Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Δεν πρέπει να γίνεις μαλάκας για να επιβιώσεις


Γράφει ο Παύλος Πήττας

«Ήταν μαλάκας». Μια φράση τόσο συνηθισμένη, τόσο οικεία. Με τη φράση αυτή τελειώνει πολλές φορές μια σχέση. Τερματίζει μια σχεδόν σχέση. Επεξηγούνται διάφορα γεγονότα και συμβάντα.

Αποδίδεται συχνά ως τάση, έκφραση, συμπεριφορά. Κι είναι πράγματι ένα θέμα που απασχολεί. Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί; Πόσες φορές δεν έχουμε προβληματιστεί κι εμείς κι εσείς. Είναι, οπωσδήποτε, ένα ερώτημα σημαντικό. Τελικά οι μαλάκες επιβιώνουν πάντα;

Περί μαλακίας λοιπόν ο λόγος. Όσο επιφανειακό κι αν ακούγεται κρύβει αλήθειες κι ίσως και μια δόση πόνου ενίοτε. Τι εστί μαλάκας λοιπόν; Είναι ανίκητος, άπιαστος, πανίσχυρος, με τρελή αυτοπεποίθηση; Μήπως τον φθονούμε; Ας κάνουμε μια προσπάθεια να τον κατανοήσουμε. Τουλάχιστον σε επίπεδο σχέσης. Διότι, ρε φίλε, δεν μπορεί να γίνεται τόσο σούσουρο για το τίποτα.

Οι γυναίκες χρησιμοποιούν τη φράση που αναφέραμε πολύ συχνά. Μερικές φορές έχουν σοβαρό λόγο να αποκαλούν κάποια αγοράκια έτσι. Απευθύνονται σ’ αυτούς που αγάπησαν και τις άδειασαν. Σ’ εκείνους τους τύπους που τις εκμεταλλεύτηκαν, που τις παραμύθιασαν, που τις πρόδωσαν.

Ράγισαν καρδιές αλύπητα. Εντείναν το συναίσθημα γιατί ήταν κάτι εύκολο γι’ αυτούς. Έπαιξαν, διασκέδασαν, απόλαυσαν. Και στο τέλος πήδηξαν κι αποχώρησαν απροειδοποίητα. Έφυγαν ένα πρωί με την αυγή φορώντας τα γυαλιά ηλίου τους κι έχοντας αυτό, το ίδιο μειδίαμα στα χείλη. Καλοί μαλάκες κι αυτοί. Μαλάκες VS Επιβίωση: 1-0.

Παρ’ όλα αυτά οι γυναίκες δεν παύουν να έχουν μερίδιο ευθύνης γι’ αυτές τις συμπεριφορές. Δε γίνεται μαγικά όλο αυτό. Σίγουρα δεν είναι μία, δεν είναι συγκεκριμένη, δεν έχει όνομα μα υπάρχει. Είναι το κορίτσι, τα κορίτσια που τροφοδοτούν τέτοιες τάσεις.

Τις προκαλούν, τις αποζητούν. Τραγική ειρωνεία, δεν είναι; Ισχύει όμως. Πιθανόν γοητεύονται απ’ την εικόνα, απ’ την πρόκληση, από μια ακαταμάχητη έλξη κι έναν ισχυρό δυναμισμό. Γυρεύουν το φαινομενικά τέλειο μα καταλήγει φιάσκο.

Κι οι άντρες απ’ τη μεριά τους, οι γνωστοί μαλάκες, βλέπουν ότι αυτό δουλεύει. Επωφελούνται απ’ αυτό κι έτσι δεν το θεωρούν ως πράξη μη θεμιτή. Πουλάει και το συνεχίζουν. Το συνεχίζουν κι επιβιώνουν. Μαλάκες VS Επιβίωση: 2-0.

Δεν τελειώνει εδώ. Γίνεται ακόμη πιο διασκεδαστικό όταν στο προσκήνιο εμφανίζονται οι υπόλοιποι άντρες. Αυτοί που παρακολουθούν, που παρατηρούν κι αναρωτιούνται. Είναι οι τρελά ερωτευμένοι, οι αγαθοί, τα καψούρια. Εκείνοι που επιμένουν, που δεν παρατούν, που τολμούν να χάσουν. Και χάνουν.

Αυτά τα καψούρια προσπάθησαν πολύ κι απέτυχαν. Την ίδια ώρα είδαν αυτό που έχασαν ή μάλλον αυτό που πόθησαν να κατακτιέται από κάποιον άλλον. Κι όλο αυτό στο δευτερόλεπτο, σε λίγες μονάχα στιγμές. Εκείνος ο άλλος μπορούσε και το ’κανε. Απλά επειδή μπορούσε. Διότι δεν αισθάνθηκε τον κίνδυνο, δεν τον ένοιαξε να χάσει, δεν ήταν σημαντικό γι’ αυτόν, δεν ένιωθε.

Και μένεις εσύ, μεγάλε, να αναρωτιέσαι. Γιατί; Γιατί όχι εγώ; Μα εσύ έδωσες τα πάντα κι έμεινες με τον πόνο σου. Βρε τον μαλάκα, σου την έκλεψε. Μαλάκες VS Επιβίωση: 3-0.

Μετέωρος πια να ψάχνεις το λάθος. Να αναζητάς την αιτία. Να σκέφτεσαι τι έφταιξε και να μην μπορείς να το αποδεχτείς. Σίγουρα τώρα στο μυαλό σου τριγυρίζει η ίδια σκέψη κι ο ίδιος προβληματισμός. Το προφανές. Αν πρέπει να γίνεις κι εσύ μαλάκας για να επιβιώσεις, για να κατακτήσεις αυτό που θέλεις. Ο μαλάκας που αρέσει. Για να σε νοιάζει λιγότερο και να παύσεις να πληγώνεσαι σε τέτοιο βαθμό όπως σήμερα. Όχι, φιλαράκι, μην ακολουθήσεις. Μην τους αυξάνεις το σκορ.

Εσύ δεν είσαι μαλάκας και δε χρειάζεται να γίνεις. Καταρχάς εάν γίνεις θα είσαι ένας fake μαλάκας ή ένας άντρας που έπαψε να αισθάνεται. Δεν το χρειάζεσαι εσύ αυτό. Μη νιώθεις ανασφάλεια γι’ αυτό που δεν είσαι. Να είσαι περήφανος που έχεις το θάρρος να πληγωθείς. Αυτό είναι η μεγαλύτερη μαγκιά.

Συνέχισε να αγωνίζεσαι. Νιώσε. Οι γυναίκες ας το καταλάβουν κι ας επιλέξουν. Εσύ μέσα σου είσαι πλήρης. Είσαι ένας αγωνιστής και θα κερδίσεις γιατί διάλεξες τον δύσκολο δρόμο. Αυτόν που οδηγεί στον πιο ωραίο προορισμό.

Να είσαι τρελός όσο χρειάζεται. Να έχεις τρέλα, ωραία τρέλα. Και τότε οι μαλάκες θα έχουν να αντιμετωπίσουν πια έναν τρελό. Έναν ωραίο τρελό. Και θα χάσουν. Έχασαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: