Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

«Ναυάγιο» με τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης.. Τα παίρνει το Υπουργείο από τις Περιφέρειες

Νέο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης τα οποία μένουν κολλημένα, ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο Υπουργός μοίρασε ευθύνες για τις τεράστιες καθυστερήσεις στις Περιφέρειες αλλά και στην… κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σαν από το 2019 μέχρι τώρα να μην πέρασε ούτε μία μέρα!

Με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία το ΥπΑΑΤ στοχεύει «σε μία ολιστική αντιμετώπιση των ανασταλτικών παραγόντων για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, όπως είναι η γραφειοκρατία, η κωλυσιεργία από πλευράς Περιφερειών, και κυρίως τα προβλήματα υλοποίησης που έχουν δημιουργηθεί με υπαιτιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Με τις σχετικές προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου, υπάρχει ρητή πρόβλεψη ανάληψης εκπόνησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης  από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με ειδική μνεία στους λόγους μη συμμόρφωσης των περιφερειών με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Επιπλέον, υπάρχει σχετική μέριμνα από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ για ανάληψη εξ΄ αρχής της διαγωνιστικής διαδικασίας προς εξυπηρέτηση του σκοπού της ενιαίας διαχείρισης, αλλά και της ταχύτερης υλοποίησης ενός τόσο σημαντικού έργου.

«Αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, ξεκινάμε άμεσα τις διαδικασίες διαγωνισμού για την ανάληψη εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης», τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης, υπογραμμίζοντας ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να επιτύχει την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση του πρωτογενούς τομέα.

Αναφερόμενος στα αίτια της καθυστέρησης που υπήρξε στην υλοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, είπε ότι οι Περιφέρειες δεν ανταποκρίθηκαν στην ευθύνη που είχε μετακυλήσει σε αυτές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας, μόνο δύο, οι Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου έχουν προχωρήσει στην έκδοση της διακήρυξης του έργου των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Οι υπόλοιπες Περιφέρειες αρνήθηκαν να τα εκπονήσουν, επικαλούμενες, η κάθε μία από αυτές, ποικίλους λόγους ως προς την μη δυνατότητα υλοποίησης.

Μάλιστα, οι Περιφέρειες ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΑΤΤΙΚΗΣ, ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, δεν υπέγραψαν νέα Προγραμματική Σύμβαση. Με απλά λόγια, δεν προτίθενται να υλοποιήσουν το έργο. Συνεπώς, το βάρος της ευθύνης υλοποίησης των διαχειριστικών σχεδίων αυτών των περιοχών πρέπει να το αναλάβει το ΥΠΑΑΤ, σήμερα.

Σημειώνεται ότι για τον διαγωνισμό της Περιφέρειας Ηπείρου υπήρξαν προδικαστικές που οδήγησαν στην ακύρωση και την επανάληψή του με άγνωστο μέχρι στιγμής το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Επίσης είναι άγνωστο αν μετά τη νομοθετική πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ο Υπουργός το Διαχειριστικό Σχέδιο θα παραμείνει υπό την Περιφέρεια Ηπείρου ή θα επιστρέψει στο Υπουργείο μαζί με αυτά των υπόλοιπων περιφερειών της χώρας.

https://www.epiruspost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: