην ταυτότητα του καθενός μας χάριν του συνόλου και του ατόμου, συγκρουόμενη και ειρηνεύουσα, γιατί η έλλειψη της ύπαρξης μας και η οργανική επιβίωσης μας, δεν έχει ιδεολογία Αριστερή (δόθηκε η ευκαιρία στην παραδοσιακή αριστερά αλλά, εντέχνως την αποποιήθηκε!) ή Δεξιά, Καπιταλιστική ή Σοσιαλιστική κ.α,
Την εθνική μας ύπαρξη την οφείλουμε στους προγόνους μας που μας κληροδότησαν το ελληνικό πνεύμα και την ιστορία μας που είναι εθνικό γραμμάτιο και εθνική αξίωση να την κληροδοτήσουμε στις γενιές που ακολουθούν.

Με εκτίμηση,
Γιώργος Ε. Δεκάριστος
Οικονομολόγος -Λογιστής


www.triklopodia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: