Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Πραγματικά διλήμματα...



Αρκετοί πολίτες έχουν εκλάβει τις ερχόμενες εκλογές ως μία ακόμη δημοσκόπηση, απλή καταγραφή δυνάμεων, ευκαιρία εκτόνωσης. Και όμως! Ποτέ άλλοτε δεν είχαν τεθεί -από την πραγματικότητα- πιο «σκληρά» ζητήματα διακυβέρνησης, για την πρώτη κιόλας μετεκλογική ημέρα.


Αν ο κατακερματισμός και η ενίσχυση δυνάμεων δεξιού και αριστερού αρνητισμού που διαφαίνεται, επιβεβαιωθεί στις κάλπες, θα οδηγηθούμε σε πλήρη αστάθεια. Όχι υποχρεωτικά σε αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά και σε αδυναμία υλοποίησης οποιουδήποτε προγράμματος, και αν ακόμα σχηματισθεί κυβέρνηση. Σε τέτοια περίπτωση, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία: οι συνέπειες θα είναι βαρύτατες για τη χώρα και, κυρίως, για τους πιο αδύναμους, οικονομικά και κοινωνικά. Οι θυσίες των τελευταίων δυόμισι χρόνων, πολλές φορές άδικες και ιδιαιτέρως επώδυνες, θα πάνε κυριολεκτικά χαμένες.


Αυτό είναι το πρώτο πραγματικό δίλημμα των εκλογών. Το δεύτερο: θέλουμε κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο; Αλλαγές, μέτρα, παρεμβάσεις θα υπάρξουν, το ζήτημα όμως είναι το «μείγμα», ο τρόπος εφαρμογής και η διαμόρφωση κοινωνικών αντίβαρων για όσους πληγούν. Διότι, παρά τα παχιά λόγια ορισμένων, η δανειακή σύμβαση δε μπορεί παρά να τηρηθεί. Κρίσιμο όμως είναι αν, επιπλέον, προχωρήσουν προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στη Διοίκηση, στη φορολογία, στο εκλογικό σύστημα, στην Υγεία, στην Παιδεία κλπ. Αν δοθεί αναπτυξιακή διάσταση στην οικονομική πολιτική. Και αν το όφελος κατανεμηθεί δίκαια σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

Για να υπάρξει κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο, απαραίτητη είναι η πρώτη θέση για το ΠΑΣΟΚ. Διότι, μόνο έτσι, θα μπορεί το ΠΑΣΟΚ να πάρει το «μπόνους» των επιπλέον 50 εδρών και να σχηματίσει πλειοψηφία συμμαχώντας με κόμμα ή κόμματα του προοδευτικού χώρου. Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, το δεύτερο κόμμα δε μπορεί αριθμητικά να σχηματίσει πλειοψηφία, ακόμα και με συμμαχίες, εκτός αν συνασπισθούν όλοι, πλην του πρώτου κόμματος. Αδύνατον, δηλαδή. Εξάλλου σε περίπτωση πρωτιάς της ΝΔ, θα μπορεί να υλοποιηθεί και άλλο σενάριο: να σχηματισθεί πλειοψηφία με στήριξη δυνάμεων του δεξιού-υπερδεξιού-ακροδεξιού τόξου. Ό,τι χειρότερο για τη δημοκρατία στην Ελλάδα.

Ο σχηματισμός προοδευτικής πλειοψηφίας έχει και άλλη προϋπόθεση: να υπάρξουν μικρότερες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στο ευρώ και είναι διατεθειμένες να συμμετάσχουν ή να στηρίξουν κυβερνητικές λύσεις. Και καθαρό, δεσμευτικό λόγο, παρά τις καλές προθέσεις, δεν έχουμε ακούσει ακόμα. Και αυτός πρέπει να διατυπωθεί εγκαίρως, πριν τις εκλογές. 

Δυστυχώς, δωρεάν επιλογές δεν υπάρχουν. Η Ελλάδα πρέπει να κυβερνηθεί. Το πώς, θα το δείξει ο λαός με την ψήφο του. Αλλά αυτή τη φορά, ρόλο και ευθύνη θα έχουν κι άλλες δυνάμεις, πλην των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Θα θελήσουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία; Ίδωμεν!



Του ΘΟΔΩΡΟΥ ΤΣΙΚΑ.

Πολιτικού Επιστήμονα-Διεθνολόγου,

μέλους της Γραμματείας του Τομέα Τύπου και ΜΜΕ του ΠΑΣΟΚ.







Δεν υπάρχουν σχόλια: