Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Πόραβου –"Δευτερο Ταξίδι στην αιωνιότητα" την Τετάρτη, 25.1.2023 στην αίθουσα της Π.Σ.Ε.


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ

 ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

 

 ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΡΑΒΟΣ – 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ

 ΄΄ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ΄΄ Εκδοτικός Οίκος << ΑΤΡΕΙΔΩΝ ΚΥΚΛΟΣ >>

ΤΕΤΑΡΤΗ 25-1-2023 ΩΡΑ18.00- ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ

   ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΔΥΟ  ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΩΝ

Δυο ποτάμια της Αρτας- ΑΡΑΧΘΟΣ και ΑΧΕΛΩΟΣ .Αδέλφια κατά την Μυθολογία μαζί  με τον Πηνειό που δεν ξανάσμιξαν .....

 Δυο μονότοξαπετρογέφυρα τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων . Γέφυρα  ΠΛΑΚΑΣ στον Άραχθο -Γέφυρα  ΚΟΡΑΚΟΥ  στον Αχελώο

Δυο συμβάντα.  Γέφυρα Πλάκας καταστράφηκε από πλημύρες του 2015 -Γέφυρα Κοράκου Ανατινάχθηκε  το 1949 θύμα  του εμφυλίου. 

ΓΕΦΥΡΑ ΠΛΑΚΑΣ  Αναστηλώθηκε το 2019 κάνοντας το δεύτερο βήμα στην αιωνιότητα 

 ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ περιμένει ακόμη να ξανασταθεί όρθια και να κάνει και αυτή, το δεύτερο βήμα της στην Αιωνιότητα . ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ  όλων μας να αναστηλωθεί και η γέφυρα Κοράκου.

 Ο πρωτομάστορας  Θανάσης Πόραβος απο το Κηπουριό των Γρεβενών,αναστήλωσε την Γέφυρα ΠΛΑΚΑΣ.-  Ευχή όλων μας και το ελπίζουμε πραγματικά, ο ίδιος να αναστηλώσει και τη Γέφυρα Κοράκου.

 

Η Παρουσίαση αυτού του βιβλίου  στη στέγη  της Πανηπειρωτικής  είναι ένα ακόμη βήμα.  

ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΕΥΧΗΘΟΥΜΕ........... 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ- 

ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΑ !!!!! 

 Κείμενο

 Μενέλαου Παπαδημητρίου 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΡΑΒΟΣ –ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ 

ΓΕΦΥΡΑ ΠΛΑΚΑΣ –ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ

Παρουσίαση του βιβλίου του ΘΑΝΑΣΗ ΠΟΡΑΒΟΥ – ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ την Τετάρτη, 25.1.2023 και ώρα 18:00 στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος ( οδός Κλεισθένους 15 -7ος όροφος, όπισθεν του παλαιού Δημαρχείου Αθηνών –στην Πλατεία Κοτζιά, δίπλα στην Πλατεία Ομονοίας) από τον εκδοτικό οίκο << Ατρειδών Κύκλος >> . 

O συνεχής μας αγώνας για την Ανακατασκευή της ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ και την προστασία της Κοιλάδας του Αχελώου βρήκε από του έτους 2020 συνοδοιπόρο του τον λιθοξόο και Πρωτομάστορα της ΓΕΦΥΡΑΣ της ΠΛΑΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΠΟΡΑΒΟ ( εκ Κηπουριού Γρεβενών) που τα έργα του με την πέτρα και πάνω στην λιθοδομή και στα Πετρογέφυρα, ανά την Ελλάδα, είναι θαυμαστά ποιήματα και τον ξεχωρίζουν, τον κάνουν διακριτό στη λαϊκή αρχιτεκτονική κληρονομιά της Ελλάδας!!! 

Η συνομιλία του με την πέτρα πάνω στο πελέκημά της, στο σμίλεμά της και στο χτίσιμό της, λες και είναι η γλώσσα της μάνας με το νεογέννητο παιδί της αφού τη χαϊδεύει, της μιλάει με γλυκύτητα, την ταχταρίζει, της τραγουδάει προσπαθώντας να μην την πονέσει στα χτυπήματά της με τα εργαλεία του!!! Και αυτή τον αποδέχεται πηγαίνοντάς τον με τα νερά του και τις επιθυμίες του!!! 

Τα μυστικά της πέτρας που γνώρισε με την κοντά 60 χρόνια ενασχόλησή του μαζί της και της τέχνης του δεν τα κρατάει για τον εαυτό του παρά τα δίνει απλόχερα στους συνεργάτες του κατά την εκτέλεση του έργου!!! 

Τα μυστικά των Πετρογέφυρων, που είναι ακόμη περισσότερο σημαντικά για όσους θέλουν να ασχοληθούν μαζί τους, τα δίνει και αυτά απλόχερα!!! 

Τα έδωσε στην Αναστήλωση της Γέφυρας της Πλάκας!!! 

Τα έδωσε και στην Μικρογραφία της Γέφυρας Κοράκου που χάρις σε εκείνον κυρίως και οικονομικά και τεχνικά και σε συνεργασία μαζί μας ( ως Επιτροπή Ανακατασκευής της και ως Πρωτοβουλία Προστασίας της Κοιλάδας Αχελώου και των Μνημείων της ) στήθηκε όρθια εκεί στα απομεινάρια της θρυλικής Γέφυρας Κοράκου, στον Μυθικό Αχελώο, και αποδόθηκε στις 16.7.2022 στην Πολιτιστική Κληρονομιά της Κοιλάδας και στην Ιστορία για να υποδείξει στο Κράτος μας ότι πρέπει να έχει συνέχεια και να προβεί στις δέουσες ενέργειες Ανακατασκευής της Θρυλικής Γέφυρας ΚΟΡΑΚΟΥ, όπως έχει δεσμευθεί επισήμως, και που για μας είναι ένα όραμα δεκαετιών. Εκεί προσωπικά τον θαύμασα για την πολύπλευρη και κυκλωτική μέθοδο της κατασκευής της!!! 

Όμως ο Πρωτομάστορας ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΡΑΒΟΣ είναι και συγγραφέας, με πρώτο του έργο το << Λιθοδομή στο χτες και στο σήμερα >> και με το πρόσφατο έργο του << ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ>> που εκδόθηκε επιμελεία του το 2022 από τον σημαντικό Εκδοτικό Οίκο << ΑΤΡΕΙΔΩΝ ΚΥΚΛΟΣ >> (της Κυρίας Αλεξίας Πετροπούλου ) και που αναφέρεται στο μεν κύριο μέρος του για τη ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ, στο τέλος δε αυτού έχει συμπεριλάβει και ένα κεφάλαιο για την ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ και το σημαντικότερο οι όποιες εισπράξεις από το βιβλίο αυτό, μετ’ αφαίρεση των εξόδων του, διατίθενται από τον συγγραφέα για τη Γέφυρα ΚΟΡΑΚΟΥ θέλοντας έτσι να συνδράμει στην προσπάθειά μας για την Ανακατασκευής της!!! 

Φίλες και φίλοι της ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΑΧΕΛΩΟΥ, 

Αργιθεάτες και Ραδοβυζινοί, 

Ηπειρώτες και Θεσσαλοί,  

Εραστές της Φύσης, των Πετρογέφυρων και του Λαϊκού μας Πολιτισμού αλλά και του βιβλίου ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ και εμείς, ως Επιτροπή Ανακατασκευής της ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ και ως Πρωτοβουλία Φορέων και Πολιτών για την Προστασία και ανάδειξη της Κοιλάδας του Αχελώου, να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου << ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ>> του Πρωτομάστορα ΘΑΝΑΣΗ ΠΟΡΑΒΟΥ που θα γίνει στις 25.1.2023, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00 από τον Εκδοτικό Οίκο << Ατρειδών Κύκλος >>(της Κυρίας Αλεξίας Πετροπούλου ) στην Αίθουσα παρουσιάσεων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος –(οδός Κλεισθένους 15 -7ος όροφος, όπισθεν του παλαιού Δημαρχείου Αθηνών – στην Πλατεία Κοτζιά, δίπλα στην Πλατεία Ομονοίας). 

Με την παρουσία σας θα γνωρίσετε και θα τιμήσετε και τον Πρωτομάστορα ΘΑΝΑΣΗ ΠΟΡΑΒΟ και θα συμβάλλετε στην προσπάθειά μας Ανακατασκευής της θρυλικής ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ!!! 

Σας ευχαριστούμε και σας περιμένουμε!!! 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ 

Μενέλαος Παπαδημητρίου

 Δικηγόρος -λαογράφος 

Δεν υπάρχουν σχόλια: