Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Οι επιπτώσεις από την εκμετάλλευση των υδρογοανθράκων της Πρέβεζας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι επιπτώσεις από την εκμετάλλευση των υδρογοανθράκων της Πρέβεζας

Αποκαλύπτουμε σήμερα, όλα όσα αναφέρονται στη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογοανθράκων στις περιοχές Άρτας και Πρέβεζας και τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στις ζωές των κατοίκων του Ν. Πρέβεζας.
Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί το... μπούσουλα για όσα αναμένεται να έρθουν στις ζωές μας και τις δραστικές αλλαγές που πρόκειται να συμβούν στην καθημερινότητά μας. Είναι ζήτημα βαρύνουσας σημασίας και πραγματικά αξίζει ο κάθε πολίτης να ρίξει μια ματιά στην πραγματικά εμπεριστατωμένη ΣΜΠΕ, που δημισιεύουμε παρακάτω.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο επιστημονικός υπεύθυνος κ. Ευθύμιος Λέκκας και οι επιστημονικοί του συνεργάτες αμείφθηκαν με το ποσό των 20.000 ευρώ για τη συγκεκριμένη μελέτη, σύμφωνα με τον πίνακα αποδοχών χρηματοδοτήσεων των εξωπανεπιστημιακών φορέων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος / Τομέας Δυναμικής Τεκτονικής - Εφαρμοσμένης Γεωλογίας).
Σε περίπτωση που προχωρήσει η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στους οικοτόπους, στη χλωρίδα και πανίδα, στο έδαφος, στα ύδατα, στον αέρα και στο τοπίο, κυρίως κατά τη φάση κατασκευής. «Οι επιπτώσεις αυτές θα είναι προσωρινές και σε πολύ μεγάλο ποσοστό αναστρέψιμες μετά το πέρας των εργασιών, ενώ με την λήψη κατάλληλων μέτρων και την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και των περιβαλλοντικών όρων που θα ορισθούν, δύναται να ελαχιστοποιηθούν», αναφέρει μεταξύ άλλων η μελέτη.

Εντός της ΣΜΠΕ τονίζεται επίσης πως:
«Οι δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης Υ/Α ενδέχεται να επιφέρουν μία σειρά επιπτώσεων στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Οι κύριες πιθανές πηγές περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι:
. Θόρυβος (ημισυνεχής ή συνεχής), από τη σεισμική έρευνα, τα γεωτρύπανα, τις μονάδες παραγωγής, τις γεννήτριες και το βοηθητικό εξοπλισμό.
. Υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του βιοτικού και αβιοτικού φυσικού περιβάλλοντος, των περιοχών πολιτιστικού ενδιαφέροντος κλπ, από την κατασκευή των απαιτούμενων υποδομών για την έρευνα, ανάπτυξη, παραγωγή και μεταφορά των Υ/Α.
. Οπτική όχληση από την παρουσία κατασκευών.
. Χημική ρύπανση νερών και εδάφους από πιθανές διαρροές προερχόμενες είτε από το μηχανικό εξοπλισμό, είτε από τα συστήματα μεταφοράς, είτε από γεωτρητικές εργασίες.
. Ατμοσφαιρικές εκπομπές από την καύση και τον εξαερισμό των καυσίμων και τους πυρσούς καύση».

Τα στοιχεία στην ΣΜΠΕ είναι πάρα πολλά για το Ν. Πρέβεζας. 

Αξίζει να τη μελετήσετε προσεκτικά, κλικάροντας ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: