Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Πρωτοποριακή μελέτη για τα λιβάδια της Ηπείρου.


Παρουσιάστηκε απ’ τους καθηγητές του ΤΕΙ Ηπείρου Χρ. Ρούκο και Σωτ. Κανδρέλη

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση τόσο για την βελτίωση των συνθηκών άσκησης της κτηνοτροφίας όσο και την εν γένει ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στα λιβάδια της χώρας μας παρουσιάστηκε από τον γεωπόνο Δρ. Χρήστο Ρούκο εκ μέρους της ερευνητικής ομάδας του ΤΕΙ Ηπείρου με επικεφαλή τον καθηγητή κ. Σωτήριο Κανδρέλη στο 9ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τα Ξηρά Λιβάδια που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις Πρέσπες.

Η ερευνητική ομάδα αφού μελέτησε πολύ προσεχτικά το υφιστάμενο εθνικό και ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, το σύστημα χορήγησης των επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ) και χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα (case study) την κατάσταση που επικρατεί στα ορεινά, κυρίως, λιβάδια της Ηπείρου, κατέληξε στην πρόταση για την ανάγκη δημιουργίας και εφαρμογής ενός ειδικού προγράμματος για την ποιμενική κτηνοτροφία μέσω της διατήρησης και της αποκατάστασης των ξηρών λιβαδιών. Τα λιβάδια αυτά απαντώνται κυρίως στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές αποτελώντας πολύτιμο πόρο για την κτηνοτροφία, η οποία αποτελεί την κύρια οικονομική δραστηριότητα στις περιοχές αυτές.

Η φιλοσοφία της πρότασης βασίζεται σε μια «γενναία» 5ετή ενίσχυση, επιπλέον των άμεσων ενισχύσεων που ήδη λαμβάνουν, των κτηνοτρόφων που εκμεταλλεύονται τα φυσικά λιβάδια. Οι κτηνοτρόφοι για τη λήψη αυτής της χρηματοδότησης θα υποχρεώνονται να ακολουθούν ορισμένους κανόνες διαχείρισης, η εφαρμογή των οποίων θα ελέγχεται συστηματικά. Ως αντιστάθμισμα, η πολιτεία υποχρεώνεται μεταξύ άλλων να χρηματοδοτεί τη βελτίωση της τεχνικής υποδομής στα λιβάδια, όπως π.χ. δρόμοι, ομβροδεξαμενές, ποτίστρες, στέγαστρα ζώων, κτλ.

Η πρόταση περιλαμβάνει συνολικά έξι βασικούς άξονες, ανάμεσα στους οποίους είναι και η απλοποίηση και επικαιροποίηση της νομοθεσίας σχετικά με τη διαχείριση των λιβαδιών ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο τα προβλήματα και οι προστριβές που προκαλούνται από τη βόσκηση των ζώων.

Το ειδικό αυτό πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτηθεί είτε στα πλαίσια της Αγροτικής Πολιτικής της περιόδου 2014-2020 είτε από πόρους του Πράσινου Ταμείου, δεδομένου ότι πολλά λιβάδια βρίσκονται μέσα σε προστατευόμενες περιοχές.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η πρόταση προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων από 15 και πλέον ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στο Συνέδριο και αποφασίστηκε να υποβληθεί για υιοθέτηση τόσο στο ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεδομένου ότι και σε άλλες χώρες υπάρχει το ίδιο πρόβλημα.


www.gnomiartas.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: