Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Επανέρχεται μεγάλο αιολικό στο Ξηροβούνι που είχε απορριφθεί και είχε μπει στον πάγο!

Δύο σχεδόν χρόνια μετά το πάγωμα στην κατασκευή ενός μεγάλου αιολικού πάρκου οι υποψήφιοι επενδυτές επιστρέφουν επιδιώκοντας εκ νέου την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την κατασκευή του.

Πρόκειται για το αιολικό πάρκο ισχύος 44 MW και τα συνοδά έργα στη θέση «Κήπος» στα όρια των Δημοτικών Ενοτήτων Αγίου Δημητρίου, Ανωγείου, Κατσανοχωρίων, Ξηροβουνίου και Βλαχερνών. Θα καλύπτει δηλαδή περιοχές των Δήμων Δωδώνης, Ζηρού, Βορείων Τζουμέρκων και Αρταίων.

Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία «GREEKSTREAM ENERGY AΝΩΝΥΜΗ EΤΑΙΡΕΙΑ».

Το συγκεκριμένο έργο είχε απασχολήσει τους Δήμους και την Περιφέρεια Ηπείρου δύο χρόνια πριν όταν και στο σύνολό τους είχαν γνωμοδοτήσει αρνητικά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η διαδικασία αδειοδότησης του συγκεκριμένου έργου μετά τις γνωμοδοτήσεις αυτές, διακόπηκε με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

Σημαντικό για να παγώσει η διαδικασία ήταν η γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ ο οποίος έκρινε ότι θα πρέπει η ΜΠΕ του έργου να συνοδεύεται και από την μελέτη ειδικής οικολογικής αξιολόγησης, λόγω γειτνίασης με την παρακείμενη περιοχή ΖΕΠ.

Η ΜΠΕ του έργου αναθεωρήθηκε και επανέρχεται καθώς άνοιξε ήδη η δημόσια διαβούλευση στο πλαίσιο της οποίας θα πρέπει να γνωμοδοτήσουν εξ αρχής Δήμοι και λοιποί φορείς.

https://www.epiruspost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: