Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Κρίσιμες οι επόμενες 120 ημέρες σε έξι μέτωπα στην οικονομία.

Κρίσιμες οι επόμενες 120 ημέρες σε έξι μέτωπα στην οικονομία

 Ενα τετράμηνο... φωτιά περιμένει την ελληνική οικονομία.

Από αύριο κιόλας και μέχρι τον Φεβρουάριο θα πρέπει να προχωρήσουν η κατάθεση στη Βουλή του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2012, του νέου αναθεωρημένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2011-2015 και του Μνημονίου Οικονομικής Πολιτικής που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση.

Παράλληλα, θα πρέπει να προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την υλοποίηση του «PSI Plus» (κούρεμα ομολόγων κατά 50%), να σημειωθεί πρόοδος στις ιδιωτικοποιήσεις και να ολοκληρωθεί το φορολογικό νομοσχέδιο.

Για τις κινήσεις αυτές η κυβέρνηση αναμένεται να δεσμευτεί σήμερα κατά τη διάρκεια του Eurogroup στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Στόχος είναι αρχικά να εκταμιευτεί η 6η δόση ύψους 8 δισ. ευρώ το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου, μιας και με τα σημερινά δεδομένα η ρευστότητα του Δημοσίου επαρκεί έως τις 15 του επόμενου μήνα.
Στη συνέχεια θα πρέπει να πειστούν οι εταίροι μας να «ξεκλειδώσουν» το νέο χρηματοδοτικό πακέτο που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Οπως έχει αποφασιστεί, εφόσον υπερψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο η δανειακή σύμβαση, θα δοθούν στην Ελλάδα 30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών πιθανότατα έως το τέλος του έτους, άλλα 30 δισ. ευρώ για τη διαχείριση του «PSI Plus» με την καταβολή μετρητών για ένα τμήμα της αξίας των «κουρεμένων» ομολόγων και 20 δισ. ευρώ εντός του Φεβρουαρίου (πρώτη δόση του νέου δανείου) για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τρίτους.

Πιο αναλυτικά, το τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2012 πρέπει να έχει εκπονηθεί και να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2011 και να ψηφιστεί έως τις 23 Δεκεμβρίου.
Οι αντίστοιχες διαδικασίες για το νέο Μεσοπρόθεσμο και το νέο Μνημόνιο θα πρέπει υπό κανονικές συνθήκες να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2011, ώστε να ψηφιστούν μέσα στον Ιανουάριο του 2012.

Ενδεικτικό της χρονικής πίεσης που υπάρχει είναι ότι ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε πως η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα στις 5 Δεκεμβρίου για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά, οι οποίες θα διαρκούσαν για περίπου δέκα ημέρες. Επειτα θα αναχωρούσε και θα επέστρεφε στην Αθήνα στις 7 Ιανουαρίου για να «κλείσει» οριστικά η νέα συμφωνία.

 www.imerisia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: