Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Σύλλογος Ηπειρωτών N. Ροδόπης:Οτιδήποτε και οσοδήποτε αν προσπαθήσουμε να σκεφτούμε, σκεφτόμαστε πάντοτε μέσα στη σφαίρα της παράδοσης. Martin Heidegger, 1889-1976, Γερμανός φιλόσοφος

Την Τρίτη 16 Ιαν 2018  και την Τετάρτη 17 Ιαν 2018 ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης μετά από πρόσκληση του Μορφωτικού Ομίλου Ροδόπης και τον Χορευτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Θρακών βρέθηκαν στον χώρο τους όπου ο Μπίστας Αργύριος και η Νικολάου Κωνσταντίνα παρουσίασαν χορούς της γενέτειρας τους την Ήπειρο.


 Όταν έγινε η πρόσκληση τους είπα ότι την Ήπειρο δεν μπορείς να την παρουσιάσεις σε μία ώρα απλά μπορούμε να σας δείξουμε κάποιους χορούς από την περιοχή της Ηπείρου και το πως χορεύονται στην συγκεκριμένη περιοχή


 Ο Χοροδιδάσκαλος των Ηπειρωτών Μπίστας Αργύριος και η Νικολάου Ντίνα 
(Καθηγήτρια Γυμναστικής) πήραν τις σημειώσεις τους και με την αγάπη και σεβασμό προς την πατρίδα την Ήπειρό προσπάθησαν και παρουσίασαν κάποιους χορούς στους χορευτές των Θρακιώτικων Συλλόγων . Μαζί τους ήταν οι χορευτές του Συλλόγου Ηπειρωτών Παπαθανασίου Αθανάσιος και η Ανδριοπουλου Χαρά οι οποίοι εντυπωσίασαν με τις φορεσιές τους.

Όπως γνωρίζουμε όσοι αγαπάμε τη δημοτική μας μουσική παράδοση, το κάθε διαμέρισμα της Ελλάδας έχει τη δική του μουσική και ποιητική έκφραση. Τα ηπειρώτικα όμως, σε σχέση με άλλα τραγούδια της Ελλάδας είναι πιο αυστηρά, γιατί και το τοπίο της Ηπείρου είναι πιο αυστηρό. Έχουν μια δύναμη που δεν σε αφήνει να χαλαρώσεις. 





 Ο Ηπειρώτης και πολυτάλαντος Νίκος Χουλιαράς στο έργο του Η νύχτα με τα ορεινά χωριά, γράφει για τα ηπειρώτικα τραγούδια: «Τον ήχο τους τον παίρνουν τα βουνά, τον τρέχουν στα σκοτάδια τους, τον πολλαπλασιάζουν. Είναι ένας ήχος γνώριμος σε τούτα δω τα μέρη. Ένας επίμονος σφυγμός».






Ο πανεπιστημιακός καθηγητής Ηλίας Δήμας στο βιβλίο του Η χορευτική παράδοση της Ηπείρου, μας διασώζει περίπου 67 χορούς, τους πιο αντιπροσωπευτικούς. Από αυτούς, θα αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιους: Συρτός στα τρία, Συρτός στα δύο ή Πωγωνίσιος, Συρτός (Καλαματιανός), Κοφτός, Κλειδωτός ή μέσα έξω ή κλειστός, Καγκελάρης Παπαδατών, Φυσούνι, Τσάμικος, Γάιτα μονή, Γάιτα διπλή, Ζαγορίσιος, Συγκαθιστός Μετσόβου, Συγκαθιστός Συρράκου και ένα πλήθος άλλων που χορεύονται ακόμη. Γιατί, όπως βεβαιώνει και ο ίδιος από το πλήθος των ρυθμών και των βημάτων ελάχιστοι χοροί δεν χορεύονται σήμερα.



 Για μας τους Έλληνες είναι σημαντικά στοιχεία εθνικής ταυτότητας οι χοροί και τα τραγούδια. Το προσωπικό ύφος των ελληνικών τραγουδιών, της μουσικής και των χορευτικών βημάτων διαφέρει από τόπο σε τόπο και εκφράζεται με μεγάλη ποικιλία σε κάθε ελληνική γωνιά. Ο τραγουδιστής λαός  με εκφραστικά στοιχεία το ύφος, το ήθος, την τεχνική και την αγωγή του ρυθμού προσδιόριζε την ποιότητα, το χαρακτήρα και το χρώμα του τραγουδιού, της μουσικής και του χορού, που τον εξέφραζε. Με το χορό και τις μουσικές οι Έλληνες ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο. Με αποσκευές  τη λεβεντιά και την πλούσια πολιτιστική τους παράδοση άντεξαν την ξενιτιά. Χωρίς αυτά η Ελλάς θα ήταν καταδικασμένη σε ψυχικό μαρασμό και αφάνεια.


Δημοτικοί χοροί και τραγούδια, παραμένουν για μας δυο πυλώνες της ελληνικής μας παράδοσης. Οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού, αν δεν θέλουμε να γίνουμε σαρίδια στη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης

Τέλος ο Μπίστας Αργύριος αναφέρει "Θέλω να ευχαριστήσω τους προέδρους του Μορφωτικού Ομίλου Ροδόπης και του Χορευτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Θρακών ,τον χοροδιδάσκάλο του ΜΟΚ  Κυριαζόπουλο Δημήτριο  και  τον χοροδιδασκάλο των Θρακών Τσερνικούδη Ιωάννη για την πρόσκληση στο χώρο τους να δείξουμε μια γεύση από χορούς την Ηπείρου και την Ηπειρωτική παράδοση .Επίσης την Νικολαόυ Κωνσταντίνα για την βοήθεια και την συνεργασία της πάνω στους χορούς και τους χορευτές Παπαθανασίου Αθανάσιο και Ανδριοπουλου Χαρά για την υπομονή και την βοήθεια τους.

Μπίστας Αργύρης ,Κυριαζοπουλος Δημητρίος και Κωνσταντίνα Νικολάου 

Τσερνικούδης Ιώαννης(χοροδιδάσκαλος των Θρακών),Μπιστας Αργύριος, Ιωαννα Παρουτιάδου(Πρόεδρος των Ηπειρωτών Χανίων),Ντίνα Νικολάου,Χαρά Ανδριοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: