Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Πάνω από 9 ευρώ το αρνάκι ζητούν οι κτηνοτρόφοι, λιγότερες αγορές θα κάνουν οι κρεοπώλες

Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια και στο κόστος ζωοτροφών χτύπησαν αιγοπροβατοτρόφους και κρεοπώλες. Αυτό τονίστηκε στην κοινή συνέντευξη που έδωσαν οι δύο κλάδοι την Πέμπτη (14/4), στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους κτηνοτρόφους αλλά και για τους κρεοπώλες, παρουσίασαν οι:

  • Σάββας Κεσίδης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών και μέλος Δ.Σ του ΕΕΘ (Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης)

  • Δημήτριος Μόσχος, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καστοριάς

  • Δημήτριος Στραζέμης, Πρόεδρος Αιγοπροβατοτρόφων Λαγκαδά και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων.

  • Νικόλαος Μπαλαμπανίδης, Πρόεδρος Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτριος Μόσχος, «στη συνάντηση αναδείξαμε το κόστος παραγωγής που φέτος έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ένα αρνί θέλει 11 κιλά ζωοτροφής μέχρι να σφαχτεί. Στο κόστος αυτό θα πρέπει να προστεθεί η αξία του ζώου όταν γεννιέται (10 ευρώ) συν 65 κιλά γάλα που έχει τιμή 1,25 ευρώ το κιλό. Πάντως πολλά αρνιά έχουν ήδη φύγει στο εξωτερικό λόγω του Πάσχα των Καθολικών και φαίνεται ότι υπάρχει έλλειμα στην ελληνική αγορά.

Η κυβέρνηση δεν πήρε τα σωστά μέτρα για να στηρίξει τους παραγωγούς και συνεχίζει να αδιαφορεί για τον κλάδο, με αποτέλεσμα τον επόμενο χρόνο να υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρχουν αμνοερίφια.

Μιλάμε για ένα ποιοτικό κρέας που το αναγνωρίζουν στο εξωτερικό. Αυτή την στιγμή πωλείται το ελληνικό αρνάκι στα 22 ευρώ το κιλό στην Ισπανία και πάνω από 18 στην Ιταλία, ενώ τα εγχώρια πωλούνται κατά 2-3 ευρώ χαμηλότερη τιμή.

Καλούμε τους αιγοπροβατοτρόφους φέτος να μην πωλήσουν τα αμνοερίφια σε τιμή κάτω των 9 ευρώ το κιλό».

Στο μεταξύ την Τετάρτη στο παζάρι της Αξιούπολης και την Πέμπτη στο παζάρι της Δράμας οι έμποροι με τους παραγωγούς δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε τιμή.

Από την πλευρά του ο κ. Σάββας Κεσίδης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «το τελευταίο παζάρι είναι στο Κιλκίς το Σάββατο (16/4) που αναμένεται να κλείσουν οι τιμές. Σήμερα εγώ πουλάω στα 13 ευρώ το κιλό. Αύριο δεν γνωρίζω την τιμή που θα διαμορφωθεί. 

Φέτος αναμένεται να κάνουν οι κρεοπώλες λιγότερες αγορές (κατά 30-40%) σε σχέση με πέρσι. Δεν υπάρχει χρήμα στην αγορά και είμαστε επιφυλακτικοί για να μην μας μείνουν απούλητα. 

Το αυξημένο κόστος άρχισε να φαίνεται στην αγορά από τον Αύγουστο του 2021. Μετά ήρθε η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος και η κατάσταση έγινε χειρότερη. Από το Νοέμβριο και μετά άρχισαν να φαίνονται οι αυξήσεις των τιμών στους καταναλωτές. Η αύξηση της ενέργειας ανέβασε την τιμή σε όλα τα είδη κρέατος. Κατά μέσο όρο οι τιμές λιανικής αυξήθηκαν κατά 20%. Από την άλλη αυξήθηκαν και οι πρώτες ύλες για τους παραγωγούς που είναι οι ζωοτροφές. Συμφωνήσαμε με τους παραγωγούς να συμπιέσουμε όσο το δυνατόν τα κέρδη μας ώστε τα αμνοερίφια να έχουν μια τιμή που να μπορεί να τα αγοράσει ο καταναλωτής.

Την ίδια στιγμή όμως βλέπουμε στην αγορά να διαφημίζεται αρνάκι σε σούπερ μάρκετ που έχει λιανική 9,89 ευρώ το κιλό. Δηλαδή η τιμή παραγωγού θα πρέπει να έχει κυμανθεί από 6 έως 6,5 ευρώ το κιλό. Αυτές οι τιμές υπήρχαν πριν 3 εβδομάδες. Κάτι που σημαίνει ότι το αρνάκι είναι νωπό αλλά όχι φρέσκο, δηλαδή έχει συντηρηθεί σε χαμηλή θερμοκρασία για όλο αυτό το χρονικό διάστημα». 

Παϊσιάδης Σταύρος

https://www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: