Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Η Ευρωζώνη περιμένει τον. «μεσσία» Ολάντ.



Οι κάλπες έχουν ανοίξει στη Γαλλία για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και όλοι πλέον περιμένουν τον επινίκειο λόγο του Γάλλου σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ σήμερα το βράδυ.
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, και παρά την διαφορά του 4% που έδειξε η τελευταία δημοσκόπηση στη Γαλλία, ο Νικολά Σαρκοζί φαίνεται ότι θα αποχαιρετήσει μια για πάντα τα Ηλύσια Πεδία και την συμμαχία του με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ακούσαμε από το γαλλικό Τύπο ότι ο Ολάντ είναι αποφασισμένος να αλλάξει ρότα στην ευρωζώνη και μάλιστα όπως χαρακτηριστικά γράφτηκε "τίποτα δεν τον σταματά", γι' αυτό και το πρώτο πράγμα που θα κάνει αμέσως μετά την ορκομωσία του είναι να συναντηθεί με τους εταίρους του στη Γερμανία.

Η αποφασιστικότητα αυτή είναι που έχει αναπτερώσει το ηθικό σε πολλούς από τους ηγέτες της ευρωζώνης, οι οποίοι τόσο καιρό αναγκάζονταν να να πειθαρχούν στη λιτότητα της φράου Μέρκελ, δεδομένου ότι η δεύτερη δύναμη του ευρώ, η Γαλλία, δια του Σαρκοζί, συμφωνούσε και με το παραπάνω με την πολιτική της.

Κατ' αρχάς, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία, οι τρεις χώρες που μαζί με την Ελλάδα αντιμετωπίζουν κατάτι χειρότερη κρίση σε σχέση με τους υπόλοιπους, έχουν ήδη εκφράσει - εμμέσως - την υποστήριξη τους στον Ολάντ.

Ο ίδιος ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, έχει παραδεχθεί ότι τα μέτρα λιτότητας δεν πρόκειται να βοηθήσουν στο να βγει η χώρα του από την κρίση, ενώ οι Ιρλανδοί αν και σε καλύτερη μοίρα, πλέον μιλούν ανοιχτά για περιορισμό της αυστηρής λιτότητας και ξεκίνημα της ανάπτυξης.

Η δυναμική του Ολάντ και η διείσδυση του στις υπόλοιπες χώρες του ευρώ είναι τέτοια, που πλέον ακόμα και οι πιο πιστοί ακόλουθοι της Γερμανίδας καγκελάριου επαναφέρουν πλέον χωρίς ενδοιασμούς την απαγορευμένη λέξη. Μάλιστα, ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σε συνέντευξη του είπε ότι η ανάπτυξη θα πρέπει πλέον να έρθει στην κορυφή της ατζέντας της ευρωζώνης, σχολιάζοντας περιπαικτικά: "Αλλά μην το πείτε στη Γερμανία γιατί θα με κυνηγήσει!".

Προσφάτως, ο αρμόδιος επίτροπος για την οικονομία, Όλι Ρεν, συμφώνησε με την προοπτική της ανάπτυξης, ενώ ο ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, ξεσπάθωσε εναντίον της λιτότητας, λέγοντας πως πια πρέπει να τελειώνει αυτό και να ξεκινήσει μια νέα εποχή για την Ευρώπη.

Ακόμα και η Αυστρία αποφεύγει διακριτικά να πάρει θέση υπέρ της Μέρκελ, δείχνοντας σημάδια συγκατάβασης με τον Φρανσουά Ολάντ.

Η ίδια η Μέρκελ πάντως διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η λέξη ανάπτυξη δεν υφίσταται αν δεν υπάρξουν μέτρα λιτότητας, αποκλείοντας κάθε συζήτηση για τροποποίηση του Δημοσιονομικού Συμφώνου.

Κι ας ξέρει ότι αυτη η στάση μπορεί και να την απομονώσει, ειδικά αν ο Ολάντ διατηρήσει το ηγετικό προφίλ που έχει χτίσει μέχρι στιγμής και μετά τις εκλογές.

Ίσως κρύβει έναν άσο στο μανίκι που δεν μπορούμε να το δούμε, ίσως πάλι και να προσπαθεί να στηρίξει ως και την τελευταία στιγμή τον Σαρκοζί και μετά τις εκλογές να φανεί πιο διαλλακτική.

Κυριακή, κοντή γιορτή.



Δεν υπάρχουν σχόλια: