Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Ανακοίνωση της Χορωδίας Πρέβεζας ‘Αρμονία’ για τον θάνατο του Γιάννη Μαρκόπουλου

Την προηγούμενη εβδομάδα έφυγε από τη ζωή μια εμβληματική μορφή της ελληνικής μουσικής σκηνής με τόσο σπουδαίες συνθέσεις που σημάδεψαν τη ζωή μας.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ήταν τόσο δημιουργικός και ταλαντούχος που θα μπορούσαν να γραφτούν – και σίγουρα θα γραφτούν – βιβλία ολόκληρα για το έργο που άφησε παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Έτσι, είναι περιττό να πούμε πολλά για αυτό.

Δε θα μπορούσαμε ωστόσο, να παραλείψουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί ήταν από τους πρώτους που έκαναν γνωστή τη Χορωδία Πρέβεζας ‘Αρμονία’, δίνοντάς της την ευκαιρία να συμμετέχει στην ηχογράφηση και παρουσίαση του κορυφαίου έργου του, ‘Ελεύθεροι Πολιορκημένοι’, σε στίχους του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού, το 1977. Στην ηχογράφηση του δίσκου (από την τότε δισκογραφική εταιρεία Columbia) πήραν μέρος, εκτός από την τότε Μικτή Χορωδία Πρέβεζας ‘Αρμονία’, 16μελής ορχήστρα καθώς και οι σπουδαίοι Νίκος Ξυλούρης, Λάκης Χαλκιάς και Ηλίας Κλωναρίδης στο τραγούδι και η Ειρήνη Παππά στην αφήγηση, ενώ το έργο διηύθυνε ο ίδιος ο συνθέτης. Πραγματικά τυχεροί όσοι είχαν τότε την ευκαιρία να δουλέψουν μαζί του και σίγουρα υπερήφανοι. Μεγάλη η τιμή για όλους αυτούς που είναι μέλη της χορωδίας μας, αλλά και για την πόλη της Πρέβεζας γενικότερα.

Δε χρειάζονται περισσότερα λόγια, έχουμε μάθει να λέμε όσα θέλουμε μέσα από τη μουσική και τα τραγούδια μας. Σίγουρα θα τιμηθεί κι αυτός μετά θάνατον, όπως οι περισσότεροι σπουδαίοι δημιουργοί. Η Χορωδία Πρέβεζας ‘Αρμονία’ θα τον τιμά πάντα.

Ευχόμαστε συλλυπητήρια στην οικογένειά του και να είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει. Ας τον θυμόμαστε οι παλαιότεροι κι ας ακολουθήσουν τα χνάρια του οι νεότεροι.

Από το Δ.Σ.

της Χορωδίας Πρέβεζας ‘Αρμονία’

Δεν υπάρχουν σχόλια: