Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Πόλεμος ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά.



Η αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρεται πλέον στο εσωτερικό πεδίο. Το «πάγωμα» της μετενέργειας και η πρόταση του ΣΕΒ για κατάργηση των περικοπών στους κατώτατους μισθούς γεννούν σφοδρή σύγκρουση, καθώς από τη μία πλευρά ο Ευ. Βενιζέλος επιχειρεί να εμφανιστεί ως υπερασπιστής των εργασιακών σχέσεων - από τη στιγμή που έβαλε στο λεξιλόγιο του ΠΑΣΟΚ την αναθεώρηση του Μνημονίου.


Από την άλλη, όμως, ο Αλ. Τσίπρας καταλογίζει ευθέως στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι αυτός ήταν που ως υπουργός Οικονομικών διαπραγματεύτηκε τις εν λόγω ρυθμίσεις με την τρόικα, ενώ συνέστησε με σκληρό τρόπο στον κ. Βενιζέλο «να μη μιλά εξ ονόματος του ελληνικού λαού, με το 13% που έχει».

Κάπου εκεί, στην όλη αντιπαράθεση, ενεπλάκη αίφνης και ο ΣΕΒ. Όχι τόσο για το μορατόριουμ που πρότεινε - σχεδόν ταυτόχρονα με τη συνάντηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας, Αντ. Ρουπακιώτη - όσο για το σχόλιο κύκλων που «κάρφωνε» τον κ. Βενιζέλο ότι αυτός συμφώνησε τις αλλαγές στα εργασιακά με την τρόικα, παρά την ομόφωνη αντίδραση των κοινωνικών εταίρων.

Το ζήτημα, πάντως, είχε βάλει για πρώτη φορά ο κ. Βενιζέλος τη Δευτέρα, παρουσιάζοντας τις έξι θέσεις του για την αναθεώρηση του Μνημονίου. Όμως, μετά τα όσα είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για το 13%, η Ιπποκράτους εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση: «Αλαζονικό δεν είναι να μην μεταφέρεις στο εξωτερικό τις εσωκομματικές αντιδικίες, αλλά να νομίζεις ότι επειδή ανέβηκαν τα ποσοστά του κόμματός σου, μπορείς να μιλάς στο διεθνές κοινό σαν να μιλάς στον σκληρό πυρήνα του κομματικού σου ακροατηρίου».

Και η ανακοίνωση προσέθετε: «Ελπίζουμε ο κ. Τσίπρας να αντιληφθεί γρήγορα τη διαφορά μεταξύ της εσωτερικής πολιτικής αντιδικίας και της ανάγκης στο εξωτερικό η Ελλάδα να εμφανίζεται με μία ενιαία φωνή για την αποτελεσματική υπεράσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού».

Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ απάντησε εξίσου οργισμένα στις αναφορές κύκλων του ΣΕΒ. «Το ΠΑΣΟΚ, ως υπεύθυνο κόμμα, δεν απαντά σε κύκλους. Απαντά μόνο σε δημόσιες τοποθετήσεις», διαμήνυσε η Ιπποκράτους. Ο κ. Τσίπρας, πάντως, κάλεσε τον κ. Βενιζέλο να δώσει διευθύνσεις και ονόματα για τα επιχειρηματικά συμφέροντα που παρενέβησαν στην τρόικα και έδειξε ξανά προς την πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ: «Μήπως είναι αυτοί που όλο αυτό το διάστημα συνεχίζουν να βυσσοδομούν με λύσσα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και της προσπάθειάς μας να ανατρέψουμε το Μνημόνιο και τους αντικοινωνικούς, ανεργατικούς νόμους;».

Αλλά και η Λούκα Κατσέλη - η οποία συζητά την προσχώρησή της στον ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από τη χθεσινή επιστολή της προς ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγους και ΔΗΜΑΡ για κοινή δράση και απόσυρση της Κοινωνικής Συμμαχίας από την προεκλογική κούρσα - σε τηλεοπτική της συνέντευξη (Kontra) έδειξε τους κυρίους Βενιζέλο και Λοβέρδο για τα εργασιακά, ενώ κάποιοι θυμήθηκαν και τις αιχμές του Γ. Κουτρουμάνη κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου στον κ. Ρουπακιώτη για «ειλημμένες αποφάσεις».

Από το ΠΑΣΟΚ, πάντως, αρνούνται να κατονομάσουν δημοσίως τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Στο off the record, όμως, δείχνουν προς την πλευρά του ΣΕΒ και άλλες εργοδοτικές οργανώσεις όσον αφορά στη διαπραγμάτευση «κάτω από το τραπέζι» με την τρόικα, καθώς και προς συγκεκριμένα γραφεία ως. μεσολαβητές.

Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: