Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

«Χαράντας Στεφανώματα», παράσταση από την Αδελφότητα Απανταχού Κραψιτών Αθηνών

«Χαράν», «Χαράντας» είναι η λέξη του γάμου στα ποντιακά και «Στεφανώματα» αντίστοιχα στην Ήπειρο, λέξεις που υποδηλώνουν το χαρμόσυνο γεγονός της ένωσης δύο αγαπημένων, του Λάμπρου από την Κράψη Ιωαννίνων και της Πόντιας προσφυγοπούλας Σημέλας, από τη Νέα Κερασούντα Πρεβέζης.

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023, υλοποιείται μια σπονδυλωτή μουσικοχορευτική παράσταση, Συνδιοργάνωση του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού & Περιβάλλοντος (ΟΠΑΠ), του Δήμου Αγίου Δημητρίου και των εθνικοτοπικών συλλόγων, η Αδελφότητα Απανταχού  Κραψιτών  Αθηνών & η Ένωση Ποντίων «Η Μαύρη Θάλασσα», που προωθεί την συλλογική μνήμη  και την πολιτισμική εμπειρία Ποντίων και Ηπειρωτών.

Βασίζεται σε δρώμενο, αναπαράστασης γάμου που λαμβάνει χώρα τη δεκαετία του 1950 . Αναδεικνύεται η γοητεία του τελετουργικού, παραστατικού, θεαματικού εθίμου του Γάμου (Χαράς), εστιάζοντας στα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα των δύο περιοχών που γεφυρώνονται κάτω από την ίδια γεωγραφία, αυτή, του τόπου της Ηπείρου, ως μία συνεκτική ολότητα.

Η ποντιακή διάλεκτος, προερχόμενη από την αρχαία Ιωνία, συμπορεύεται με  το Ηπειρώτικο ιδίωμα  των Αρχαίων  Σελλών και τα ιδιαίτερα ηχοχρώματα της κάθε περιοχής, αναβιώνοντας τα δρώμενα της ημέρας του Γάμου.       

Την επιμέλεια των κειμένων έχουν για την Ποντιακή Διάλεκτο η κα Ράνια Χρυσοχοίδου και για το Ηπειρώτικο Ιδίωμα ο Κραψίτης κος Γεώργιος Γιαννάκης.

Την εκδήλωση προλογίζει η Πρόεδρος της Αδελφότητας Απανταχού Κραψιτών Αθηνών κα Ελένη Καντζέλη.

Αφηγητές του δρώμενου είναι η κα κα Ράνια Χρυσοχοϊδου(Πρόεδρος Ενωσης Ποντίων) και ο κος Ηλίας Καντζέλης (αντιπρόεδρος ΔΣ Αδελφότητας Κραψιτών) .

Στους Κεντρικούς Ρόλους : Μέλη των δύο Συλλόγων

Την Μουσική πλαισίωση για την Ήπειρο, αναλαμβάνει η Ηπειρώτικη ζυγιά του Δόκιμου Χαραλάμπους, με κκ Κάλλη Παναγιώτη, Αβραάμ Βασίλειο, τον Δάμο Μιχαήλ και στο τραγούδι τον Δημήτρη Τζουμερκιώτη και τον χοράρχη της Αδεφότητας Κραψιτών κ Ευστάθιο Πολύζο.

Ημερομηνία Εκδήλωσης: Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Τόπος Εκδήλωσης: Πάρκο Ασυρμάτου, Δήμος Αγίου Δημητρίου

Ώρα Έναρξης : 20:30

Είσοδος Ελεύθερη

Καλώς να ορίσετε στη Χαρά μας!

Με εκτίμηση για το Δ.Σ, η πρόεδρος της Αδελφότητας Απανταχού Κραψιτών Αθηνών

Ελένη Καντζέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: