Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

Αυτό, αυτό είναι σωστό!!! Αποζημιώνονται θάμνοι, ακακίες, παυλόνιες, αλλά όχι οι ελιές για την ακαρπία

Ο ΕΛΓΑ και το ΥπΑΑΤ πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ποια προϊόντα φέρνουν το συνάλλαγμα στη χώρα.

Σκάνδαλο” θεωρούν οι αγρότες του Έβρου τις αποζημιώσεις που δόθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις επιδοτούμενες καλλιέργειες ακακιών, τη στιγμή που οι καταστραμμένοι από τις πυρκαγιές ελαιοπαραγωγοί δεν έχω πάρει ακόμα ούτε ένα ευρώ.

Ως γνωστόν, στην Μάκρη και την ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης ,έχουν καεί περίπου 200.000 ελαιόδεντρα και ενώ από τον Σεπτέμβριο οι ελαιοπαραγωγοί που είδαν την περσινή τους σοδειά να καταστρέφεται αλλά και τα δέντρα τους να καίγονται, πίστευαν ότι θα τους καταβληθεί άμεσα τουλάχιστον η προκαταβολή της αποζημίωσης που είναι 50 ευρώ. Τα υπόλοιπα 50 ευρώ τους υποσχέθηκαν ότι θα τα εισπράξουν αφού γίνει η οριστική εκτίμηση από τα συνεργεία του ΕΛΓΑ την άνοιξη. Σήμερα όμως, μέσα Φεβρουαρίου, δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξέδωσε ΚΥΑ και αποζημιώνονται οι ιδιοκτήτες καλλιεργειών με ακακίες, οι οποίες ως γνωστόν είναι επιδοτούμενες από το πρόγραμμα δάσωσης. Κάθε χρόνο οι ιδιοκτήτες των χωραφιών που έχουν ακακίες παίρνουν επιδότηση ανά στρέμμα και το ποσό μειώνεται όσο περνούν τα χρόνια. Φέτος για παράδειγμα πήραν 60 ευρώ το στρέμμα. Ενώ λοιπόν εισπράττουν την επιδότηση για τις ακακίες, οι οποίες φυσικά δεν παράγουν τίποτα, οπότε δεν καταστράφηκε κάποια παραγωγή από τις φωτιές και αυτός είναι ο λόγος που ο ΕΛΓΑ δεν τις ασφαλίζει, βρέθηκαν χρήματα και καταβλήθηκε 180 ευρώ ανά στρέμμα ως αποζημίωση. Κι όλα αυτά, ενώ τα προγράμματα από τα προγράμματα δάσωσης κάποια έχουν ήδη ολοκληρωθεί πέρυσι, κάποια ολοκληρώνονται φέτος και για κάποια του χρόνου είναι η τελευταία χρονιά.

Επίσης, όπως προβλέπεται στη σύμβαση που υπέγραψαν όσοι έσπειραν ακακίες στα χωράφια τους και επιδοτούνται κάθε χρόνο, είναι υποχρεωμένοι να τις ξεριζώσουν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ήρθε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βρήκε χρήματα όπως δήλωσε ο Εβρίτης υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης και πλήρωσε αποζημίωση για τις ακακίες που κάηκαν, ενώ όπως προβλέπεται στα προγράμματα κάποιες έπρεπε να έχουν ξεριζωθεί από πέρυσι ή το ίδιο θα πρέπει να γίνει για όσες λήγει φέτος το πρόγραμμα. Μάλιστα ορισμένοι που δεν τις δήλωσαν επειδή οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ τους είπαν ότι δεν πρέπει γιατί δεν αποζημιώνονται, δικαιολογημένα αισθάνονται… κορόιδα (την γνωστή ελληνική λέξη χρησιμοποιούν). Γιατί κάποιοι άλλοι… πονηροί τις δήλωσαν και ήδη πληρώθηκαν.

Την ίδια στιγμή, οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί που αγανακτισμένοι από την κοροϊδία βγήκαν στους δρόμους τις περασμένες ημέρες διαμαρτυρόμενοι γιατί δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ, άκουγαν τον συμπατριώτη μας υφυπουργό κ. Κελέτση να επικαλείται ένα σωρό δικαιολογίες. Να λέει μιλώντας στον Status fm ότι δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου η αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών αλλά της Κρατικής Αρωγής και στο συγκεκριμένο υπουργείο περιμένουν τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για να καταβάλλουν τα 50 ευρώ,

Οπότε δικαιολογημένα αναρωτιούνται, αν στην περίπτωση με τις ακακίες υπήρχε κάποια εκτίμηση του ΕΛΓΑ και δόθηκαν νωρίτερα αποζημιώσεις. Επίσης υποστηρίζουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα τα οποία είναι ιδιοκτήτες όχι απλά δεκάδων αλλά εκατοντάδων στρεμμάτων με ακακίες και εισέπραξαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ ως αποζημίωση. Γνωστά και μη εξαιρετέα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Για δέντρα που λόγω λήξης του προγράμματος πρέπει να ξεριζώσουν και φυσικά δεν παράγουν τίποτα έβαλαν στην τσέπη χιλιάδες ευρώ. Όταν οι ελαιοπαραγωγοί όχι μόνο πέρυσι αλλά και τα επόμενα χρόνια, δεν θα έχουν παραγωγή ελιάς και ελαιόλαδου, λόγω των 200.000 καμένων ελαιόδεντρων. Τα οποία ακόμα και να ξανασπείρουν, χρειάζονται χρόνια να πάρουν καρπό.

Newsroom Agronewsbomb με πληροφορίες από evros-news.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: